gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Сигурни съвети за сушене

2024. 08. 22.

Сигурни съвети за сушене

Днес присъствието на стафиди, сини сливи, боровинки и др. в кухнята е толкова естествено, че дори не се замисляме колко древни са техниките за съхранение.

Сушенето се използва редовно от древни времена за съхраняване на плодове. Ранната му поява не е изненадваща, тъй като това е прост метод, който освен че запазва плодовете за по-дълго време, е и здравословен десерт! Само някои от предимствата:

- Когато са правилно изсушени, плодовете запазват значителна част от полезните си активни съставки.
- Високото им съдържание на захар може да замени по-малко здравословните сладкиши.
- Те са с високо съдържание на фибри, така че консумацията им подпомага храносмилането.

 

Източник на зимни витамини и фибри

Друга причина да се подготвите за зимата със сушени плодове е, че те могат да осигурят на организма ви фибри и витамини през по-слабите месеци.

Тъй като зимата е точно зад ъгъла, решихме да тестваме дехидратора Atacama, който всеки може да използва, за да приготвя стафиди и други сушени лакомства у дома, с повече плодове.


(kép forrása: atacamadehydrator.com)

Основите на сушенето

Машината е лесна за използване: просто поставете пълните с плодове тави за сушене в релсите от вътрешната страна на барабана, поставете предния и задния панел, включете и започнете да сушите! Но преди да започнем, нека изясним няколко основни неща, нещо като сушилня веднъж, сушилня веднъж:

- Измийте плодовете преди обработката им, не е необходимо да ги подсушавате прекалено много, машината ще свърши останалото.
- Някои плодове е по-добре да се сушат с отстранени семена. Например: грозде, череши, вишни или сливи.
- Ако сушите сладки, меки плодове, като например банани, е важно да поставите в машината по-дебели резени, в противен случай колелцата на банана ще залепнат за перфорираната тава за сушене и ще бъдат трудни за вдигане.
- А ако сушите плодове с восъчна кожа, е добре да поставяте резените или зърната с кожата надолу.
- При сушенето можете да избирате от редица вградени режими - от бърз (HOT) до по-икономичен и естествен (BIO). Можете също така да персонализирате продължителността и температурата на програмата.

Преди няколко седмици се опитахме да направим резитба на грозде, която е особено актуална заради сезонността си. Крайният резултат, разбира се, беше една голяма стафида! Използвахме по-бърза, временна програма, която загряваше и изсушаваше гроздето при 50-55 градуса по Целзий. При гроздето разрязването на гроздето на половина може да ускори процеса. Въпреки че при сушенето като цяло не си струва да се бърза.

Някои програми включват до 30-48 часа сушене - толкова дълго трябва да чакате, за да получите лакомствата. Липсата на търпение означава липса на десерт и на витамини, тъй като колкото по-дълга е програмата, толкова по-добре плодовете запазват витамините и минералите си, а бонусът е, че се консумира и по-малко енергия. 

Aki szeretné magát türelemre nevelni, és még inkább szeretné saját készítéső aszalt gyümölcsökkel feldobni az étrendjét, италианския дехидратор Tre Spade Atacama Pro Deluxe. Készüljetek a télre kiváló minőségű aszalt gyümölcsökkel! Ако искате да увеличите търпението си и искате да добавите още повече домашно приготвени сушени плодове към диетата си, опитайте италианския дехидратор Tre Spade Atacama Pro Deluxe, който сега се предлага на страхотна цена в нашия уеб магазин. Подгответе се за зимата с висококачествени сушени плодове!


Свързани продукти