gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Тест: Електрически крекер за орехи PELAMATIC

2018. 10. 12.

Тест: Електрически крекер за орехи PELAMATIC

 

Извличането на вътрешността на ореха от черупката му винаги е огромна трудност. Ако смачкате черупката правилно, вътрешността също ще бъде на парчета. Ако тя не е счупена правилно, това е проблемът. В семейството има много орехи, но никой не иска да ги обели. Познато ли ви е?

Затова не е изненадващо, че очаквах с голямо любопитство първата ни пратка Pelamatic от Испания, която включваше крекер за орехи. Веднага щом пристигна, вече отидох при родителите си за ядки, донесох няколко килограма за тестване, както малки, така и големи.

Самата машина изглежда подозрително семпла, въпреки че е изненадващо тежка за размера си (около 3 кг). В допълнение към бутона за включване/изключване, върху нея има общо един бутон, който стартира или спира движението на механиката за разбиване на орехи (може да бъде настроен и на непрекъснат режим). В предната част на машината има винт, с който можете да регулирате размера на ореха, който искате да натрошите. Мога да побера орех със сечение до 35 мм, виждал съм и по-големи орехи, но това не е толкова често срещано.

Отворих отвора на около 3/4 от пътя, така че в него се побраха около 90% от гайките (останалите бяха или по-малки - промъкнаха се, или по-големи, дори не се побираха, накрая ги смачках с два кръга). Настроих машината на непрекъснат режим с помощта на плъзгача. Машината е доста шумна! Би било срамно да го отрека, така че трябва да работи, за да накара някого да издържи това в продължение на дълги минути...

Започнах да поставям гайките и бях напълно неподготвен за скоростта на машината. Трудно би било да предам това с думи, много по-добре ще е, ако веднага ви покажа видеото!

Както можете да видите във видеоклипа, механизмът за чупене се движи постоянно, така че вмъкнатите орехи нямат шанс. Благодарение на специалния, конусовиден дизайн, на ядката се въздейства със сила от почти всички посоки, така че орехите ви ще се счупят на много места.

Но какво да кажем за вътрешността на орехите? Както можете да видите във видеото, вътрешността на ореха остава идеално сглобена, не се раздробява:

От това много бързо следва, че е много лесно да се обели напуканият орех. Просто отчупвам смачканата черупка и изваждам мембраната. Разбира се, не казвам, че всички орехи остават така хубаво заедно. Но 90% от тях го правят! На следващата снимка няма измама, просто обелих една кутия натрошени орехи. Къде са малките парченца, къде са отломките, които постоянно предизвикват раздразнение по време на метода на разбиване с чук или на ръка? Никъде - не съм ги изхвърлил или скрил от снимката, те дори не са създадени на първо място!

Бях готов за по-малко от час, включително снимки, видеозапис и първоначално куцане.

Мисля, че сега ми харесва да люпя орехи с електрическата клечка за орехи PELAMATIC! :D

Белените орехи (особено когато става въпрос за такива или дори по-големи количества) рядко се използват веднага. Могат да се замразяват много добре, но ако ги сложите в обикновена торбичка, те имат склонност да придобиват вкуса на фризера. Ето защо аз вакуумирах този продукт (както и много други неща) с Вакуумна запечатваща машина TAKAJE WHITE!