Необичайни коледни ястия
2023. 12. 05.
Рибена чорба от Карпатите
Съставки
- 1 цяла сьомга (приблизително 30-40 dkg)
- 6 картофа
- 25 dkg замразени смесени зеленчуци (броколи, карфиол, моркови)
- 2 домата
- 1 ч.л. червен пипер
- сол, черен пипер на вкус
- зелен магданоз и копър на вкус
- 1 червен лук
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. олио
1. Нарежете лука на кубчета, запържете го в олио, докато стане прозрачен, и добавете червения пипер. След това добавете 2 литра вода.
2. Почистете рибата, нарежете я на големи парчета и добавете всички парчета към супата. Нарежете доматите на кубчета и ги добавете в тенджерата. Варете за 20-25 минути. Докато рибата се готви, обелете и нарежете картофите на кубчета. След това извадете рибата и отделете месото от шиповете. Внимавайте да не попаднат шипове в супата!
3. Пасирайте супата с Блендер! Добавете зеленчуците, а след това нарязаните магданоз и копър. Когато зеленчуците се сварят, добавете отново филетираната риба!
4. Добавете сол и черен пипер на вкус. Настържете чесъна и го добавете към супата накрая. Покрийте и оставете да почине за няколко минути - и вече сте готови с една необичайна, специална карпатска рибена супа!
Пълнено зеле
Съставки
- 150 г бекон
- 1 глава червен лук
- 5 скилидки чесън
- 100 г пушена наденица
- 500 г смляно свинско месо
- 1 супена лъжица свинска мас
- ½ с.л. концентрирани домати
- 2 ч.л. червен пипер
- сол, черен пипер
- 1 ч.л. смлян кимион
- 2 пакета предварително сварен ориз в торбичка
- 300 мл вода
- 1 кг нарязано кисело зеле
- 400 г заквасена сметана
1. Запържете бекона в средно горещ тиган. Добавете ситно нарязания червен лук и счукания чесън, а след няколко минути добавете нарязаната на кубчета наденица. Запържете всичко добре и оставете да се охлади!
2. Овкусете свинската кайма с мазнината и сгъстените домати. Добавете червения пипер, солта, черния пипер и кимиона. Разбъркайте ориза и водата, а след това сместа от колбаси и лук.
3. В тавичка за печене сложете пласт измито кисело зеле; отгоре може да се сложи половината от сместа с кайма; след това още един пласт кисело зеле; после останалото месо, накрая отново кисело зеле и отгоре заквасена сметана.
4. Сложете го в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути и когато времето изтече, включете котлона на грил и запечете заквасената сметана отгоре.
(източник: streetkitchen.hu)
Солено бейгли с кървавица и ябълка с тесто с пръжки
Съставки
За тестото:
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 25 dkg darált tepertő
- 3 db tojássárgája
- só
За пълнежа:
- кървавица
- ябълка
- горчица със семена
1. Смесете мляната пръжки и брашното на ръка, като използвате машина за паниране. Целта е мазнината да обгърне гранулите на брашното (така няма да се образува глутенова мрежа и ще се получи трошливо тесто).
2. Загрейте млякото до хладко, след което пуснете в него маята. Разбъркайте трите жълтъка и ги добавете към тестото. Омесете цялата смес до хомогенна маса. Оставете тестото да втаса на топло място.
3. Отстранете кожата от любимата си кървавица. Сложете плънката в купа и настържете ябълката в нея! След това добавете една чаена лъжичка горчица със семена и разбъркайте добре.
4. Разпределете плънката равномерно върху омесеното и разточено тесто. Навийте го на руло, намажете го с яйце, набодете го с вилица и го изпечете до зачервяване и хрупкавост!
Reméljük sikerült ötleteket adni, hogy hogyan teheted az idei karácsonyt formabontóvá. További ötletekért látogass el Facebook !
Надяваме се, че сме ви дали някои идеи как да направите тазгодишната Коледа специална. За още идеи посетете нашата страница във Facebook !
Най-популярни постове
Свързани продукти
Сито LOUIS TELLIER 3 мм за професионална мелница за хранителни продукти M500
105,60 EUR(88,00 EUR + ДДС)
Сито LOUIS TELLIER 3 mm за професионална мелница за хранителни продукти P1000
120,60 EUR(100,50 EUR + ДДС)
Ръчeн пасатор LOUIS TELLIER S3
130,20 EUR(108,50 EUR + ДДС)
Професионална рамка за пасатор LOUIS TELLIER M500
237,00 EUR(197,50 EUR + ДДС)
Професионална рамка за мелница на стойка LOUIS TELLIER P1000
667,80 EUR538,80 EUR(449,00 EUR + ДДС)