gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Стъпки за консервиране на домати

2024. 02. 02.

Стъпки за консервиране на домати

Консервиране на домати

Една от тенденциите в кухненското домакинство през последните години е консервирането на домати. Все повече хора готвят домати у дома. Но това не е изненадващо, като се има предвид, че вкусът на домашно отгледаните домати е ненадминат. Да не говорим за това колко по-лесно е да знаете как точно да направите доматена консервация. В края на краищата вие сами слагате съставките. Така че знаете точно, че няма добавки, които бихте предпочели да избегнете.

Процесът на консервиране се предава от поколение на поколение в много семейства. Рецептата на баба обикновено се основава на изпитан метод, но по-младите поколения често обичат да се връщат към стари рецепти. Ето защо може да е полезно да се информирате и да разгледате други рецепти, дори ако иначе сте напълно доволни от доматеното пюре, което мама е приготвяла.

 

Консервиране на домати без консерванти

Като говорим за съставки, които обикновено не са необходими за домашното готвене, си струва да отбележим, че не е задължително да се нуждаете от консерванти, за да запазите доматите. Ако го направите правилно, всеки буркан с домати ще се запази дълго време в килера и нито една партида няма да се развали.

И така, нека видим стъпките за консервиране на домати по начина на GAMMO!

 

Стъпки за консервиране на домати

Съставки

Посочените по-долу количества са за около 5 литра доматен сос.

  • 7-8 кг домати
  • 3-4 супени лъжици сол

 

И какво още ще ви е необходимо:

 

Подготовка

Стъпка 1

Измийте добре доматите, дори няколко пъти! Целта е да се отървете от всички замърсявания и мръсотия! Обелете ги, изрежете повредените части и зелената част около стъблото! Отделете килограм и половина от най-добрите парчета!

Стъпка 2

С помощта на напълно чиста (за предпочитане нова) гъба за съдове и оцетна вода измийте всички прибори, които ще използвате: тенджерите, лъжиците, ножовете и, разбира се, пасатора и бурканите! И накрая, не оставяйте ръцете си настрана!

Стъпка 3

Разрежете доматите наполовина! Поставете ги на един ред в тенджерата и ги изстискайте на разстояние с движения за изстискване! След първия килограм запалете тенджерата, а след това продължете килограм по килограм, като добавяте по един килограм към затоплящите се домати.

Стъпка 4

Поддържайте сместа на висока температура и не спирайте да разбърквате! Когато започне да кипи, намалете температурата. След това не е необходимо да продължавате да бъркате, но трябва да разбърквате от време на време! Гответе в продължение на 30-40 минути!

Стъпка 5

Сега можете да започнете с разбъркването! Използвайте черпак, за да го изсипете навсякъде! След това го върнете на котлона за още 50-70 минути! (Тук можете да контролирате гъстотата, като определяте колко дълго ще го готвите.)

Стъпка 6

Междувременно поставете бурканите, измити с оцет, обърнати с дъното надолу в тавата, също измита с оцет. Поставете във фурната и загрейте до 120-130°C! След като фурната се загрее до тази температура, изчакайте 8-10 минути и след това я затворете! Но оставете бурканите вътре!

Стъпка 7

След като доматеният сок достигне желаната консистенция, добавете солта и целите домати, които сте оставили настрана!

Стъпка 8

Сега можете да извадите бурканите от фурната. Бъдете внимателни: бурканите са горещи, имат известна тежест и лесно могат да се преобърнат! Добавете доматите, останали цели, в бурканите.

Стъпка 9

Изсипете доматеното пюре, което се е варило на огъня, върху доматите в бурканите!

Стъпка 10

Сега идва частта, в която се нуждаете от цялата си сила! (Или ако искате, помолете най-мускулестия човек в къщата да ви помогне!) Трябва да завиете капачките на бурканите възможно най-плътно и старателно! Тази стъпка е изключително важна, защото ако капачката не се запечата добре, бурканът ще се развали!

Стъпка 11

Поставете бутилките между юргани, одеяла и платове и ги покрийте добре! За поне 24 часа. След това поставете бутилките в килера и сте готови.

Добър апетит!

 Както виждате, консервирането на домати не е особено сложно, но трябва да внимавате за всяка стъпка, защото дяволът е в детайлите! Ако си свършите добре работата, в килера ви ще се наредят вкусни доматени сосове, които ще издържат дълго време!

Можете да извадите някой от тях винаги, когато ви се прииска нещо италианско или доматено!

 

В настроение за малко приключения в кухнята? Попаднали сте на правилното място! Разгледайте нашия онлайн магазин за най-качествените кухненски съдове!


Свързани продукти