gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Консервиране: изкуството за запазване на дома

2024. 07. 08.

Консервиране: изкуството за запазване на дома

Консервирането е изпитан метод за запазване на храната, който се използва от векове и сега отново е на мода. Тази техника позволява сезонните плодове и зеленчуци да се съхраняват за дълъг период от време, така че да се наслаждавате на вкуса на лятото и през студените зимни месеци. Освен това специалните вкусове на домашно приготвените консерви и туршии привличат все повече хора, които искат да се върнат към естествените храни без добавки. Ето и най-популярните методи и трикове!

Съвети за успешно консервиране

Ключът към успешното консервиране е изборът на пресни съставки. Винаги избирайте най-свежите и зрели плодове и зеленчуци, защото те са най-подходящи за консервиране. Зрелите, но не и презрелите съставки придават най-добър вкус и текстура. Стерилизацията на бурканите и капачките е от съществено значение. Това може да се направи в гореща вода или във фурна, за да се гарантира, че в бурканите няма да останат вредни микроорганизми. Рецептите трябва да се спазват точно, особено що се отнася до количеството захар, оцет и сол, които се използват за подпомагане на консервирането. Съхранявайте консервите на хладно и тъмно място, а отворените буркани съхранявайте в хладилника и ги консумирайте възможно най-скоро, за да запазите свежестта и вкуса им.

 

Методи за консервация

Съществуват много методи за консервиране, като всеки от тях предлага различни предимства по отношение на срока на годност и вкуса на консервираната храна. По-долу са представени най-популярните техники, така че всеки да може да намери най-подходящата за него.

Термична обработка (водна пара):

Това е един от най-разпространените методи, при който приготвените плодове или зеленчуци се поставят в буркани, които след това се обработват термично на водна баня. При топлинната обработка въздухът се изхвърля от бурканите, което предотвратява развитието на бактерии и плесени. Водният дюнер е идеален за приготвяне на конфитюри, мармалади, компоти и туршии.

Суха дюна:

Този метод се използва най-вече за конфитюри и мармалади. Горещият конфитюр или мармалад се изсипва в стерилизирани буркани, запечатва се и се поставя между одеяла или кърпи, за да се охлади бавно. Бавното охлаждане спомага за създаването на вакуум, който предотвратява размножаването на микроорганизмите.

Окисляване:

A savanyítás során ecetet használunk tartósítószerként. Az ecetes lében eltett zöldségek és gyümölcsök savas környezetben tartósíthatók, ami megakadályozza a baktériumok és penészgombák szaporodását. A savanyúságok, mint például a savanyú uborka vagy a csalamádé, népszerűek ebben a kategóriában.

Замразяване:

Въпреки че не е традиционен метод за готвене, замразяването също е ефективен начин за запазване на храната. При замразяването плодовете или зеленчуците се съхраняват във фризера след подходяща подготовка, така че да запазят вкуса и хранителните си вещества.

 

Необходими кухненски прибори

За ефективно консервиране се нуждаете от някои специални кухненски инструменти, за да приготвяте лесно и безопасно консерви у дома. Тези инструменти гарантират, че ще можете да работите правилно на всяка стъпка и да произвеждате вкусна, дълготрайна храна.

Буркани Мейсън и капачки:

Бурканите се предлагат в различни размери и форми и осигуряват съхранението на храната. Важно е бурканите и капачките да са чисти и непокътнати, за да се осигури перфектно уплътнение по време на топлинната обработка.

Голям съд или тенджера:

За да направите воден дюнер или да сварите съставките, е необходима голяма тенджера или специален съд, в който да се нагряват съставките или бурканите. Така се осигурява правилна термична обработка и запазване на храната.

Черпак и фуния:

Необходими са черпак и широка фуния, за да се налее горещото сладко в буркани. Тези два инструмента помагат да се избегне разливането и замърсяването, като запазват храната стерилна.

Клещи и ръкавици:

За поставянето и изваждането на бутилките от врящата вода са необходими клещи и термоустойчиви ръкавици. Това осигурява безопасна работа и предпазва ръцете от горещи повърхности.

Блендери или пръчкови блендери:

Пасаторите  и потопяемите блендери играят важна роля в процеса на консервиране, особено при приготвянето на конфитюри или сосове например. Тези инструменти помагат за хомогенизиране на съставките, така че да се получи гладък и вкусен резултат.

 Консервирането е не само практичен начин да се възползвате максимално от сезонните плодове и зеленчуци, но и ви дава възможност да се наслаждавате на вкусни домашни продукти през цялата година.

Ако искате да закупите необходимите ви инструменти, посетете нашия уебсайт, където ще намерите широка гама от всичко необходимо за вашето консервиране!