gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Стоите, седите или лежите? Странни хранителни навици по света

2024. 09. 14.

Стоите, седите или лежите? Странни хранителни навици по света

Понякога не си заслужава да седнете

Знаете ли, че в някои части на света храненето в изправено положение е напълно естествено? Вземете например Япония. На японските улични сергии за храна често се срещат тълпи от хора, които се хранят изправени. Но защо те избират този вариант? Отговорът е прост: по-бързо и по-практично е да се адаптират към забързания си начин на живот. 

Но това не се случва само в Япония. Ако някога сте били в Италия, ще забележите, че в кафенетата, особено сутрин, хората пият сутрешното си еспресо на бюрото.

 

Добър, но здравословен?

Така че храненето в изправено положение е бързо и практично. Но как това се отразява на здравето ни? Едно от предимствата е, че то може да ускори храносмилането. Когато се храните изправени, гравитацията помага на храната да премине през стомаха, което може да доведе до по-бързо храносмилане. Това може да е особено полезно за хора, които често страдат от храносмилателни проблеми. Според д-р Пейтън Беруким, специалист в Института по гастроентерология в Южна Калифорния, при хранене в изправено положение има по-малък шанс да се развие киселинен рефлукс.

Означава ли това, че е по-добре да се храните изправени? Това не е толкова просто! Въпреки че има предимства на храненето в изправено положение или дори при ходене, има и редица отрицателни ефекти. Склонни сме да се храним по-бързо, което може да затрудни правилното дъвчене. Освен това бързото хранене позволява навлизането на повече въздух в стомаха, което може да доведе до подуване на корема и газове.

 

„Ядеш изправен като кон...“

Храната не е само за хранене - в някои култури храненето заедно е съществена част от ежедневието. В Унгария например семейните вечери и неделните обеди за много хора са синоним на прекарване на време със семейството. Помислете само какво би казала баба, ако изядете месната си супа изправени? 

Друг пример е френската култура на хранене, където храненето се смята за изкуство. Вечерята във Франция е нещо повече от просто ядене. Френските гурме вечери включват бавно и задълбочено вкусване на всяко ястие. Тук храненето е ритуал, който дава време за отдих и общуване.

 

Дайте на тялото си време!

Когато се храните в седнало положение, не само усещате по-добре вкуса на всяка хапка, но и я сдъвквате по-обстойно. Този по-бавен темп на хранене е полезен за храносмилането, защото дава на стомаха повече време да обработи храната, което намалява вероятността от храносмилателни проблеми.

Освен това по-бавното хранене дава на тялото ви повече време да сигнализира кога сте се нахранили, което може да помогне за предотвратяване на преяждането. Следователно храненето в седнало положение не само подобрява храносмилането, но и помага за поддържане на здравословно тегло.

 

На някои места храненето в легнало положение не е нещо необичайно.

Когато си помислите за антични картини и керамика, какво ви идва наум? Може би се сещате и за древните гърци в легнало положение, които се хранят. Това не е съвпадение! В Древен Рим и Гърция храненето в легнало, отпуснато положение е било привилегия на висшите класи и е символизирало лукс и богатство. 

В Индия има региони, в които храненето в легнало положение все още е обичайна практика, особено при специални поводи, когато членовете на семейството лежат на голяма рогозка или килимче и споделят празничната трапеза.

 

Струва си да се погрижите за него!

Въпреки че храненето в легнало положение може да е удобно, то може да не е най-доброто нещо за вашето здраве. Лежането може да забави храносмилането и да увеличи риска от рефлукс, тъй като стомашната киселина може лесно да се върне обратно в хранопровода. Освен това е много по-лесно да се нахраниш неправилно, когато си легнал!

Навиците на хранене са много разнообразни в различните части на света. Независимо дали се храним в изправено, седнало или легнало положение, тези навици ни казват много за нашата култура и начин на живот. 

 

Независимо какъв е начинът, по който консумирате любимите си храни, изберете професионални съставки за приготвянето им!

И ни следвайте във Facebook за също толкова вълнуващо съдържание