gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Коледни ястия в Европа

2022. 12. 19.

Коледни ястия в Европа

Испанската коледна торта

В Испания, както и в редица други европейски страни, храната и обичаите се различават в отделните региони. Дори по Коледа. Въпреки това има елементи от менюто, които са постоянни във всички части на страната. Такъв е кралският сладкиш. Roscón de reyes е сладка торта с пълнеж от сметана, напомняща кръгла торта с кръгла форма. Освен това тя се ароматизира със захаросани плодове. Можете да видите как се приготвя тук. Определено препоръчваме сито за брашно, разделител за яйца и добра тава за печене. Важно е да не забравяте захаросаните плодове отгоре!

Такъв впечатляващ деликатес си струва да се изпече дори като подарък.

Germany: knödel

In Germany, it is customary to eat knödel, i.e. buns with purple cabbage and hot dogs with potato salad, at Christmas. Of course, these dishes sometimes have different names (kloss, klösse for buns), and sometimes the method of preparation is also different. How do you roughly imagine a bun? 3 eggs, mineral water, onion, parsley and snidling are added to 30-50 dkg buns. In Austria, a lot of bacon and sausages are added. This dough is steamed in water. It is no coincidence that its name is similar to the Czech knedli.

Италия: Сицилианска салата с портокали и панетоне

Също така в Италия на трапезата по Коледа се слагат много деликатеси. Ние обаче искаме да обърнем внимание на една специална салата. Това е сицилианската портокалова салата, която е типично коледно ястие в този средиземноморски регион.

Според основната рецепта са ви необходими само сладки портокали, маринован червен лук, малко зехтин, лимонов сок и морска сол, както и черни маслини. Но рецептата може да бъде допълнително обмислена и комбинирана. Например към салатата могат да се добавят лук, пролетен лук и червен лук, както и целина. Магданозът, копърът и ментата, както и купените от магазина смесени салати, руколата и салатата с птиче месо също подобряват тази божествена салата.

А Панетоне е коледният бонбон на италианците. Това е вид сладкиш със стафиди, който произхожда от Милано. Обикновено се приготвя за Коледа и Нова година. Ако разполагате с професионален кухненски робот, можете да приготвите този прекрасен коледен бонбон сравнително лесно.

Шведската каша томте и изкушението на Янсон

Любимата коледна храна на шведите е Janssons frestelse, т.е. изкушението на Янсон. Това е запечена на фурна запеканка. Картофите, празът и аншоата също са сред слоестите съставки. Горната част и самата намазана с масло тавичка се поръсват с трохи, които придават на ястието хрупкава текстура. Между отделните слоеве има и сметана, благодарение на която тази запеканка няма да се окаже суха.

Интересно е, че докато ирландците подаряват бира на Дядо Коледа, скандинавците го правят по различен начин. Те си имат Томте, техния Дядо Коледа, който е малък елф, работещ в къщата. Той обикаля от къща на къща, грижи се за добитъка, за децата, поддържа реда, наблюдава реколтата. В замяна на това обаче той винаги очаква на двора да се сложи малко каша, която не може да бъде без масло и бадеми. Ако нямате каша или я получите без някоя от важните съставки, ще си отмъстите.

Английска печена гъска и йоркширски пудинг

В Англия печената гъска се смята за традиционно коледно ястие, но в днешно време това ястие често се заменя с пуйка. Заедно с нея се сервира йоркширски пудинг. Това е тесто, направено от масло, брашно и яйца, което може да се използва като солена или сладка гарнитура.

Надяваме се, че сте харесали това кратко обобщение, с което бихме искали да пожелаем на нашите клиенти весела Коледа.