gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Блог

С какво ще се хранят хората след 100 години?

2024. 04. 19.

С какво ще се хранят хората след 100 години?

 Да погледнем към бъдещето

​​Важно е да кажем още в началото, че следващата статия е само предположение. Те са предсказали бъдещето преди 100 години с по-голям или по-малък успех. В началото на XX век, когато се появяват автомобилите, учените прогнозират, че краката на мъжете ще атрофират до края на века. Това не се е случило, но е факт, че ние седим много повече отпреди.

Важно е да се види, че всички разсъждения гледат в бъдещето само въз основа на текущите процеси.

 

Устойчиво потребление​​

​​​​Населението на Земята през 2024 г. ще бъде повече от 8 милиарда души. По принцип няма да има проблем с това. Сегашните ни познания и технологиите, с които разполагаме, ще ни позволят да изхранваме толкова много хора. Проблемът е в разпределението. В по-развитите страни 30 % от произведената храна се озовава на боклука. В някои страни обаче населението страда от глад.

Живеем в безразсъден хедонизъм. Много хора страдат от затлъстяване. Да не говорим за другите свързани с това здравословни проблеми. Човекът на бъдещето трябва да се храни по-осъзнато.

Друг проблем е, че при производството на храна се отделят много парникови газове. Това води до климатични промени, които трудно се понасят от някои растителни видове. Производството на кафе например става неустойчиво до такава степен, че според някои оценки любимата ни сутрешна напитка може напълно да изчезне до 2080 г.

 

Какво може да направи човечеството сега?

​​​Намаляването на консумацията на месо може значително да подобри положението ни. При производството на 1 калория говеждо месо в атмосферата се отделят 30 пъти повече парникови газове, отколкото при същото количество тофу. Промяната на потребителските ни навици е трудна. Връзката ни с храната е отчасти културна и отчасти емоционална.

Откритостта към нови неща ще бъде от съществено значение в бъдеще.

Проблемът е в начина, по който се произвежда месото, а не конкретно в консумацията му.

 

Насекоми в менюто

​​Алтернативно решение може да бъде да потърсите други източници на протеини. Удивително е, че днес 2 милиарда души ежедневно се хранят с насекоми. Средностатистическият унгарец, от друга страна, изтръпва при тази мисъл.

Въпреки това в менюто ни вече има много насекоми против волята ни, като хранителната индустрия обича да ги използва като оцветители.

Въздействието на производството на протеини от насекоми върху нашата планета е незначително. По отношение на хранителната стойност той също има много по-добри параметри от всяко месо, произвеждано днес за човешка консумация.

 

Храни на растителна основа и прецизна ферментация

​​​Докато се сприятеляваме с хамбургера от скакалци, може би има по-приемлива алтернатива - консумацията на "меса" от растителен произход. Вкусът на Beyond Meat, който представлява хамбургерно кюфте, приготвено основно от грах, цвекло и картофи, е подобен на говеждото.

Различен вид решение е прецизната ферментация. Това е лабораторно месо и риба, произведени от този процес. По време на процедурата животинските стволови клетки се смесват с течност, наречена среда, в стъклен съд. Тази течност се състои от минерали и микроелементи. Налице са всички условия, от които се нуждае стволовата клетка, за да започне да расте. Получената биомаса се смесва с растителни протеини, които придават на месото структура и устойчивост. Процесът се извършва в напълно затворена и стерилизирана система.

Огромно предимство е, че месото, произведено по този начин, не съдържа токсини, хормони и микропластмаси. В негова полза е и това, че тази процедура не изисква големи площи земя. Недостатъкът обаче е, че процедурата все още е рудиментарна и скъпа. В момента не е подходяща за масово производство. До края на века обаче тази процедура със сигурност ще бъде решение на много проблеми.

 

Kакво ни очаква?

Възможно ли е в бъдеще да се наложи да убиваме по-малко живи животни, да използваме по-малко превозни средства...?

Колко от горните предположения ще се реализират в бъдеще, ще публикуваме в друга статия през 2124 г. Следете ни на във Facebook, за да не пропуснете информацията!

Подобни статии по тази тема:

Празнични хапки: рецепта за великденска шоколадова торта

2024. 03. 21.

Пишете ни


Тайната на неаполитанската пица

2024. 03. 11.

Пишете ни


Безглутенова орехова торта със смокини и видео рецепта

2024. 02. 26.

Пишете ни


Как да спестите време в кухнята?

2024. 02. 20.

Пишете ни


3 бързи и лесни рецепти

2024. 02. 07.

Пишете ни



Свързани продукти