4 ястия от тиква
2024. 11. 15.
Това ще бъде много вкусно!
Ако имате достатъчно смелост, можете дори да приготвите цяла вечеря с ястия от тиква. Доста яко, нали?
В тази компилация сме обърнали специално внимание на събирането на прости, трудни за приготвяне ястия, които все пак са универсални, така че дори истинските кухненски феи да могат да експериментират малко при приготвянето им.
Накрая ви предлагаме един наистина екзотичен поглед към тази универсална съставка, за който вероятно никога не сте чували!
Предястие: Крем супа от тиква с препечени тиквени семки
Можете да приготвите крем супа практически от всичко и тиквата не прави изключение. С малко препечени тиквени семки можете да превърнете тази на пръв поглед обикновена съставка в истинско кулинарно преживяване, което ще ви създаде настроение за останалата част от храненето.
Съставки:
- 80 dkg тиква
- 1 глава лук
- 3 dkg сол
- 5 dkg масло
- 4 dkg брашно
- 5 dl мляко
- половин връзка копър
- 1 чаена лъжичка оцет
- 2 dl сметана
- 1 щипка смлян бял пипер
- 1 щипка индийско орехче
- 1 дкг червен пипер
- 10 dkg тиквени семки
Подготовка:
- Почистете и обелете тиквата! Нарежете на ситно почистения лук и изплакнатия копър и ги задушете заедно с тиквата в масло. Подправете със сол, оцет, бял пипер, индийско орехче и червен пипер. Добавете 5 dl мляко и 5 dl вода.
- Разбърква се със сметаната и брашното, докато се освободи от бучките. Изсипете го в супата и оставете да заври, след което отстранете от огъня и пасирайте с ръчен пасатор.
- Запечете тиквените семки в сух тиган! Сервирайте супата с тиквените семки и малко сметана.
Основно ястие: яхния от тиква с кюфтета
За основното ястие поднесохме истинска домашна класика от родната гастрономия, само че с малко по-вълнуващи подправки. Всеки познава вкуса, всеки смята, че вкусът е малко по-различен. Всеки го вкусва така, както го помни от детството си. Или е...? Ние смятаме, че е най-добрият!
Hozzávalók a főzelékhez:
- 1 глава лук
- 4 супени лъжици слънчогледово олио
- 60 dkg обелена тиква
- сол
- 1 супена лъжица брашно
- 1 супена лъжица смлян червен пипер
- 1 шепа пресен копър
- 1 малка чаша заквасена сметана
За кюфтето:
- 50 dkg мляно свинско месо
- 1 яйце
- 1 глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- сол
- прясно смлян черен пипер
Подготовка:
- Обеленият и нарязан лук се задушава в 2 с.л. загрято олио. Когато стане прозрачен, добавете обелената тиква. Подправете със сол на вкус, добавете малко вода и задушете под капак.
- Междувременно в малък тиган пригответе соса от червен пипер: запържете брашното в останалото олио до златистокафяво, като бъркате непрекъснато. Отстранете от огъня, поръсете с червения пипер и разбъркайте до получаване на гладка смес.
- Когато тиквата омекне, добавете галетата, ситно нарязания копър и сметаната. Оставете да заври и свалете от котлона след няколко минути готвене.
- За кюфтето омесете добре каймата, след което добавете разбитото яйце, нарязания и наситнен лук и счукания чесън. Овкусете със сол и черен пипер и добавете червения пипер. Разбъркайте и добавете малко брашно, ако е необходимо.
- Омесете сместа на топчета с големина на топка за пинг-понг и ги оваляйте в брашно. Накрая изпържете в горещо олио до златисто кафяво!
Десерт: тиквен пай
Паят е истинска класика сред десертите. Който и анимационен филм да е бил любимият ви в детството, в главата ви със сигурност е останал образът на героите, които са примамени от примамливата миризма на пай на витрината. Тиквеният пай е особено интензивно преживяване, наслада за обонянието и вкусовите рецептори. Ако търсите ПЕРФЕКТНИЯ тиквен десерт, не пропускайте този!
Съставки:
- 20 dkg брашно от лимец
- 10 dkg масло
- 2 dkg захар
- 6 г сода за хляб
- 2 яйца
- 1 щипка сол
- 40 dkg печена тиква
- 8 dkg мед
- 1 чаена лъжичка смляна канела
- половин супена лъжица смляно индийско орехче
- половин супена лъжица смлян карамфил
- половин супена лъжица смлян джинджифил
Подготовка:
- Загрейте фурната до 180 градуса. Омесете брашното, содата бикарбонат, разтопеното масло, захарта, 1 яйце и 1 щипка сол.
- Разточете тестото и застелете дъното на съда за пай! Печете на 180 градуса в продължение на 10 минути, след което извадете от фурната. През това време можете да сглобите печената тиква.
- Смесете тиквеното пюре, едно яйце, меда и подправките. Изсипете получената плънка в центъра на предварително изпеченото тесто за пай и я разпределете равномерно върху пая. Върнете във фурната и печете на 180°C за още 20-25 минути. Най-добре е да се сервира с крем маскарпоне и поръсена с канела!
Една необичайна рецепта за тиква: печена тиква с розмарин и сирене
На пръв поглед тиквата и едамаме фриге, смесени с розмарин, с неговия интензивен аромат, може да изглеждат странни. Но именно от подобни бракове се раждат истински чудеса, като рецептата по-долу. Екзотичните ѝ аромати добавят още един специален пласт към употребите на тиквата и като любител на тиквата определено си заслужава да я опитате.
Съставки:
- 50 dkg тиква
- 2 супени лъжици розмарин
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 чаени лъжички счукан розов пипер
- 5 dkg едамаме
- 5 dl мляко
- 5 dkg пармезан
- 5 dl сметана
Подготовка:
- Обелете тиквата и извадете семките. Нарежете тиквата на филийки с дебелина до 2 см.
- Поставете резените върху тава за печене. Овкусете зеленчуците внимателно със сол, след това счукайте 2 чаени лъжички розов пипер в хаванче и поръсете върху тиквата.
- Като последна стъпка поръсете с листа пресен розмарин върху гарнитурата!
- Настържете малко сирене върху тиквата и залейте с мляко или сметана. След като покриете всичко с алуминиево фолио и го поставите във фурната, ще са необходими само 30 минути, за да може вкусното ястие да се нуждае от финален щрих. След 30 минути отстранете фолиото и печете още 5 минути. Най-добре е да се сервира прясно и топло.
В нашия уебмагазин ще намерите фурни и други кухненски уреди в широка гама от размери, категории и технологии. Ако сте в настроение да експериментирате, не пропускайте да ни разгледате!
Обичате ли да откривате интересни храни? Споделете тази статия с приятелите си и ни последвайте във Facebook за подобно вълнуващо съдържание!