Failed to retrieve the content. Как да спестите време в кухнята?

gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Блог

Как да спестите време в кухнята?

2024. 02. 20.

Как да спестите време в кухнята?

Как да спестите време в кухнята?

Бързото и ефикасно печене и готвене не е съвременна потребност. То е необходимост за онези (от много дълго време), които искат да прекарват качествено време със семейството и приятелите си или дори малко повече време за себе си, без да искат да се отказват от здравословната, домашно приготвена храна.

Така че въпросът не е защо е важно да пестим време в кухнята, а по-скоро как да го правим ефективно. Отговорът се крие в редица области - от оптимизиране на подготовката, през максимално използване на съвременните кухненски технологии, до бързи, но питателни рецепти.

Показваме ви методите и триковете, които могат да ви спестят време в кухнята, без да жертвате вкуса или хранителната стойност. Присъединете се към нас в света на бързото и ефективно готвене, където всички наши съвети и напътствия са предназначени да ви осигурят повече време за нещата, които наистина имат значение в живота ви.

 

Изкуството на подготовката

Първата стъпка в една наистина сложна кухненска хореография е да се подготвят съставките. Именно този процес - често наричан mis-en-place, или всичко на мястото си - може да разруши бариерите между ефективността и безпроблемното готвене.

 

  • Започнете с подготовката на плодовете и зеленчуците!

Ако посветите един неделен следобед на тази дейност, можете да приготвите основните ястия за цялата седмица, така че всеки ден да е въпрос на няколко минути. Това включва измиване, почистване, нарязване и дори приготвяне на пара, които след това можете да съхранявате в хладилника, готови да извадите, когато пожелаете. След като сте "подготвили" съставките по този начин, си струва да вакуумирате нарязаните, обелени зеленчуци!

 

  • Приготвянето и порционирането на месото също е важна стъпка по пътя към ефективността на кухнята.

Когато се приберете от месарницата или супермаркета, отделете известно време за порциониране, евентуално за предварително готвене или мариноване на месото, след което го замразете на по-малки порции. Това ще ви позволи да приготвите само толкова, колкото ви е необходимо, а времето за приготвяне ще се съкрати значително.

  • В допълнение към всичко това, друг крайъгълен камък на успешната работа в кухнята е организацията и планирането.

Седмичното планиране на менюто не само ви помага да определите предварително необходимите ви съставки, но и да пазарувате съзнателно и икономично. Предварителното закупуване на съставки означава, че винаги ще имате под ръка всички необходими продукти, така че можете да избегнете бързането за пазаруване в последния момент, което ви спестява време и енергия.

 Тези подготвителни стъпки не само ще съкратят времето, необходимо за приготвяне на храната, но и ще ви помогнат да развиете по-здравословни хранителни навици, тъй като ще сте по-малко склонни да посягате към бързи, но не много питателни варианти.

Трикове и техники

Намаляването на времето в кухнята не се състои само в това да прекарвате по-малко време в готвене, но и в това да използвате времето си по-разумно. За целта са необходими спестяващи време кухненски уреди, които могат да изпълняват няколко функции едновременно.

Помислете само за многофункционалните кухненски роботи, които могат да секат, смесват, месят и др. Тези устройства са истински чудеса, които спестяват време, тъй като прекарвате по-малко време в подготовка и изпълняват множество функции, така че имате по-малко инструменти за почистване след това.

Бързите кухненски аксесоари, като например белачки за зеленчуци, резачки за мандолини или торбички за бързо мариноване, също са от огромна полза в кухнята. Тези инструменти могат значително да намалят времето, необходимо за приготвяне на храната, което ви позволява да прекарвате повече време, наслаждавайки се на храната, и по-малко време в работа.

 Ястията от едно ястие също могат да внесат истинска магия в кухнята. Те не само намаляват количеството на миенето, но и времето за приготвяне и готвене. Освен това методите за бързо печене и готвене, като например бързото печене в уок или готвенето под налягане, могат да направят чудеса. Тези методи не само спестяват време, но и водят до по-интензивни вкусове, превръщайки всяко хранене в специално преживяване.

Организация и ефективност

За да бъде кухнята не само вдъхновяваща, но и функционална, от съществено значение са ефективното разпределение и организация. Има голямо значение, ако кухнята е проектирана така, че всички инструменти и съставки да са на леснодостъпно място: по този начин ще намалите времето, което прекарвате в търсене. Това означава често използваните инструменти и съставки да бъдат подредени така, че да са винаги под ръка, докато по-рядко използваните предмети да са по-далеч.

Добре проектираните системи за съхранение, като например съдове с етикети, органайзери за чекмеджета и стенни държачи, не само ще ви помогнат да намерите всичко лесно, но и ще увеличат максимално пространството в кухнята.

Паралелното изпълнение на задачите също може да повиши ефективността и да намали времето, прекарано в кухнята. Едновременното изпълнение на различни задачи (рязане на зеленчуци, печене на месо) може да ви помогне да приготвите храната по-бързо. Разбира се, трябва да се концентрирате, но е лесно да се впуснете в многозадачно готвене!

Имайте предвид тези стратегии, за да направите кухненските си дейности по-гладки и по-малко стресиращи, докато забърквате вкусни ястия на масата.

 

Спестяващи време рецепти и съвети за хранене

 

Рецептите, които спестяват време, си заслужават теглото в злато. Бързите и лесни рецепти улесняват живота ви - те са ключът към изграждането на ефективен режим на хранене.

Повторното използване на остатъците също е чудесен начин да намалите отпадъците и да приготвите нови, вълнуващи ястия от остатъците от предишните дни - за нула време. Освен това готовите ястия и закуски са чудесен начин да имате под ръка нещо здравословно, когато ви се прииска, за да избегнете изкушението на бързата храна.

Нека тези решения за пестене на време и съвети за хранене ви вдъхновят в ежедневието! Променете начина, по който мислите за храненето и приготвянето на храната!

 

Разгледайте нашата гама от инструменти, които ще ви помогнат да спестите време в кухнята!

 

Подобни статии по тази тема:

Палачинки за всички за Деня на детето!

2024. 05. 15.

Пишете ни


С какво ще се хранят хората след 100 години?

2024. 04. 19.

Пишете ни


Празнични хапки: рецепта за великденска шоколадова торта

2024. 03. 21.

Пишете ни


Тайната на неаполитанската пица

2024. 03. 11.

Пишете ни


Безглутенова орехова торта със смокини и видео рецепта

2024. 02. 26.

Пишете ни



Свързани продукти