gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Изпробвахме го: домашен компостер REENCLE

2023. 11. 01.

Изпробвахме го: домашен компостер REENCLE

Преди няколко месеца можехте да прочетете, че сме тествали по-подробно електрическата машина за компостиране SAGE. От тази статия стана ясно, че устройството всъщност не прави истински компост, а така наречените органични отпадъци, които трябва да се оставят да починат и да се смесят с почва, за да могат да се оползотворят.

Преди няколко месеца можехте да прочетете, че сме тествали по-подробно електрическата машина за компостиране SAGE. От тази статия стана ясно, че устройството всъщност не прави истински компост, а така наречените органични отпадъци, които трябва да се оставят да починат и да се смесят с почва, за да могат да се оползотворят. Какво биха казали, ако кажем: вече има устройство, което прави незабавно използваем компост от кухненски отпадъци? Е, много сме щастливи да съобщим, че първият в света уред, който прави този процес още по-лесен, вече се предлага в Унгария!

REENCLE: истинският компостер

Тествахме я в реални условия в собствената ни кухня в продължение на около три седмици и машината надмина очакванията ни във всяко отношение. На първо място, тя работи напълно безшумно, дори можете да спите до нея. И второ - тъй като разгражда зеленчуците и плодовете бързо - гигантският 14-литров контейнер се пълни много бавно, като в нашия случай минаха три седмици, преди да се наложи да го изпразним за първи път.

Но как работи?

Работата на машината за компост REENCLE е много проста, тя непрекъснато върти кухненските отпадъци, поставени вътре, с помощта на голяма лопатка за смесване. Тя съдържа микроорганизми, които бавно разграждат органичните материали, така че те се превръщат в компост доста бързо (производителят посочва 2-24 часа, но в действителност това трябва да е по-скоро 12-24 часа). Готовият материал може да се използва веднага за подобряване на почвата на нашите растения.

Най-важната част от употребата е, че когато контейнерът се напълни, не изваждаме целия компост, а най-много половината от него. По този начин по-голямата част от микроорганизмите остават и могат да продължат да се възпроизвеждат, преработвайки все повече и повече кухненски отпадъци.

Какво можем да сложим в този вътрешен компостер?

По принцип всички разграждащи се кухненски отпадъци: ние слагаме в него основно черупки от плодове, зеленчуци и яйца, остатъци от готови ястия (месо, сирене, рибни кости, хляб) и утайка от кафе, освен това включваме и изсъхнали или отрязани цветя и растения (с изключение на болни растения).

Но най-вече суровините, използвани за печене и готвене, и остатъците от храна се изсипваха в контейнера, като на следващата снимка можете да видите съдържанието на сухо вещество в една грахова супа например.

Важно е да се отбележи, че това устройство не раздробява отпадъците, така че си струва да ги нарежете до известна степен, преди да ги поставите. Не е необходимо да мислите за големи неща, но например кората на лимона не трябва да се вкарва цяла, а разрязана наполовина, за да може да се раздроби по-лесно. По същия начин обърнете внимание на пропорциите, остатъците от месо и риба могат да влязат, но в сравнение със съдържанието на целия контейнер, трябва да има много малко такива материали, така че и използваемостта на готовия компост да е оптимална.

Ако следвате тези основни и прости правила, ще получите хубав сух и богат на хранителни вещества компост, който е готов за употреба, т.е. можете да го поръсите върху почвата на растенията или да го смесите с почва за засаждане на ново растение. Всъщност това е най-голямото му предимство, дори в сравнение с компостирането на открито - не е необходима допълнителна обработка и той не може да се развали.

Ако контейнерът не се изпразва напълно, а винаги се изважда от готовия компост, микроорганизмите ще работят безкрайно дълго, което означава, че не е необходимо да се закупува стартова култура отново.

По-добро от други решения за компостиране на закрито?

Предимства в сравнение с електрическия компостер SAGE:

  1. компост, който може да се използва веднага, не е необходимо да се оставя да почива, да се смесва с почва и т.н.
  2. много по-голям резервоар (14 литра вместо 2 литра), който се пълни много бавно
  3. безшумна работа.

Предимства в сравнение с неелектрическите компостери

  1. не е необходимо да се закупува отново и отново стартовата култура, съдържаща микроорганизмите, необходими за разграждането.
  2. без мирис
  3. не се образува течност, произвежда се сух компост

По-добър ли е този метод от традиционното компостиране на открито?

Ясно е, че мнозинството от хората нямат възможност да компостират в градината си, защото нямат градина или защото нямат необходимите знания/енергия. Всеки, който компостира в градината си, знае точно, че компостната купчина трябва да бъде постоянно обгрижвана, проветрявана, обръщана, накратко, не може да бъде оставена сама. Няма да излизаме в градината по няколко пъти на ден с отпадъците, предназначени за компостера, да ги посипваме с пръст всеки път и т.н.

От друга страна, машината за домашно компостиране REENCL не заема много място, намира се наблизо в кухнята и произвежда правилно обработен, готов за употреба компост. Ето защо я препоръчваме дори на тези, които имат градина, но нямат желание или енергия за досадната работа по компостирането й..

Резюме

Въз основа на нашия опит компостерът REENCLE е много по-подходящ за ежедневните ни нужди от подобна машина на SAGE. Преди всичко защото неговият 14-литров контейнер не трябва да се изпразва постоянно, тъй като ние печем и готвим, всичко влиза непрекъснато, срутва се и се смесва, всичко това тихо и без миризма. Другата причина е, че получаваме компост, който може да се използва веднага след обработката.

Затова горещо препоръчваме тази електрическа машина за компостиране на всички. Поръчайте устройството още днес и след няколко дни ще се убедите каква огромна помощ ви оказва в кухнята!

И ако имате някакви въпроси относно домашното компостиране или устройството, не се колебайте да пишете, нашата служба за обслужване на клиенти ще отговори на всички запитвания!

Gábor


Свързани продукти