gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Улична и фестивална храна: последни тенденции

2022. 05. 18.

Улична и фестивална храна: последни тенденции

Концепцията за улична храна

Новата тенденция вече е пристигнала в Унгария с превод на английски език, който по този начин означава нещо различно от това, което бихме си помислили въз основа на превода. За улична храна бихме си помислили най-вече като за храна на улицата.
 
Уличната храна обаче означава нещо друго. Вярно е, че навикът да се яде на улицата до голяма степен се е развил с градския начин на живот. Например хотдогът е донесен в САЩ от немски заселници и започва да се продава по улиците на Ню Йорк. Пробивът идва от простотата и гениалността на храната: може да се яде на улицата без чиния, вилица или нещо друго.
 
Успоредно с Америка културата на уличната храна се развива във всички големи градове по света. Разбира се, навсякъде с лесни за консумация версии на местни вкусове и ястия.
След това, през последното десетилетие, постепенно настъпва промяна, която характеризира уличната храна. Започна експеримент за подобряване на качеството на уличната храна. Защо да ядем лоша храна само защото някой бърза? След това все повече и повече сериозни готвачи се включиха в този експеримент и крайният резултат беше доста добър.
 

По улиците на Будапеща

Така че храната е променена. Въпреки че те остават бързи и лесни за консумация, качеството им вече е много по-добро.
 
В Будапеща се започна с преосмисляне на хамбургера, а след това постепенно се появиха все по-разнообразни ястия. Разбира се, тези тенденции бързо достигнаха и до малките градове.
Появиха се различните мексикански тортили, качествените рибни заведения, с морска риба или директно фокусирани върху рибата от унгарските води, с пъстърва и сом.
С една дума, уличната храна не е фаст фууд, защото се приготвя от качествени съставки, често е наистина висококачествена храна.
 

Преосмислени ретро трендове

Нека видим какви улични версии на ретро ястия могат да се намерят по улиците на Пеща!
 

Преосмислени изделия

Винаги се предлага традиционното сирене и сметана, но се появиха и версии на този деликатес с цацики, сладко от лук и фоа гра. Но също така можем да ядем шкембе с моцарела и доматен сос и добавки за пица.
 
Нещо повече, има и малки топчета, които можете да ядете с потапяне. Какво е общото между всички преосмислени версии? Основата е същото тесто, изпържено в горещо олио. Всеки, който знае, че има добър топинг, просто се нуждае от фритюрник за мекици.

Любимият на унгарците сандвич с виенски шницел

За сандвич с виенски шницел са необходими само парче месо, малка салата, собствен сос и хрупкава кифла. Можем да открием и стремежи към качествени версии на това ястие. 
 

Козуначени коминчета със сладолед

 
Разбира се, козуначени коминчета също не избегна модния редизайн. Можем да си купим гигантски калорийни бомби с форма на сладолед. Вкусно е, макар че според мнозина храната губи същността си: тестото е меко и ронливо отвътре, хрупкаво отвън, това е душата на козуначени коминчета. 
 
Ако искате да приготвите козуначени коминчета, вземете дърва за печене, а за домашен сладолед - машина за сладолед или миксер
 

Кнедли на пара, вечният фаворит

 
Кнедлите на пара отново преживяват ренесанс и вече не е необходимо да ходим до Алпите или Татрите, за да им се насладим. Традиционно те се продават с маково семе и сладко, но днес се предлагат всякакви видове кнедли на пара - от нутела до ванилия, и то не само през зимата.
Ако въображението ви се вълнува от тези леки кнедли, можете да си ги приготвите сами с помощта на уред за варене на кнедли на пара
 

Какви са новите модни тенденции?

Разбира се, има не само преосмислени унгарски ястия. Нека разгледаме по-традиционните първокласни улични храни.
 

Хамбургери във всички количества

Увлечението по уличната храна започна с хамбургерите. Неслучайно, защото от качествено месо, домашно приготвени кифлички и пресни зеленчуци може да се направи невероятен сандвич. Тайната е, че месото трябва да е сочно отвътре и хрупкаво отвън, като това може да се постигне с говежда мазнина. Зеленчуците се мариноват, а кифличките трябва да са домашни, пресни и вкусни. Сосът и останалото са само въпрос на въображение. 
 
Ако искате да приготвите перфектния хамбургер у дома, вземете комплект за хамбургери, преди да започне сезонът на грила! Гарантирано ще имате прекрасно лято. За големи количества препоръчваме пресата за хамбургери Gammo.
 
Разбира се, най-хубавото е, че като закупите подходящите кухненски инструменти, можете да приготвите всичко отново у дома.
 
Надяваме се, че сме успели да ви предоставим интересна информация и полезни съвети. Ако искате да прочетете подобно интересно съдържание и да се запознаете с нови рецепти, следете страницата ни, за да не пропуснете новините!