gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

10 интересни факта за чая

2024. 09. 25.

10 интересни факта за чая

1. Чаят е с нас от 5000 години

Легендата разказва, че чаят, както и кафето, са резултат от случайността. Някога, през 2732 г. пр.н.е. в Китай, император Шен Нунг попаднал на интересни листа, които вятърът довял във врящата му вода за пиене. Докато водата се охлади достатъчно, за да се извадят листата, те се превърнали в напитка с интересен цвят и мирис. Императорът открил, че „случайната напитка“ е толкова вкусна, че я отпил от любопитство. Останалото е история...

2. Чаят като валута

Чаят бил толкова популярен, че дълго време се използвал и като валута. Можете да кажете: „Добре! Много неща са били валута!“ Въпреки това чаят се е използвал за това до края на XIX век. Така че едва ли сте се измъкнали от това да ви плащат с чай.

3. Перфектните пропорции

Според британския стандарт за 200 грама вода са необходими 4 грама чай. За приготвянето на чай се препоръчва прясно преварена, мека вода. Друга важна препоръка е да не преварявате водата, останала в чайника. Черният чай трябва да се загрее до 90-95°C и листата да се сварят.

4.  Кофеин

Чаят съдържа и кофеин, около 40-120 mg на 250 ml. Това количество е особено смъртоносно за малките насекоми. Ето защо растението се произвежда, за да държи насекомите настрана.

5. Чаят в 5 часа

Традицията на чая в 5 часа е световноизвестна, но тя не е най-малката за пиенето на чай. Просто английската аристокрация е намирала времето между обяда и вечерята за твърде дълго. Така че чаят в пет часа е бил по-скоро за сладкишите и кифличките, отколкото за самия чай.

6. Най-скъпият чай в света

Чаят Da-Hong Pao е национално съкровище в Китай. Той е бил лечебният чай на императорите. Този чай е строго охраняван и рядко се дава от китайското правителство на известни личности, учени и чуждестранни държавни ръководители. Веднъж един колекционер платил 28 000 долара за общо 20 грама.

7. Видове чайове

Ако се чувствате като несигурен купувач, който се лута из супермаркета без да знае какво да избере... забравете за чая! Защото е почти невъзможно да решите кой от над 3000-те вида да опитате.

8. Вместо лимон и захар

Ако ви е омръзнал традиционният аромат на лимон и мед, отидете в Тибет! Там в чая се добавя солено масло от як. Това е традиционният тибетски чай по ча, приготвен от черен чай с мляко, сол и масло от як.

9. Филтърът за чай също е съвпадение

През 1908 г. нюйоркски търговец на чай изпраща мостри от своя продукт в копринени торбички до ресторанти и кафенета в града. След известно време той разбира, че ресторантите приготвят чая си директно в копринената торбичка, за да спестят време. Този метод на запарване веднага става широко разпространен и усъвършенстван: той се превръща във филтър.

10. Чай срещу алкохолизъм

Англичаните и руснаците също са използвали чай за борба с алкохолизма. В Русия се откриват евтини чайни, за да се привличат работници от кръчмите. В Англия пък кралят раздавал безплатен чай, за да се бори с алкохолизма. (Както знаем, не всички военни действия постигат целта си.)

 

Ако след обяда ви се струва, че до вечерята има още много време, не се колебайте! Изберете чай от нашите 3000 разновидности! Капнете 4 грама от него в 200 мл вода.  Или с лимон, или с масло от як, и докато отпивате, посетете страницата ни във Facebook!

 


Свързани продукти