gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Най-добрите коктейли в света се обединяват!

2024. 06. 20.

Най-добрите коктейли в света се обединяват!

Коктейлите са хит на градинските партита и летните събирания. Какво е хубавото в него? Ами утолява жаждата, освежава и създава настроение. Разбира се, с него не бива да се прекалява, освен ако не го пиете девствен, в който случай не е необходимо да го дозирате в аптекарски пропорции. По-долу са представени някои международни коктейли, повечето от които са ни познати, но много от тях са с неясен произход.

1. Бял руснак

Този коктейл няма нищо общо с Беларус (въпреки че името на постсъветската държава е „белый“ (бял), той се нарича „бял“, защото Беларус се нарича Беларус и следователно не е „бял“), а съдбата му е подпечатана от факта, че се приготвя от руската национална напитка - водката. Тя е изобретена от белгийския миксолог Густав Топс през 1949 г. Бялата версия се различава от черната руска по това, че в последната липсва мляко/сметана. Друга важна съставка е ликьорът от кафе или калуа. Той става популярен и световноизвестен благодарение на филма „Големият Лебовски“, в който е любимата напитка на главния герой.

2. Mохито

Една от националните напитки на Куба, на която Ърнест Хемингуей е бил голям почитател. Твърди се, че е написал цяла ода за любимия си коктейл на стената на бар La Bodeguita del Medio в Хавана. Основните съставки на сместа са мента, захар, лайм, много лед, бял ром и сода. Ментата вероятно го прави един от най-освежаващите коктейли в нашия списък.

 

3. Пина Колада

Популярността на този пуерторикански коктейл е надхвърлила границите на родината му и той е една от най-популярните напитки в нашата страна. Смесицата от ром, ананас и кокосов крем я прави наистина екзотична напитка, и разбира се, малкото чадърче, което се забива в нея като украса. Твърди се, че е измислена някъде през 50-те години на миналия век, но все още е много любима.

 

4. Сангрия

Не всички го знаят, но испанската сангрия е преди всичко коктейл, което означава, че не е (задължително) бутилирана и трябва да се купува в бутилки. Произходът ѝ датира от Средновековието, когато не е било безопасно да се пие обикновена кладенчова вода по хигиенни причини, затова хората са предпочитали да пият ферментирали напитки - смес от ракия, вино и плодове. Основата, разбира се, е червено вино и испански портокали, но вече има и версия с бяло вино. 

5. Маргарита

Националната напитка на Мексико е коктейл на основата на текила, който може да познаете от много американски филми и телевизионни сериали (напр. „Приятели“). Там, откъдето съм аз, тя е малко второстепенна, но на запад е синоним на меден месец на мексиканския плаж. 

 

6. Bloody Mary

По-малко известен, но кървавочервеният коктейл е френско изобретение. Историята му е загадка, но можем да предположим, че Фернан Петьо го създава в Париж през 1921 г. и оттогава той улеснява махмурлука на мнозина. Правени са опити името му да се свърже с много исторически личности, включително с английската кралица Елизабет I. Цветът му идва от доматите, разбира се, но той съдържа и различни подправки, водка и много лед.

7. Amaretto Sour

Италианците също не могат да бъдат пропуснати в списъка - коктейл на основата на амарето попадна в нашия списък. Напитката се приготвя с лимон и лайм, така че си струва да внимавате с нея, особено ако не обичате киселото. Сервирайте с много и много лед (така киселинността е по-малко убийствена)!

8. Capirinha

Друга южноамериканска напитка в нашия списък, която е наистина специална, е кашаса. Този ликьор, направен от ферментирала захарна тръстика, е националната напитка на Бразилия и основната съставка на капиринята. Всичко, от което се нуждаете, е кафява захар, лайм и сода - и лед, разбира се - и сте готови да се насладите на атмосферата на Копакабана!

9-та чаша Pimm's

Дори издръжливите британци си имат национален коктейл: тази освежаваща напитка е измислена в лондонски бар за стриди около 1840 г. Собственикът на бара Джеймс Пимм я създава като напитка за храносмилане, но ние бихме я препоръчали за всеки слънчев следобед. В нея има портокал, лимон, мента, тоник и, разбира се, ликьор Pimms - и не на последно място краставица!

 

10. Червен лотос

Единственият азиатски представител в нашия списък. Розовата напитка е още по-специална заради вкуса на личи, но се нуждае и от добра доза водка и сок от червена боровинка. 

+1. Моктейл Маргарита

Можете да направите практически всеки коктейл, девствен или безалкохолен (моктейл). Този път ви препоръчваме по-лека версия на Мохито, която запазва много от оригиналните съставки (така че има лайм, портокал и същата сол по ръба на чашата), с добавка на грейпфрут и бадеми, но липсва текилата.

И ако този списък с имена ви е накарал да се почувствате в настроение за коктейл, препоръчваме ви уреда за лед MAXIMA за това чудесно лятно занимание. Супер компания + супер коктейли = супер лято - можете лесно да се сдобиете с една от основните съставки за това уравнение, просто разгледайте нашия сайт!

 

Ако имате нужда от повече кубчета лед за приготвянето на тези специални коктейли, pазгледайте нашата селекция!