gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Доказана рецепта за наденици

2016. 01. 11.

Доказана рецепта за наденици

За тези, които усещат кулинарната си страст в студените сутрини и не се страхуват от същественото усилие да усъвършенстват автентичните вкусове, тази рецепта е специално за тях. Мъгливият пейзаж, прясно закланото прасе и мирисът на дим са част от това кулинарно приключение, в което крайният резултат е не само храна, но и усещане за живот.

Съставки 

- 10 кг свинско месо (смесено (бутчета, плешка, бут, бут), ако не е достатъчно мазно, добавете малко бекон. Най-добре е да се използва месо от прасета с тегло над 150 kg.
- 20 dkg  сладък млян червен пипер
- 5 dkg силен млян домашен червен пипер
- 25 dkg трапезна сол
- 5 dkg нарязан чесън
- 2 dkg пикантен кимион (цял)

 За да се получи колбас с най-добро качество, е идеално процесът да започне в студено време. Първата стъпка е прасето, което се колят рано сутринта, да се изпече добре, след това да се измие и да се разфасова. Месото се поставя на маса, обезкостява се и се смила с месомелачка на диск с дебелина 4,5 mm. След това месото се омесва на студено с подправките.

 

След омесването извадете масата на студено и върху чист плот. Разстелете го на дебелина 10 см. Когато стегне на студено, го връщаме обратно и го пълним в обвивка за салам с пълнеж за колбас с по-голяма вместимост. Пълнежът се завързва по такъв начин, че всеки кичур да може да се постави върху отделни клечки за опушване. Слагаме колбасите върху решетката в килера, където е важно да не е много горещо (максимум плюс 8 градуса).

След 48 часа колбасите се поставят в проветрива пушалня или на открит огън. Пушат се бавно в продължение на пет-шест дни, като се следи температурата да не надвишава плюс 16 градуса. Ако се изисква по-бърз резултат или ако не разполагате с пушалня, може да се използва малка настолна пушалка. След опушването колбасите се връщат в камерата, където отлежават при температура плюс 18 градуса в продължение на още три месеца. През този период вкусът и качеството на вкусната, истинска домашна дебела наденица се развиват напълно.

Опитайте нашата изпитана рецепта, насладете се на радостта от приготвянето и на кавалкадата от вкусове и вземете сега необходимото оборудване за перфектен резултат!