gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Традиционни коледни сладкиши 2.

2022. 12. 13.

Традиционни коледни сладкиши 2.

Меренге

В случая с бeйглите, особено чрез проучване на пълнежа им, успяхме да открием народни символи и стари традиции. В края на краищата в стария селски свят вездесъщите суеверия са се вплитали в поредицата от ежедневни и празнични събития. Изобилието и богатството, здравето и избягването на влошаването на състоянието са били най-важните цели на тези по-малки и по-големи заклинания. По този начин повечето коледни сладкиши, но и цялото меню, са били оформени от много суеверия в това, което познаваме днес.

Меренге обаче по изключение не е такъв сладкиш! Според историята за произхода му то идва от френския кралски двор. Този десерт се ражда по време на управлението на Луи XIV. , защото готварската книга на един от готвачите в кралската кухня, Франсоа Масиало, е първият официален писмен източник за меренге.

Самата коледна елха произхожда от Елзас, а в края на XVIII в. сред боровата украса се появяват златни ядки, анасонови бисквити и меренге. Възможно е да сме възприели този обичай, може би едновременно със самата коледна елха, т.е. през 20-те години на XIX в. (Terez Brunszvik и Erzsébet Károlyné Podmaniczky Nostitz). Много е вероятно да се е превърнал в символичен коледен бонбон, тъй като видът на изсушения или изпържен яйчен белтък напомня на сняг.

За щастие приготвянето на домашно меренге е много, много лесно. Важно е да можете да разделите яйцата добре, защото малко черупка или жълтък може да попречи на белтъка да се втвърди. За тази цел препоръчваме сепаратор за яйца. Можете да разбиете перфектно захарните белтъци с ръчен миксер. С помощта на комплект торбички за пипети можете да придадете хубава форма на малките меренгета.

Меденки

Меденките вече не са сладкиш от буржоазната кухня, затова с тях са свързани доста народни обичаи. Самият мед е бил естествен подсладител преди появата и разпространението на захарта. В крайна сметка вносната тръстикова захар се разпространява бавно в селските домакинства, вече поради нейната цена.

В народните вярвания медът играе роля главно като символ на здравето или като храна, която го създава. Освен това, свързан със сладкия вкус, той се е смятал и за източник на щастие. Имало е места, където той директно е олицетворявал бъдещото щастие. Например на сватба новата двойка ядяла мед под някаква форма, за да имат сладък и щастлив съвместен живот. Медът е толкова тясно свързан с коледния сезон по две причини. От една страна, защото е било възможно да основем щастливия си живот с мед като сладостта на новогодишните предсказания и вярвания. От друга страна, защото медът е бил по-скоро подсладител за празничните сладкиши.

Така че, ако искате щастлива година през следващата година, започнете да печете меденки!

Коледни бонбони

Подобно на меренге, коледните бонбони не са сладкиш, който може да се свърже с народни вярвания и символика, тъй като са с буржоазен произход и всъщност са сравнително модерен деликатес. Интересно е обаче, че коледните бонбони като такива могат да се свържат само с Унгария. Истински унгарски.

Въпреки че фонданът, който е в основата на първите коледни бонбони, се разпространява по света от средновековна Франция, украсата за коледна елха, увита във вид на захар, може да се свърже само с Унгария. Според историците самият фондан е донесен в Унгария от занаятчии, имигрирали от територията на Германо-римската империя. И това най-вероятно е резултат от имиграцията и заселването, започнали в края на XVIII век. Кога е опакован този бонбон? Изглежда, че той се е разпространил през XIX век, тъй като през втората половина на века вече е бил търсен сладкиш. По онова време той е бил специално свързан с коледните празници.

Интересно е, че успоредно с модернизацията ръчното производство на коледни бонбони постоянно се заменя с механизирани технологии. Първите машини са използвани от шоколадовата фабрика Stühmer и сладкарницата Gerbeaud за производството на коледни бонбони.

Ако искате да се върнете към занаятчийските, домашно приготвени бонбони, днес задачата ви не е толкова трудна. В интернет можете да намерите много различни рецепти - от плодова или палео версия до оригинален фондан.

За последното ще ви е необходим по-малък тиган и по-голяма тенджера. В първия се прави захар от глюкозен сироп и захар, а в големия съд трябва да има студена вода, в която се капва горещата маса с лъжица. Трябва да смесите охладения в студена вода фондан с помощта на кухненски робот.

Ако не приготвяте оригиналната версия, ще ви бъде лесно да се справите с такъв диспенсър.



Източник:

https://mult-kor.hu/20031211_szaloncukor__echte_hungarikum

https://mult-kor.hu/20091223_a_karacsonyi_hagyomanyok_elzaszi_tortenete

https://mult-kor.hu/20131224_a_karacsonyfa_tortenete

 

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-magyar-neprajzi-lexikon-71DCC/m-732AC/mez-7341F/?list=eyJmaWx0ZXJzIjogeyJNVSI6IFsiTkZPX0xFWF9MZXhpa29ub2tfNzFEQ0MiXX0sICJxdWVyeSI6ICJtXHUwMGU5eiJ9