gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

История на виното: вино с дълга история

2024. 09. 11.

История на виното: вино с дълга история

Дългогодишно утвърденият сок

Виното винаги се е свързвало с мистерия. То се е възприемало като божествено чудо, като божествен дар. А римляните са смятали, че то е самият живот (Vinum Vita Est) - напитка с дълга история.

Но какъв е бил той в действителност? Ето малко история на виното!

Откога пием вино?

Истината е, че не знаем отговора на този въпрос. Едно е сигурно - в онези дни просто е било по-безопасно да се пие вино, отколкото вода. "В старите времена всичко беше по-добре!" - може би ще кажете. Това далеч не е сигурно, но ако сте се прибрали вкъщи малко подпийнали, сте имали оправдание. Защото докато консумацията на вода не е станала общо взето безопасна, хората са пиели вино като ежедневно решение за хидратация. В онези времена можеше да си набавите вода от три източника.

1. Чешма 

Кладенците са били сравнително сигурен източник на вода. Качеството на водата можело да се контролира, стига да са разположени в рамките на градските или крепостните стени. Достатъчно е било обаче заразеният човек - който все още не е имал симптоми - да върне кофата в кладенеца, след като е пил. В рамките на няколко седмици цялата провинция била заразена.

2. Езера

Големият недостатък на езерната вода е, че всички замърсявания и замърсявания се отлагат на брега на водата. Точно там, където искаме да пием. Неслучайно всяка година политици се водят до средата на езерото Балатон, за да пият от водата, доказвайки колко чиста е тя.

3. Реки

Реката наистина пренася замърсяването и замърсяването, но това е проблемът - тя само ги пренася. Един замърсен участък от брега на реката (например няколко мъртви тела във водата - не рядкост в онези времена) замърсява целия следващ участък от реката.

Консумация на вино през Средновековието

Свети Бенедикт Нурсийски, когато основава бенедиктинския орден (VI в. сл. Хр.), също определя в своите правила колко може да пие един монах на ден. Това количество е точно един хемин на ден. Бенедиктинците дават следния сакрален отговор на въпроса колко малки пликчета означава това. По-късно те уточняват: „Един хемин е количеството, което ви кара да се чувствате по-близо до Бога, но все още не позволява на дявола да ви изкушава.”

 

Защо е добре да се пие вино?

Защо е добре да се пие вино? "Виното освобождава удоволствията и прави болките по-поносими", гласи популярната поговорка. Според едно проучване има две общи пресечни точки в начина на живот на хората над 100 години. Първо, повечето от тях живеят в Средиземноморието. Второ, те пият по малко вино всеки ден.

Другото е известната народна поговорка: "Истината е във виното". Защото честността - да нямаш тежки тайни, които да тежат на душата ти - е освобождаваща за живота ти. Дори Исус ни предупреждава да внимаваме какво казваме на ближния си: "Не това, което влиза в устата на човека, го прави нечист, а това, което излиза от устата му, го прави нечист." (Мат. 15:11)

Съвременната медицина също така е доказала, че виното, когато се консумира в умерени количества, може да има подобряващ зрението ефект. Поне можете да виждате повече от всичко.

Разумната консумация на вино е полезна не само за отделния човек, но и на обществено ниво. Алкохолът насърчава сътрудничеството по малки начини. А обменът на идеи винаги движи света напред. Предполага се, че обществата, които изобщо не консумират алкохол, не си сътрудничат толкова добре, колкото обществата, които пият вино.

 

Раждането на известните винени региони в Европа

В модерната епоха европейската винарска култура става още по-богата: консумацията на вино се увеличава, а техниките на винопроизводство се усъвършенстват. През този период известните винарски райони на Франция, Италия и Испания придобиват международна известност.

През XVIII и XIX в. индустриалната революция и развитието на транспорта позволяват най-добрите вина да се разпространят в цяла Европа. Истинските любители на виното вече познавали най-добрите италиански, френски, португалски, испански и дори унгарски вина. 

 

Най-ниските точки за европейското вино

Така че Европа през XIX век е обещавала процъфтяващ пазар на вино, тъй като виното е било любимо на почти всички. И така, какво е причинило огромния спад в европейската винарска индустрия? Епидемията от филоксера.

Филоксерата (Phylloxera vastatrix) е лозов коренов червей, който опустошава лозята в Европа в края на XIX век. Родом от Америка, филоксерата се появява за първи път във Франция през 60-те години на XIX век и бързо се разпространява из целия континент. 

Епидемията опустошава голяма част от лозята във Франция: особено засегнати са Бордо и Шампан. През следващото десетилетие винопроизводителите в Италия също се сблъскват с огромни разрушения, като епидемията засяга известни региони като Кианти в Тоскана и винените райони Бароло и Барбареско. Лозовите насаждения, които се произвеждат тук, също са до голяма степен унищожени. През последните десетилетия на века филоксерата достига и Източна Европа, като почти напълно унищожава унгарските винарски райони. Токай, планините Балатон, районите Егер и Вилани също са силно засегнати.

Радост в пустотата

Във всяко лошо нещо има добро! Епидемията, въпреки че унищожи много лозя, донесе напредък. Лозарите успяха да се изправят на крака, макар и с много труд. Бяха въведени нови технологии и сортове грозде, а опустошението в крайна сметка допринесе за подобряване на качеството на вината.

Дори тези, които предпочитат бира, ще бъдат доволни! Епидемията довела до спад в консумацията на вино в цяла Европа, а в същото време производството на бира започнало да се развива бързо. Първоначалният ръст не спира и след епидемията, разпространяват се индустриални пивоварни и се усъвършенства технологията за производство на бира. 

 

 Виното не е просто артикул за удоволствие, то е много повече от това. Любовта и уважението към виното ни съпътстват още от времето на египтяните. До днес, когато гастрономическото преживяване се е превърнало в част от човешката култура

 

Отпийте чаша вино и ни последвайте във Facebook!