gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Интересни факти от историята на готварството

2023. 11. 06.

Интересни факти от историята на готварството

Как се е променило готварското изкуство през вековете?

Чудили ли сте се някога как се е развило изкуството на готвенето от изумителното откритие на огъня до съвременните технологии за готвене? Когато пещерните хора открили огъня, това предизвикало революция в приготвянето на храна. Можете ли да си представите каква е била миризмата на първото печено месо в сравнение със суровата храна в миналото?

Струва си също така да се отбележи, че в средновековна Европа подправките са били толкова ценни, колкото и златото. Търговците ги донасяли от далечни краища на света, за да украсят трапезата на господарите.

 

През ренесанса кулинарното изкуство придобива нови измерения. Храната вече не е просто храна, а символ на статус, изкуство и наука. През XVII в. във Франция изкуството на готвенето става толкова сложно, че започва да формира съвременната гастрономия, която познаваме днес.

След това, през 20-ти век, технологичният напредък довежда до нова революция в кухнята. Появата на хладилниците, газовите котлони и микровълновите печки улеснява живота на домакините и дава възможност за бързо и лесно приготвяне на храна.
А съвременните кухненски технологии като индукционните котлони и машините за sous-vide помагат на готвачите да изследват нови измерения на вкуса с почти научна прецизност.

Гастрономията е не само история на вкусовете и храненето, но и свидетелство за развитието на човешката култура, технология и общество.

 

Кулинарните последици от откриването на огъня

Откриването на огъня не е нищо друго освен началото на кулинарна революция, довела до една от най-значимите промени в човешката история.

Топлинната обработка на огъня е позволила да се открият нови текстури и вкусови профили на месото и растенията, което е довело до напълно нови хранителни навици. Готвенето като наука и изкуство тогава е било в начален стадий. Чрез използването на огъня хората са успели да направят храната по-трайна, което е осигурило по-дълготрайно оцеляване и е довело до нови форми на социално взаимодействие, тъй като общите хранения и споделянето на храна са се превърнали в общи събития.

 

Как търговията разнообрази света (буквално)?

Когато мирисът на подправки изпълни кухнята, дори не се замисляме за дългия и изпълнен с приключения път, който тези аромати са изминали, за да стигнат до нас. Историята на подправките е толкова вълнуваща, колкото и самите подправки: те са специалитетите, които мотивират едно от първите световни икономически чудеса. По Пътя на коприната, който пренася богатствата на Източния свят на Запад, се пренася не само коприна, но и подправки, които променят начина на хранене по света.

Например историята на пипера е тясно свързана с историята на търговията с подправки. Това малко люто семе е било толкова ценно, че някога е струвало колкото златото си, а търговците са рискували огромни богатства, за да го пренесат в Европа. Пиперът и неговите спътници като карамфил, канела и индийско орехче са били не само удоволствие за вкусовите рецептори, но и обект на политически и икономически борби за власт.

Нуждата от подправки стимулира морските изследвания, с тяхна помощ откриваме нови континенти, а тези малки ароматизатори поставят началото на ерата на глобализацията. Днес влизането в магазин за подправки е разходка по коридор на историята, като всеки рафт представя една епоха и една култура.

 

Раждането на съвременната кухня

И накрая, когато говорим за съвременна гастрономия, не можем да не споменем решаващата роля на френската гастрономия. Френската кухня не е направила нищо друго, освен да направи революция в начина на приготвяне на храната и по този начин да постави кулинарния свят на нова основа.

Концепцията за "haute cuisine", която започва да се формира през XVII в., набляга на прецизните техники, изтънчените вкусове и артистичното представяне. Френските готвачи (като Огюст Ескофие) преосмислят приготвянето на храната и въвеждат принципи като "mise en place", които оттогава се превръщат в крайъгълен камък на всички професионални кухни.

В съвременната кухня влиянието на френската гастрономия се усеща навсякъде. Сосовете и супите, техниките за готвене и печене, както и съставянето на менюто се основават на френската кухня.

Френската кухня е направила революция не само във вкусовете и техниките, но и в йерархията на кухнята и обучението на готвачите. По този начин съвременната кухня се превърна в глобална, стъпвайки на корените на френската гастрономия, и даде възможност за включване и преосмисляне на местните традиции и вкусове.

 

Тази малка история на готвенето ли ви накара да се почувствате в настроение? Тогава сте попанали на правилното място! В други публикации в блога ни ще ви дадем полезни съвети и препоръки, а в нашия онлайн магазин ще намерите всичко, коетод ви е необходимо за една модерна кухня!