gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Ползите от сушените плодове

2024. 08. 05.

Ползите от сушените плодове

Какво представляват сушените плодове?

"Баба! Не обичам стафиди в козунаците си!" - се казваше около кухненската маса като дете. Но милата баба знаеше как да ни надхитри: "Моето малко момче! Това не са стафиди, а сушено грозде." И ние отхапвахме от сладкиша.

Днес рафтовете на магазините са препълнени с различни видове сушени плодове. Освен че са вкусни, не може да се каже какви са ползите от сушените плодове..

Сушенето по същество е процес на консервиране. В резултат на това обработеният плод се свива, като губи по-голямата част от водното си съдържание и теглото си. По този начин изсушените плодове се превръщат в концентриран източник на хранителни вещества. По време на процеса на сушене водното съдържание на плодовете се изпарява, като се концентрират витамините, минералите и влакната. Така например една шепа сушени кайсии съдържа повече витамин А, отколкото същото количество пресни плодове.

 

Защо е полезно за мен?

Сушените плодове са богати на естествени захари, фибри, калий и антиоксиданти. Редовната им консумация допринася за намаляване на риска от затлъстяване, диабет тип 2 и остеопороза, според последния бюлетин на Националната асоциация на унгарските диетолози. Сушените плодове съдържат 3-5 пъти повече минерали и витамини от пресните плодове.

Освен това те съдържат разнообразни макро- и микроелементи и благоприятстващи здравето биоактивни съединения като феноли, флавоноиди и каротеноиди. Това прави редовната им консумация ефективна за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и може да помогне за предотвратяване на артрита и износването на хрущялите

Колко захар се съдържа в сушените плодове?

Плодовете обикновено съдържат значително количество естествени захари. Тъй като водата в сушените плодове е премахната, всички захари и калории са концентрирани в много по-малък пакет. По тази причина сушените плодове имат много високо съдържание на калории и захари, включително глюкоза и фруктоза. 

Някои примери за съдържанието на естествена захар в сушените плодове:

  • Мазола: 59%.
  • Датолия: 64-66%.
  • Сливи: 38%.
  • Кайсии: 53%.
  • Смокини: 48%.

 

Как да включа в диетата си сушени плодове с високо съдържание на захар?

Sokan gondolják úgy, hogy magas szénhidrát tartalmuk (kb. 50-80 g/100 g) miatt az aszalt gyümölcsök nem fogyaszthatóak egy csökkentett energiatartalmú étrendben. Ez szerencsére nincs így, ezek a termékek is beilleszthetőek alkalmanként, kis mennyiségben.

Keress hozzáadott cukortól mentes termékeket, fogyasztásuknál tarts mértéket, energia- és szénhidráttartalmukat mindig számold bele a napi bevitelbe, és ne feledkezz el a napi friss gyümölcs fogyasztásáról sem.

Az aszalt gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Kiválóan alkalmasak sütemények, müzlik, saláták és húsételek gazdagítására. Az aszalt sárgabarack és a datolya különösen népszerűek a közel-keleti konyhában, ahol gyakran használják őket húsételek ízesítésére. Az aszalt gyümölcsök édessége természetes módon fokozza az ételek ízét, így csökkenthető a hozzáadott cukor mennyisége.

Много хора смятат, че поради високото си съдържание на въглехидрати (около 50-80 g/100 g) сушените плодове не са подходящи за нискокалорична диета. За щастие това не е така, те могат да се включват от време на време в малки количества.

Търсете продукти без добавена захар, консумирайте ги в умерени количества, винаги включвайте енергийното и въглехидратното им съдържание в дневния си прием и не забравяйте да ядете пресни плодове всеки ден.

 

Сушените плодове имат много приложения в кухнята. Сушените кайсии и фурми са особено популярни в кухнята на Близкия изток, където често се използват за овкусяване на месни ястия. Сладостта на сушените плодове по естествен начин подсилва вкуса на храната, като намалява количеството на добавената захар.

 

Какви конкретни проблеми могат да решат различните сушени плодове?

  • ДИСТРИБУЦИЯ: Mazsola

Стафидите са богати на бор - минерал, за който е доказано, че забавя загубата на костна маса при жени в менопауза. Поръсете ги в богатото на калций кисело мляко за максимална защита на костите.

  • СПЕЦИФИКАЦИЯ: Фурми

Когато сме изтощени, сме склонни да желаем сладки храни. Фурмите са добър избор, защото имат сравнително нисък гликемичен индекс, което означава, че освобождават захарта си бавно, осигурявайки постоянно ниво на енергия въпреки сладостта си.

  • ВИСОКА СТОЙНОСТ: Сушени кайсии

Сушените кайсии съдържат три пъти повече калий от бананите и много малко сол. Калият помага за контролиране на високото кръвно налягане, като противодейства на задържащия течностите ефект на натрия. Причината, поради която е по-добре да се консумират кайсии в сушен вид, е, че можете да изядете повече плодове, което означава, че можете да получите повече хранителни вещества в организма си.

  • ЧЕВЕЧЕНЕ: Сушени сливи

Последните изследвания показват, че шест парчета (50 грама) сушени сини сливи два пъти дневно са по-ефективни за облекчаване на запека, отколкото слабителното испагула. Съдържанието на сорбитол в плодовете осигурява по-хлабави изпражнения.

(Източник: Medipress)

 

Мога ли да суша плодове у дома?

Разбира се! За сушенето плодовете се нуждаят от известна подготовка. Измийте ги, обелете ги и отстранете семките. Времето за сушене обикновено е около 14 часа, разбира се, в зависимост от съдържанието на вода в плода и дебелината на резените. Идеалната дебелина на резенчетата е около 5 mm.

В случай на плодове, които лесно покафеняват, накисването във вода с аскорбинова киселина може да предотврати естетическите дефекти. Разтворете една супена лъжица аскорбинова киселина (кристален витамин С, който се предлага в аптеките) в два литра вода и накиснете резените в нея за две минути, за да предотвратите покафеняването. Можете също така да замените това с лимонов сок.

 

Някои плодове, като сливи или кайсии, трябва да се разрязват наполовина и след това да се обръщат върху тавите за сушене, за да се съкрати времето за сушене и съответно консумацията на енергия. Гроздето, боровинките и плодовете с малък диаметър не е необходимо да се разрязват наполовина, но тъй като восъчната част предпазва кожата, ги дръжте пламнали във вряща вода в продължение на три минути. Това ще доведе до образуването на малки пукнатини в кожата, които ще позволят на водата да излезе, когато плодовете се изсушат.

Плодовете са готови за сушене, когато се огънат и не се появят мокри петна. Разкъсайте един на две като тест, за да проверите дали вътре не е останала твърде много влага.

 

Повечето зеленчуци могат да се сушат по същия начин като плодовете. Грахът обаче трябва да бъде предварително сварен, в противен случай той ще узрее и ще остарее по-дълго по време на процеса на сушене. Билките и подправките могат да се сушат за по-кратко време и при по-ниски температури.

 

Само сушените плодове ли са полезни?

Подобно на много други храни, сушените плодове имат своите добри и лоши страни. Високото им съдържание на захар и калории може да доведе до проблеми, ако се консумират в излишък. Поради тази причина сушените плодове трябва да се консумират само в малки количества, за предпочитане с други питателни храни. Не трябва да се ядат с шепи, тъй като е много лесно да се прекали със сушените плодове.

Сушените плодове могат да бъдат разнообразна добавка към здравословното хранене. Те допринасят за оптималното функциониране на организма и общото благосъстояние. Сушените плодове са удобни, имат дълъг срок на годност и могат да се използват по различни начини в кухнята. Консумирани в умерени количества, те са отлична алтернатива за здравословни закуски. 

В днешно време много фурни имат функция за сушене, а не забравяйте и специалните машини!!


Свързани продукти