gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Небесна рецепта за зелева запеканка

2024. 06. 10.

Небесна рецепта за зелева запеканка

Раждането на зелевата запеканка

Раждането на зелевата запеканка датира отпреди няколко века. Тя се ражда от нуждата от трайна, питателна и лесна за приготвяне храна за по-малко заможните семейства.

Древният метод за консервиране на зелето - мариноване - също позволява да се запазят вкусовите качества. По този начин зелето е добра съставка не само защото се предлага като пресен зеленчук през зимата, но и защото е просто вкусно.

А наслояването на съставките отдавна е практичен начин за приготвяне на питателни ястия, без да се използват огромни количества по-твърди или по-скъпи съставки В случая на запеканките слоеве кисело зеле се редуват със смес от мляно месо и ориз, често подправена с майорана, червен пипер и други подправки. Този метод не само дава богат и сложен вкус, но и позволява ефективно използване на съставките.

Популярността на зелевата запеканка се е запазила с течение на времето, тъй като това е ястие, което е напълно подходящо за по-студения климат и за хранителните навици на хората, които живеят там.

 

Небесна рецепта за зелева запеканка

Опитайте тази рецепта за небесна зелева запеканка! (И не се колебайте да експериментирате с други начини за приготвяне, има милиони варианти!)

Съставки:

  • 1 чаша ориз
  • 60 dkg кисело зеле
  • 2 глави червен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици смлян черен пипер
  • 50 dkg кайма
  • 3 dl заквасена сметана
  • малко олио за готвене (обикновено слънчогледово, но можете да използвате и зехтин)
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • можете да добавите малко бекон или джолан, особено ако искате трансилвански вариант

Приготвяне:

  1. Запържете ориза в олиото до побеляване, след това добавете сол и вода и оставете да къкри на слаб огън.
  2. Изплакнете зелето под студена вода и го отцедете добре.
  3. Нарежете лука и го задушете в олиото. След това отстранете от огъня, поръсете с червен пипер и добавете каймата. Добавете подправките (сол, черен пипер и всички подправки, които смятате, че ще му подхождат - например майорана). След това запържете добре на среден огън, като разбърквате непрекъснато!
  4. Извадете топлоустойчивия съд и наредете в него сварения ориз, зелето и каймата. Поставете там и изненадата (бекона)!
  5. След това залейте със заквасена сметана, подправена със сол и черен пипер!
  6. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути (или можете да опитате да го приготвите във фурната!) 

Заповядайте!

Усещате ли, че устата ви зяпа? За нас - да!

 

Харесвате ли подобни рецепти? Споделете статията и рецептата с приятелите си във Facebook!