gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Имуностимулиращи съставки

2023. 10. 26.

Имуностимулиращи съставки

Сервирайте здраве: имуноусилватели от килера!

Съвременната гастрономия не се състои само от великолепни вкусове и ефектно представяне, но и от здравословен начин на живот и съзнателно хранене. А за днешния човек това е от първостепенно значение. Когато става въпрос за функционирането на имунната ни система, не трябва да мислим само за хранителни добавки, а и за ежедневното си хранене.

Но кои съставки трябва да включим в храненето си, ако искаме да укрепим имунната си система?

 

Зеленчуци и плодове

Зеленчуците и плодовете са в основата на нашето хранене и за това има основателна причина. Редовното консумиране на плодове и зеленчуци може не само да задоволи част от хранителните ни нужди, но и да изиграе важна роля за укрепване на имунната ни система.

Антиоксидантите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, като флавоноиди, каротеноиди и витамин С, ефективно неутрализират свободните радикали в организма, предпазвайки го от увреждане на клетките.

Освен това богатите на фибри зеленчуци и плодове подпомагат развитието на здравословна чревна флора, която е тясно свързана с имунната функция. Така че следващия път, когато сте на пазара и се изкушите от пресен плод или зеленчук, не се колебайте! Само с разнообразното си и цветно хранене вече помагате за укрепване на имунната си система. Опитайте се да ядете поне 4-5 порции плодове или зеленчуци на ден, за да постигнете товаl. Можете дори да ги съхранявате за зимата, като си направите направите сушилни плодове.

Витамин С

Естествени съставки като витамин С, цинк и витамин Е, наред с други, могат да подпомогнат правилното функциониране на имунната ни система.

Цитрусовите плодове (като портокали, грейпфрути, лимони) са богати на витамин С, за който е доказано, че допринася за правилното функциониране на имунните клетки. Затова ви предлагам да се вдъхновите от тези съставки и да ги използвате, за да направите ястията си по-здравословни и по-вкусни. По този начин не само гостите ви, но и имунната система ще ви бъдат благодарни!

 

С подправки на първа линия

Когато добавяме подправки към ястието си, добавяме и съставки, които укрепват имунната ни система.

Много подправки се използват в кухнята ни не само заради вкуса им, но и заради ползите за здравето. Освен това не е нужно да се отказвате от пресните билки през зимата, ако имате умна градина!

 

Куркума

Знаете ли например, че активната съставка на куркумата, куркуминът, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства? Направете си лате с куркума вместо следобедно кафе и ще убиете два заека с един куршум: по-малкият прием на кофеин ще подобри качеството на съня ви!

Чесън

Чесънът съдържа сяросъдържащи съединения, които имат антимикробни свойства и помагат за предпазване от вредни бактерии и вируси.

Той се използва в народната медицина от векове, така че не е изненадващо, че съвременната наука го е възприела. Алицинът в чесъна има антибактериални и антивирусни свойства, като подпомага имунната система.

Джинджифил

Джинджифилът не само облекчава стомашните неразположения, но и помага за укрепване на имунната система благодарение на съдържащите се в него гингероли, които имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Така че следващия път, когато посегнете към подправката в някоя рецепта, не забравяйте, че не просто добавяте вкус, но и подпомагате здравето си.

 

Силата на зърнените култури и семената

Тези малки, но богати на хранителни вещества храни играят важна роля в защитата на тялото ни.

Пълнозърнестите храни, овесът или кафявият ориз, са богати не само на фибри, които подпомагат храносмилането, но съдържат и минерали като цинк и магнезий. Тези минерали допринасят за оптималното функциониране на имунните клетки.

Какво да кажем за семената?

Ленено семе, семена от чиа, слънчогледово семе - само малка част от семената, които трябва да се консумират колкото е възможно повече!

Семената имат уникален състав, особено омега-3 мастни киселини и витамин Е, които подпомагат имунната функция и намаляват възпаленията

Семената са лесни за добавяне към ежедневното ви меню, независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря.

Készíthetsz otthon, házilag is müzlit! Csak ръчна машина за зърнени храни van szükséged, és már készítheted is a friss gabonapelyhet a reggelihez!

Можете да си приготвите домашно мюсли и у дома! Всичко, от което се нуждаете, е ръчна машина за зърнени храни и сте готови да си приготвите пресни зърнени храни за закуска!

Не е ли лесно да направите нещо, за да поддържате имунната си система силна? Ако тази статия ви е харесала и искате да намерите друго полезно съдържание, последвайте ни във Facebook! А ако сте в настроение за меню за укрепване на имунната система, вземете всички най-нови кухненски уреди от нас, като кликнете тук!


Свързани продукти