Имате ли много шоколадови Дядо Коледа у дома? Използвайте ги, ние ще ви покажем как!
2024. 12. 06.
Класическа шоколадова бисквита
Съставки за тортата:
- 20 dkg масло
4 супени 1 натурално кисело мляколъжици горчиво какао на прах
1 блокче шоколад, еквивалентно на черен шоколад „Дядо Коледа
1 чаша вода
2 чаши брашно
1 пакетче бакпулвер
половин чаша кристална захар
2 яйца
Съставки за топинга:
- 1 блокче шоколад „Дядо Коледа“, еквивалент на черен шоколад
- половин дл сметана
- шоколадови стърготини
Подготовка:
- Пресейте брашното в голяма купа, добавете содата бикарбонат и солта и оставете да почине за половин час.
- В друга купа смесете разтопеното масло, кафявата захар, ваниловата захар и яйцата до получаване на кремообразна смес. Добавете брашнената смес, нарязания черен шоколад и разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
- С помощта на лъжица за сладолед оформете от сместа кюфтета и ги поставете в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние 5 см едно от друго. Печете в предварително загрята фурна на 170°C за 15-17 минути. Оставете бисквитите да се охладят напълно, след което ги опаковайте в плътно затворена метална кутия.
Шоколадов бананов хляб
Съставки:
- 1 чаша брашно
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- половин чаена лъжичка сол
- половин чаша какао на прах
- 3 банана
- половин чаша разтопено масло
- половин чаша олио
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- 1 яйце
- 1 чаша кафява захар
- 1 чаша шоколадов пастил
- нарязани орехи
- ангел от черен шоколад
Подготовка:
- Загрейте фурната до 180 градуса. Посипете с брашно и масло форма за хляб. В купа смесете брашното, бакпулвера, солта и какаото на прах.
- В отделна купа намачкайте бананите, добавете разтопеното масло, олиото, екстракта от ванилия и яйцето, след което разбъркайте с кафявата захар.
- Разбъркайте сухите съставки, след това шоколада и ядките и изсипете във формата!
- Печете за 50-60 минути, след което оставете да се охлади за 15 минути.
Шоколадови кнедли с извара
Съставки:
- 40 dkg извара
- 5 dkg грис
- 3 dkg панко трохи
- сол
- 3 яйца
- 10 dkg шоколад „Дядо Коледа“, еквивалент на черен шоколад
- 1 литър мляко
- 1 литър вода
- захар за глазура
Сервиране:
- 1 пакет смлени бисквити
- заквасена сметана на прах
Подготовка:
- Омесете заедно изварата, гриса, трохите панко, солта и яйцата, след което ги поставете в хладилника за 30 минути.
- Начупете шоколада на парчета. Вземете част от сместа с извара, сплескайте я в дланта си и поставете натрошения шоколад в средата. Направете от него кнедли.
- Сложете млякото и водата да заврат с малко пудра захар, намалете малко котлона и варете кнедлите 15 минути, като поддържате течността близо до точката на кипене. Внимавайте тя да не изтече!
- Отцедете кнедлите, оваляйте ги в сухари и ги поднесете със заквасена сметана и пудра захар.
Надяваме се, че сме ви дали няколко идеи какво да правите с натрупаните шоколадови Санти! Ако рецептите са ви харесали, не забравяйте да ни последвате във Facebook, за да не изпускате подобно съдържание!