gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Кратка история на равиолите

2024. 07. 08.

Кратка история на равиолите

Пътят на равиолите от Средновековието до наши дни

Представете си, че сте в средновековна Италия и се разхождате по пазарите на малките селца, отрупани с пъстри зеленчуци и прясно месо. През този период готвачите започват да увиват различни пълнежи в паста, за да създадат нови вкусове и текстури. Първите писмени сведения за равиоли датират от XIV в., когато те са били обичайно ястие на празничните трапези на благородническите семейства.

Популярността на равиолите бързо се разпространява отвъд границите на Италия. Италианските имигранти го пренасят в Азия, където то придобива нови форми и вкусове в местната кухня. Азиатските варианти често са приготвени на пара или пържени, пълни с интересни подправки и морски дарове.

Благодарение на италианските имигранти то е придобило популярност и в Америка. Италианските семейства, пристигнали в края на XIX и началото на XX в., донасят със себе си традиционните рецепти и ги пресъздават в Новия свят. Американците бързо се влюбват в равиолите и днес те се срещат в много ресторанти.

 

Колкото къщи има, толкова и митници

Истинската магия на равиолите се крие в разнообразието от пълнежи. В допълнение към класическите месни варианти, вегетарианските равиоли също са много популярни. Вълнуващи са и регионалните специалитети: в Северна Италия например често се използват гъби и дивеч, докато на юг равиолите, пълнени с пресни морски дарове, са често срещани.

Изкуството за приготвяне на равиоли се предава от поколение на поколение. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвения вариант: прясно омесена паста, внимателно подбрани съставки и с любов приготвен пълнеж. Но в ресторантите често се срещат и нови рецепти. Някои шеф-готвачи експериментират с екзотични подправки, специални сосове, други с техники за готвене на фюжън, за да добавят нови измерения към това емблематично ястие. 

Специални равиоли, които трябва да опитате!

Истинско съкровище в света на равиолите са ravioli di zucca, или равиоли от тиква. Този есенен деликатес е пълен с богати, сладки вкусове, създадени от хармонията на тиквата и подправките. Не само че е вкусно, но и красиво да се наблюдава как златистожълтият пълнеж се излива от пастата.

За любителите на морските дарове равиоли ди пеше ще бъдат любими. Тук морските дарове се срещат с мекотата на пастата в комбинация, която напомня за морска почивка с всяка хапка. Представете си пресни скариди, омар или лаврак, които се срещат с ароматите на чесън, бяло вино и лимон!

 

Най-добрите рецепти на едно място

20 октомври е Световен ден на равиолите. Това е идеалният повод да отпразнуваме това универсално и вкусно ястие с паста. На този ден хората по цял свят се събират, за да приготвят и консумират голямо разнообразие от равиоли.

В цял свят се организират много специални събития и фестивали. В Италия градовете и селата посрещат посетителите с празнични събития, кулинарни състезания и дегустации. Местните готвачи и любители могат да се състезават и да покажат най-добрите си рецепти за равиоли.

 

Защо го обичаме толкова много?

Популярността на равиолите не е намаляла и за това има основателна причина. Това универсално ястие е не само вкусно, но и изключително разнообразно. Комбинацията от различни пълнежи, мекотата на пастата и разнообразието от сосове допринасят за това, че равиолите никога не са скучни.

Изпитайте удоволствието от приготвянето на равиоли у дома! Открийте в нашия онлайн магазин висококачествени машини за приготвяне на паста и аксесоари, които правят месенето и пълненето на равиоли лесна задача.

Независимо дали експериментирате с класически или модерни рецепти, ние разполагаме с всичко необходимо!

Кликнете тук, за да получите най-добрите инструменти, с които да направите всяко ястие с паста перфектно! Направете всички равиоли, които искате, и зарадвайте любимите си хора с домашно приготвени лакомства!


Свързани продукти