gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Откъде идва навикът да се пие кафе?

2024. 09. 27.

Откъде идва навикът да се пие кафе?

Легендата

Преди много стотици години, някъде в Етиопия, сме станали свидетели на странна сцена. Един търговец забелязал, че една от козите му е в изключително добро състояние през цялата нощ. Животното било щастливо, подскачало и бъбрело.

След като открил, че козата е хрупала кафеени зърна, търговецът сам опитал плодовете. И как да не го направи, той имал подобен опит.

Но дали наистина е било така?

Или това е просто легенда? Откъде идва навикът да се пие кафе?

 

Истината

Истината е, че не знаем каква е истината. Не се е запазил нито един запис.

Съществуват безброй подобни легенди за кози и други, които щастливо се разхождат наоколо. Единственото, което знаем със сигурност, е, че става дума за напитка с ориенталски произход. Точно казано, тя идва от етиопската провинция Кафа. Оттам се разпространява в Йемен, Персия, Арабия, Египет... а след това и по целия свят.

 

В големия свят

Първоначално кафето дори не се консумирало като напитка, а се дъвчели плодовете. То бързо става популярно заради стимулиращия си ефект. Монасите го използвали, за да останат будни по време на дългите молитви. Те открили, че изпичането на семената им придава по-добър вкус и аромат. Но все още не е ясно защо са започнали да ги смилат и да ги превръщат в напитка.

През XVI в. пътешественици и ботаници от Близкия изток съобщават за непознато дотогава растение и напитка, приготвена от плодовете му в Европа. Търговците скоро виждат потенциала на кафето. Скоро във Венеция пристигат първите торби с кафеени зърна. Кафето става толкова популярно, че се разпространява като горски пожар в цяла Европа. Днес кафето е втората най-консумирана напитка в света след водата.

 

Унгария

Кафето и културата на кафето са въведени в страната ни по време на 150-годишната турска окупация. Живеещите тук османци са донесли със себе си своите обичаи. Първите сведения за консумация на кафе в Буда датират от 1579 г. По това време пиенето на кафе е било много далеч от унгарската култура. Дотолкова, че дори не е имало дума за кафе. 

Когато спомените за Османската империя избледняват, сръбските и италианските обичаи се налагат. Когато се хвалите с унгарски изобретения пред чужденец (химикалка, палинка, кубчето на Рубик), не забравяйте следващия път да споменете кафемашината за еспресо. Тя е изобретена от Ференц Или. Той е известен като „бащата на италианското кафе“. (И оттогава на марката Illy се гледа по различен начин.)

 

Култура на кафенетата

Културата на кафенетата се дължи на факта, че това са били местата, където се е провеждал социалният живот. През XVIII век в домовете не е имало централно отопление или електричество. През зимата хората, които се прибирали от работа, намирали тъмен и студен апартамент. Затова хората са предпочитали да прекарват времето си в кафенетата, където животът е бил оживен. Те можели да се срещат с хора и да обменят информация.

И ето че стигаме до истинската магия на кафето. Защото при пиенето на кафе самото кафе, неговият аромат, печене и вкус са, така да се каже, второстепенни. Кафето обикновено се консумира в обща среда. То не е просто напитка, то е социално преживяване. То е няколко минути, прекарани далеч от шума и суетата, с някого. Неслучайно то се е превърнало в най-популярната напитка в света. В края на краищата няма нищо по-добро от чаша кафе, за да поговорите за големите неща в света. 

 

Всичко, което трябва да направите, е да поръчате наистина професионална кафемашинаа и да поканите най-добрия си приятел да я изпробва с вас!


Свързани продукти