Кървави и дробени наденици, за които сигурно още не сте чували!
2025. 02. 22.
Характерно е, че всяка нация гледа на своите най-големи кулинарни съкровища като на изключително собствено наследство. Дали става дума за колбаси, сирене или кръвни и дробни наденици, повечето страни първо ги защитават на национално, а след това на европейско ниво, превръщайки ги в Hungarikum, Slovakikum, Polakikum или друго „-ikum“, въпреки че в съседните страни често се приготвя почти същото ястие с леко различни съставки.
Кръвните и дробните наденици не са изключение. Макар у нас в Унгария да е нормално да имаме както дробни, така и кръвни наденици и те често са кулминацията на всяка прасенска сеч, всъщност явлението е много по-международно, отколкото предполагаме. Нека видим какви „наденични“ деликатеси се приготвят в други части на света!
Хагис – шотландска деликатеса от вътрешности
Шотландският хагис всъщност не е точно наденица, а по-скоро далечен, здрав и леко страшен роднина. Вместо свински черва, пълнежът се слага в овчи черва или овчи стомах – съставен е, наред с други неща, от смлени вътрешности, овесени ядки и подправки. Външният му вид не винаги буди апетит, но в Шотландия е национално ястие, което традиционно се консумира на празника „Burns Night“.
Black pudding – британско-ирско кръвно чудо
Black pudding, познат както в Британия, така и в Ирландия, е много по-близо до нашата кръвна наденица. Основата е от кръв, но съдържа и много зърнени култури (например овесени ядки) и специална билка – летен майоран (summer savory). В Северна Англия и Шотландия се сервира дори пържен.
Leberwurst – немска пастетна наденица
Leberwurst, или пастетна наденица, е по-скоро разтворима наденица, често използвана за сандвичи. Не е с класическа форма на наденица, но вкусът ѝ е много подобен на дробната наденица. Съществуват пушени, варени или подправени варианти – в Германия се среща в различни форми.
Sundae – корейска изненада от Далечния Изток
Sundae (произнася се „сунде“) е класически корейски стрийт фууд, приготвян главно от кръв, ориз и зеленчуци. Подобно на унгарската наденица, се пълни в черва, но често се използва говежда кръв вместо свинска. След Корейската война стана популярна и днес е едно от най-любимите улични лакомства в страната. Благодарение на подправките и гарнитурите, вкусовият ѝ профил е, разбира се, много различен от този на познатата ни наденица.
+1 специалитет: унгарска дробна наденица с череши
Да се върнем в Унгария и да се отклоним малко от обичайното! Кметът на град Szomolya представи на един гастрономически фестивал специална рецепта: дробна наденица с череши. Новият продукт имаше такъв успех, че изчезна моментално. „Към два килограма наденици добавяме 600 г обезкостени череши, внимателно разбъркваме, за да не се превърнат в пюре. Резултатът е изненадващо хармоничен и впечатлява всички“, разказа кметът Истван Гуци.
За тези, които се вдъхновиха от някоя от тези специални рецепти – било то корейското sundae или уникалната наденица с череши – надежден, голям пълнител за наденици е безценен. GAMMO 7-литров пълнител за наденици е точно такъв: стабилен, лесен за работа и идеален както за класически, така и за модернизирани рецепти за наденици. С един инструмент можете да изследвате света на надениците директно от вашата кухня.
Открийте и вие креативната страна на пълненето на наденици! Разгледайте онлайн магазина gammo.bg и се снабдете с перфектния инструмент за вашите кулинарни приключения!