gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Тайните на скандинавската кухня

2024. 10. 11.

Тайните на скандинавската кухня

Заслужава си да се запознаете

Когато говорим за скандинавска кухня, първото нещо, което ни идва наум, е минимализъм и простота. Няма място за излишни украшения или прекалено сложни ястия - скандинавската кухня е пълна с прости, но чудесни ястия. Пресните съставки и автентичните вкусове правят скандинавските ястия наистина специални.

Нещо повече, историята на оцеляването на рецептите е завладяваща. Корените на скандинавската кухня водят началото си от времето на викингите, а традиционните рецепти се предават чрез народни балади и се съхраняват до наши дни. Изолираността на района е изиграла важна роля за развитието на тези традиции: консервирането, опушването, консумацията на риба и горски растения, използването на сезонни съставки - всичко това е било използвано, за да се оцелее.

 

Hygge - тайната на щастието

Може би сте чували термина „hygge“, който отлично описва топлината и уюта, които скандинавците внасят в ежедневието си. Но какво означава той в кухнята?

Хиги в кухнята е създаването на интимни моменти - превръщането на готвенето и храненето не само в необходимост, но и в удоволствие. Вечеря на свещи, мирис на току-що изпечен сладкиш: това са нещата, които правят скандинавците щастливи в ежедневието им. Не е нужно да мислите мащабно, понякога един прост жест или вкусно ястие са достатъчни, за да създадат онази специална атмосфера.

 

Звездите на скандинавската кухня

Smörgåsbord

Вероятно знаете какво точно означава терминът „бюфет“. Какво е първото нещо, което ви идва наум, когато чуете тази дума? Огромен избор, пълни чинии, топла и студена храна...

Традиционният бюфет, smörgåsbord, все още е една от най-популярните традиции в скандинавската кухня, защото всеки може да намери своите любими ястия на една маса. Разнообразието от риба (пушени змиорки, херинга, варена сьомга), печено месо, хляб, сирена, запеканки, картофи и други гарнитури са от съществено значение. Първоначално обаче десертите не са били част от шведската маса.

Сладкарски изделия

Иконичните сладкиши и хлябове от скандинавската кухня, като канеленият охлюв (kanelbulle) и хрупкавият ръжен хляб (knäckebröd), са истински специалитети. Мекото тесто и пикантният канелен пълнеж на канелените рулца правят всяка хапка топъл скандинавски дом, а простотата и универсалността на knäckebröd го превръщат в ежедневна необходимост.

 

Заслужава си да опитате!

Скандинавската кухня не се среща само в ресторантите и готварските книги! Можете лесно да пренесете това просто, но очарователно гастрономическо преживяване в дома си. Как да започнем? Първо опитайте няколко прости, но вкусни рецепти, които ще ви запознаят с вкусовете на Скандинавия.

Традиционният норвежки плосък хляб (lopse) е изключително популярен, защото се съчетава с всичко. Солената му версия с картофи (potetlefse) се консумира по същия начин като хляба. Съществува и сладка версия (tykklefse), която е малко по-дебела и се препоръчва с чай или кафе.

Калопсът всъщност е задушено говеждо месо с шведски и финландски произход. Това е наистина обилно и засищащо ястие. Обикновено се сервира с картофи и мариновано цвекло.

А ако искате просто сладко лакомство, опитайте yulekake. Това е сезонен сладкиш с норвежки произход, който често се нарича коледен хляб. Всъщност това е кекс с мая, приготвен с масло и захар, подправен с кардамон и съдържащ захаросани плодове, стафиди и бадеми.

Ако искате да ги направите сами, шведската машина-робот ANKARSRUM може да ви бъде от голяма полза!Ако искате да ги направите сами, шведската машина-робот ANKARSRUM може да ви бъде от голяма полза!

 

Обичате ли да откривате интересни храни? Споделете тази статия с приятелите си и ни последвайте във Facebook за подобно вълнуващо съдържание!


Свързани продукти