gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Тайната на перфектната вафла

2024. 07. 24.

Тайната на перфектната вафла

Тайната на перфектната гофрета

Смутен, дъждовен неделен следобед. Истински ден, в който натискам телефона, мятам се на дивана и се опитвам да направя нещо. Как можете да си подобрите настроението? Просто прошепнете в стаята един тих, едва чуваем въпрос: кой иска вафли? Отговорът прозвучава едновременно от всички гърла, разделяйки тишината на скуката на две: АaaaЗ!!! В края на краищата, кой не обича този сладък сладкиш с решетъчна структура, изпечен от двете страни?

Още древните гърци са пекли вафли между железни плочи. Няколко хиляди години по-късно на един креативен занаятчия му хрумва идеята за оребрена форма, която наподобява пчелен кошер. Оттогава тя се разпространява по целия свят.

Но не винаги се възприема като десерт. Някои хора го правят на сандвичи, а други го ядат с хрупкав пържен бекон. Ако чуете, че някой яде вафла с бита сметана и шоколадов сос, ще се стреснете, както ако някой в Унгария сложи бекасова захар в лексо.

 

 

Рецептата

Какво ви е необходимо за постигане на перфектен краен резултат? На първо място, перфектна рецепта!

Нека разгледаме съставките:

  • 550 грама фино брашно
  • 850 милилитра мляко
  • 5-6 яйца
  • 130 грама масло за чай
  • 4 супени лъжици захар (приблизително 80-90 грама)
  • 25 г прясна мая
  • 16 г ванилова захар
  • щипка сол

Подготовка:

  1. Разбийте яйцата с двете захари и солта с помощта на уред за разбиване! 
  2. Загрейте млякото (внимавайте да не го разлеете!) Изсипете малко в отделна купа и натрошете маята с малко захар. 
  3. Оставете я да престои 15 минути, докато маята втаса.
  4. През това време добавете избистреното масло към яйцата. Добавете брашното и млякото към яйцата.
  5. Използвайте бъркалка, като бъркате непрекъснато, за да получите краен резултат без бучки.
  6. След като търпеливо изчакате времето за почивка, може да разбъркате леко тестото със свободни движения. Бъдете внимателни! Трябва да внимавате за малките въздушни мехурчета, образувани от буболечките на маята. (Ако отново ги ударите с метличката, ще сте изхабили бедните си малки ръце.) Добра идея е да разбъркате тестото не само преди първото печене, но и преди всяко печене на гофрети. Това са само няколко движения.
  7. Всичко, което трябва да направите, е да настроите гофретникът и да започнете да печете!

Суровини

Но перфектната рецепта е само половината от успеха. Набавянето на качествени съставки е от съществено значение. Напишете с големи букви на стената в кухнята си: „Използвам само качествени съставки“. Много забравящите могат да си направят татуировка, макар че според нас това е малко прекалено.)

 

Тайната

В 99% от рецептите за гофрета се препоръчва бакпулвер за разхлабване на тестото. Ако използвате мая вместо бакпулвер обаче, ще получите значително по-леко и въздушно тесто. Последната също трябва да се използва прясна, а не разтворима. Внимание! Докато тестото с бакпулвер може да се използва веднага след смесването, тази версия изисква време за почивка. Оставете бактериите на маята да действат 30-40 минути, за да получите наистина пенест резултат.

Най-добър съвет: гофретаta бъдат феноменални, ако използвате закваска! Опитайте, повярвайте ни, говорим от опит!

 

Печенето

За да ги изпечете, ще ви е необходима гофретник. Обикновено те са с тефлоново покритие, така че не е необходима подготовка. При по-старите машини обаче, при които това покритие се е изтрило, си струва да се намажат с малко масло, за да се улесни „изплъзването“. В противен случай тестото може да залепне и да се наложи или да го надраскате, или да сервирате гофретите с машината.

 

За какво още да внимавате

Времето за печене е много важно. При правилно работеща машина времето за печене трябва да е между 3-4 минути. Ако печете тестото в продължение на 3 минути, ще получите по-светла и по-мека гофрета. Колкото повече се доближавате до 4 минути, толкова по-хрупкав и тъмен ще бъде крайният резултат. Важно е да се подчертае, че всяка фурна е различна, така че ще трябва да изпитате собственото си време за печене.

Също така трябва сами да изпробвате колко тесто да слагате във фурната наведнъж. Ако сложите твърде малко, може да се получи твърде малка, аморфна гофрета. Те са също толкова вкусни, но не оставят ата повърхност за по-критичните членове на семейството ви. Прекалено многото тесто също не е добро, тъй като то ще се разлее върху плота, когато машината се срути. Това може да ви остави и без похвала, ако оставите след себе си каша от свинско месо. 

Ако обаче използвате тази рецепта и професионална машина, няма нужда да се страхувате от критики. Гарантирано няма да се разминете с крайния резултат. Цялото семейство ще го хареса!