gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Кои са традиционните коледни сладкиши?

2022. 12. 13.

Кои са традиционните коледни сладкиши?

Коледни сладкиши и техните варианти

Ето защо ви представихме най-популярните коледни сладкиши, за които дори не подозирате, че са пълни със символи и имат интересна история. Знаейки всичко това, ние гледаме на лучените кифлички или коледните меденки малко по-различно. По този начин можете да отпразнувате Коледа, като продължите традицията, независимо дали печете оригиналната бисквитка или използвате основните съставки за създаването на други, подобни сладкиши.

Кекс за деня на Луца

Коледният сезон започва с първата неделя на Адвента. Оттогава нататък много ритуали, предсказания и народни суеверия съпътстват дните, предшестващи Коледа. Един от най-известните празнични обичаи е денят на Луца. Тогава започват да извайват стола Луца, който трябва да е готов до Бъдни вечер. Но има и много други ритуали и суеверия, свързани с този ден. Защото вярванията, свързани със зимното слънцестоене, правят 13 декември популярен. Ето защо много обичаи, свързани с вещици, са характерни за този ден, но предсказания за плодородие, любовни предсказания и, разбира се, предсказания за времето също са характерни за този ден.

Питата "Луца" е вид предсказание за плодородие, което е било обичайно в Алфьолд. В тестото на някои кифлички се печелили монети и на всеки, който хапнел такава кифличка, се предсказвало, че ще има много пари през следващата година.

Ако искате да направите кифличките на Луца, изберете рецепта със съставки, подобни на тази, защото същността на кифличките е да бъдат направени от свинска мас: 50 dkg брашно, 200 г свинска мас, 500 г сирене, 2 дл заквасена сметана, 1 яйце, 1 пакетче бакпулвер, 1 чаена лъжичка сол .

Защо? Защото по това време на годината в къщите е имало много свинска мас след клането на прасетата и затова в кифличките Луца, приготвени през декември, се е добавяла много свинска мас. Разбира се, както споменахме, варирането на рецептите означава по-скоро приемственост на традициите, отколкото тяхното изчезване. Затова не се колебайте да замените съставките на кифличката с по-здравословни съставки. Но си струва да опитате оригинала поне веднъж!

За печенето може да ви бъде полезен разделител за яйца, сито за брашно за приготвяне на брашното и можем да ви препоръчаме професионална тава с незалепващо покритие за печене, която първоначално е била произведена за пекари и сладкари!

Маково семе и орехи бейгли

Не е Коледа без бейгли. Но откъде идва тази сладост? Трудно е да се предвиди. Както вече споменахме за великденския сладкиш, този вид сладкиш се е родил в цяла Европа чрез преработване на хлебното тесто, което в крайна сметка се е превърнало в празничната, сладка десертна версия на хляба и в прародител на тортата. Мнозина твърдят, че бейгликът има история, която води началото си от Средновековието. Някои го извеждат от Армения, а други - от Силезия. Свързано е и с братиславското кифли, което също се пълнело с маково семе или орехи.

Bejgli filling

При коледните сладкиши обикновено се обръща голямо внимание на пълнежа. Не е по-различно и при бейгли. Отново стигнахме до коледните суеверия. Вярвате или не, колкото и модерни да са бейглите с шоколадов или кестенов пълнеж, те трябва да се приготвят с традиционния пълнеж от мляко или ядки. Защото според народните вярвания макът означава изобилие. Тъй като е дребноока и има много от тях, тя произвежда много дребни семена, затова символизира изобилието на монети. Макът принадлежи към редиците на коледните суеверия и тези, които са почти неотделими от него в края на годината и в началото на новата година. Ако по това време на годината ядем много маково семе и макови питки, през следващата година ще имаме изобилна година.

Какво ще кажете за орехите? Орехът е ефективен срещу разваляне, затова е смятан за щастливо растение. Орехите са били и важна съставка за сладкишите от коледния празничен кръг, по-скоро заради основаването на следващата година.

Вярваме, че ако искате да следвате традицията и едновременно с това да въведете иновации или да създадете нови семейни навици, като персонализирате традициите от миналото, можете да направите нещо ново от основните съставки на традиционните коледни сладкиши, които все още са нещо старо. Ако използвате орехи и маково семе, не може да е толкова лошо, нали? Ако решите да ни послушате, препоръчваме ви да използвате електрическа орехотрошачка, която ще направи подготовката за Коледа много, много по-лесна и приятна!

Ако намирате произхода на коледните сладкиши и храни за вълнуващ, следете нашия блог, защото ще продължим тази тема!