gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

3+1 начина за използване на картофи

2024. 10. 04.

3+1 начина за използване на картофи

Как се превърна в една от любимите съставки в света?

Историята на картофите започва преди повече от 7000 години в перуанските планини. За инките той е бил не само питателна храна, но и почти свещено растение.

Когато се появява за първи път в Европа, не се радва на безспорен успех - смятан е за странен, а понякога дори за опасен (за това спомага и фактът, че първоначално се яде не грудката, а иначе отровните надземни части). По-късно, когато все повече страни започват да го използват, той бързо се оказва истинско кулинарно съкровище.

Тайната на успеха

Гениалността на картофите се крие в тяхната простота. Независимо дали става дума за ежедневен обяд или за деликатесите на ресторант със звезда на Мишлен, картофите са идеалният избор. Освен това той може да се произвежда в големи количества на малка площ. Той е много издръжлив и се адаптира добре към разликите в температурата и надморската височина.

Днес кухнята ни би била немислима без него - помислете само в колко класически ястия е основна съставка. Не е случайно, че след толкова години той все още е толкова популярен - през вековете картофите са се превърнали в любими на целия свят.

Класика с обрат: 3+1 начина за използване на картофи

1) Картофено пюре, каквото не сте опитвали досега

Тайната е в текстурата: няма нищо по-хубаво от кремообразно, копринено картофено пюре!
Като начало изхвърлете старата белачка за картофи и използвайте пасатор! По този начин пюрето ще бъде много по-леко и въздушно. Добавете малко повече масло и хвърлете малко пармезан! Това ще направи пюрето още по-кремообразно и ще обогати вкуса му.

А ако искате да подобрите още повече преживяването, добавете пресни билки като магданоз или лук. Така картофеното пюре ще стане не само вкусно, но и ефектно в чинията.

 

2) Перфектни пържени картофи у дома

Кой не обича хрупкаво, златистокафяво пържено? Първо сварете картофите за няколко минути, за да не се нуждаят от много време в олиото. Сега идва обратът: трябва да ги изпържите два пъти. Следете температурата на олиото! Можете лесно да я проверите с кухненски термометър. При първото пържене работете с по-ниска температура (170°C), за да омекне вътрешността на картофите, а при второто пържене увеличете температурата (185°C), за да получите истински хрупкав, златистокафяв вид.

Съвет: Подсушете добре повърхността на картофите, преди да ги изпечете. Хартиена или чиста кухненска кърпа е идеална за това!

Ако искате да го правите като професионалисти, вземете си професионални инструменти, например резачка за чипс или фритюрник. С тях приготвянето на перфектните пържени картофи е детска игра!

3) Любимото ви ястие, малко по-различно: запеканка

Традиционната запеканка е почти незабравима, но какво ще кажете, ако я разнообразите? Опитайте да използвате различни сирена, като пушено сирене или чедър, за да получите по-богато и характерно ястие!

И докато сте в него, защо да не добавите няколко резена хрупкав пържен бекон? Този допълнителен вкус гарантирано ще оживи много от нашите комфортни храни!

 

+1) Картофи в хляб?

Представете си миризмата на прясно изпечен домашен хляб... Картофеният хляб издига традиционното печене на хляб на ново ниво. Добавените картофи придават на тестото допълнителна влага и мекота, така че хлябът остава свеж дълго време и е по-богат на вкус.

Съвет: Топъл сандвич с картофено хлебче е неповторим! Направете обикновен сандвич, след което го сложете на контактната скара!

 

Не се колебайте да експериментирате в кухнята! Ще се убедите, че дори с една толкова проста и ежедневна съставка можете да приготвите ястия, които са световни шампиони!

А ако ви трябват най-добрите кухненски прибори, разгледайте онлайн магазина на Gammo!


Свързани продукти