gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Използване и ползи от маслините

2024. 09. 11.

Използване и ползи от маслините

Маслината

Ной пусна на свобода един гарван, но той не намери земя и се върна в ковчега си. След това пуска на свобода гълъб, но той не намира „място за краката си“. Седем дни по-късно друг гълъб излетя и се върна с маслиново листо в човката си.

Маслината е живот!

Но какви точно са ползите от нея? За какво друго могат да се използват маслините извън кухнята?

 

Използване на хилядолистната маслина

Маслината е символ на мир и любов, спокойствие и благоденствие. Божествената манна, която е специфично неядлива. В суровия си вид маслината е негодна за консумация от човека.

В суровия си вид тя е невероятно горчива и толкова твърда, че е невъзможно да се отдели от семената ѝ. След няколкоседмично мариноване тя достига вид - чийто вкус все още не е по вкуса на всеки - в който можете да я забъркате в гръцката си салата.

Зехтин

Италианците казват, че е добре да имате поне две екстра върджин маслинови масла у дома. По-евтин за готвене и по-качествен за овкусяване на салати. 

Тъй като естеството на маслиновото масло се влияе от много фактори, различните маслинови масла могат да произхождат от един и същ район, един и същ сорт и един и същ производител през различни години. Повече от 90 % от произведените днес маслини се използват за производство на зехтин.

Gasztronómia

Обикновеният смъртен използва два вида маслини в кухнята: черни и зелени. Но те всъщност са едно цяло. Защото черните маслини, по-зрялата версия на зелените маслини, са.

Зехтин екстра върджин

Те се произвеждат по механичен, а не по химичен път. Едно от условията е да не се изчаква повече от 24 часа след събирането на реколтата, а да се започне пресоването на плодовете, в противен случай започва ферментация, която също влияе на киселинността. Обозначението extra virgin се отнася до метода на извличане и състава, но не гарантира качеството.

Върджин зехтин

Произвежда се по същия начин като екстра върджин, но условията по време на събирането и пресоването не са толкова строги, поради което киселинността е по-висока. Максималната киселинност е 2 %, така че е по-малко здравословно от екстра върджин. Вкусът му не е толкова характерен.

Маслини извън кухнята

В миналото се е използвал като основен материал за лекарства, за осветление (маслени лампи), за грижа за кожата, за производство на сапун и др. Има безкрайни възможности, ако имате бутилка зехтин у дома. С него можете да къдрите косата си. Можете да се отървете от хъркането. Можете да полирате с него съдовете си от неръждаема стомана. Да разкопчаете заклещен цип. Да лекувате болки в ушите. Вкарайте капка в храната на котката си, за да направите козината ѝ по-лъскава..

 

Физиологични ефекти

Ако е възможно, опитайте се да търсите маслини, произведени от малки производители. Най-добре е да ги купувате на пазара в измерен вид. При мащабна преработка плодовете се обработват с алкали.

„Благодаря, ще купувам маслини на пазара, когато живея в Гърция“, може да кажете. Но изненадващо, климатът на южната страна на хълмовете Вилани, например, е напълно подходящ за отглеждане на маслини. В интернет се появи и статия, че маслините могат да заменят черешите в унгарските градини.

Пълно с витамини и други полезни вещества

Макар че все още е далеч времето, когато унгарските деца ще започнат да ядат маслини вместо черешови дръжки, струва си да ги приучите да ядат маслини от ранна възраст.

Маслините са богати на мазнини, особено на омега-9 мононенаситени мастни киселини. Богати са на минерали като калий, калций, фосфор, цинк, желязо, витамини Е, D и К. Съдържа умерени количества флавоноиди, фибри и много натрий.

Удължаващ живота ефект

И така, кое растение би могло да бъде по-способно да удължи живота от това, което само по себе си може да доживее до матоусалем? Маслиновото дърво може да живее до 2000 години. Кое растение би могло да бъде по-способно да удължи живота си от растение, което може да доживее до възрастта на йерусалимския цариградски грозд? Маслиновото дърво може да живее до 2000 години. Неговите плодове са искрата на дълголетието.

Маслините са богати на антиоксиданти, витамин Е и съдържат малки количества селен и цинк. Антиоксидантите забавят стареенето на клетките.

Укрепва костите

Ако ще живеем дълго, е добре костите ни да издържат. Антиоксидантният ефект не само добавя години към живота ви, но и действа противовъзпалително, което улеснява избягването или преодоляването на остеопорозата, от която страдат много хора.  Хората, които са консумирали по-големи количества зехтин, са имали 51% по-нисък риск от фрактури, свързани със загуба на костна маса.

Помага ви да отслабнете

Въпреки че костите ви могат да се справят с наднорменото тегло, не е нужно да се притеснявате за него. Ненаситените мастни киселини, които се съдържат в маслините, възпрепятстват отлагането на мазнини, предпазват съдовата система от калциране, намаляват високото кръвно налягане и също така могат да предотвратят тромбоза. Освен това те стимулират метаболизма, значително подобряват храносмилането и ви засищат бързо, така че не рискувате да прекалите с храната..

 

Надяваме се, че сме ви запознали по-добре с този чудодеен плод! Вече ли я мариновате? Кликнете тук!