Ето как да се възползвате от шоколада на Дядо Коледа!
2023. 12. 05.
Ето как да се възползвате от шоколада на Дядо Коледа!
През декември рафтовете на повечето деца (а дори и на възрастните) са пълни с шоколадови дядо Коледа. В началото шоколадовите Дядо Коледа са в недостиг, но с напредването на дните някак си не изглежда да са по-малко. Децата се отегчават от тях, в корема няма място за тях след коледното меню - в крайна сметка сме склонни да забравим за тях.
Тогава, за съжаление, им изтича срокът на годност - и се озовават в кошчето за боклук. Точно това можете да предотвратите, като ги използвате креативно!
#1 Горещ шоколад
Кой може да откаже на горещия шоколад през студените зимни месеци? Всичко, което трябва да направите, е да поставите шоколадовия ангел в чаша, да го залеете с горещо мляко и да го гарнирате с парче бита сметана.
#2 Шоколадови стърготини
Шоколадовите стърготини са основна част от безброй торти - защо да не ги приготвите у дома, като използвате шоколадови стърготини? Просто сложете шоколадовия Дядо Коледа във фризера за няколко часа, а след това го настържете с ренде! Няма нищо по-хубаво от това за върха на коледната ви торта!
#3 Шоколадов мус
Fogj néhány tojást, és отделете белтъците от жълтъците A fehérjét ízesítsd kedved szerint (fahéjjal, cukorral, mézeskalács-fűszerrel, kókusszal, miegymással), majd verd habbá! Olvaszd fel a csokoládéból készült télapót, és keverd bele a habba! Tedd az egészet 3-4 órára a hűtőbe – és már kész is az isteni csokihab!
Вземете няколко яйца и отделете белтъците от жълтъците. Ароматизирайте белтъците по ваш вкус (канела, захар, подправка за меденки, кокос, каквото и да е), след което ги разбийте, докато станат пухкави! Разтопете шоколадовите стърготини и ги разбъркайте в разбитата сметана! Сложете всичко това в хладилника за 3-4 часа - и ще си приготвите вкусен шоколадов мус!
#4 Шоколадов фонтан
Идеалната основа за шоколадовия фонтан е шоколадовият Дядо Коледа! Всичко, което трябва да направите, е да разтопите шоколада и да го пуснете във фонтана. И не забравяйте да нарежете банан, киви или дори ябълка, за да ги потопите в шоколадовия сос!
#5 Шоколадово-ябълкови бонбони
И като стана дума за ябълки! Измийте и обелете няколко ябълки и ги нарежете на еднакви по големина резени. Разтопете шоколадовите стърготини и добавете малко кокосова мазнина! Нанижете ябълковите скилидки на пръчици и ги оваляйте в шоколада! Оставете шоколада да стегне малко (можете дори да го сложите в хладилника за известно време) и сте готови да направите шоколадови ябълкови пръчици! Можете дори да ги забъркате с малко карамел или кокосови стърготини!
Как се разтопява шоколадовият мус?
Ако залеете шоколада с горещо мляко, той все пак ще се "разпадне", но вероятно няма да се разтопи напълно. Затова е по-добре да го разтопите на пара или в микровълнова фурна.
А ако решите да го разтопите на огън, не забравяйте да добавите масло (или кокосово масло), за да не загори!
Така нареченото "студено куче"
Съставки
- приблизително 20-25 dkg шоколад с млякоприблизително 20-25 дкг черен шоколад с шоколадови парченца
- 20 dkg кокосова мазнина
- 2 яйца
- 20-25 dkg маслени бисквити
- 4 супени лъжици ром
- 1-2 супени лъжици какао на прах
- захар за глазура
Подготовка
1. Начупете шоколадовите стърготини на малки парченца и ги разтопете. Междувременно добавете кокосовата мазнина.
2. С помощта на кухненски робот смесете яйцата с какаото на прах, рома и пудрата захар до кремообразна смес. След това разбъркайте с разтопения шоколад!
3. Застелете продълговата, за предпочитане квадратна форма за печене с фолио, намажете дъното с малко от шоколадовия крем и след това го напълнете с бисквити на редове.
4. Най-важното е да сложите крем отгоре!)
5. Поставете цялото нещо в хладилника за една нощ, а на следващия ден обърнете цялото нещо върху чиния! Отлепете фолиото и сте готови за вашето "студено куче"!
Шоколадови бисквити или шоколадов салам
Съставки
- 10-15 дкг шоколадови бонбони (за предпочитане черен шоколад)
- 4-5 dkg масло
- 10-15 маслени бисквити
- ядки от кашу или бадеми
- захар за глазура
Подготовка
1. Разтопете шоколада, като добавите маслото.
2. Начупете бисквитите на по-малки или по-големи парчета и ги смесете с кашуто или бадемите (или и двете).
3. В купа смесете съставките, добавете пудрата захар и разбъркайте добре!
4. Сложете всичко това в хладилника за един час!
5. След един час обработете малко сместа с ръка, за да се образува дълга пръчка! Увийте цялото нещо във фолио и го върнете в хладилника!
6. На следващата сутрин, вашата шоколадова бисквита, или както често я наричат: шоколадов салам!
Има безброй начини да използвате остатъците от шоколадови стърготини. Надяваме се, че сме ви дали няколко добри идеи! Ако нещо липсва в кухнята ви, разгледайте нашия онлайн магазин - и ни последвайте във Facebook за още подобно съдържание!