gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Веган, вегетарианец, непоносимост към лактоза, непоносимост към глутен: удобен речник за различни диети и хранителни алергии

2023. 11. 16.

Веган, вегетарианец, непоносимост към лактоза, непоносимост към глутен: удобен речник за различни диети и хранителни алергии

Веган - Вегетарианска диета

Когато говорим за вегетарианска диета, често си мислим, че това е начин на живот, при който в чинията не се слага месо. Но картината е малко по-нюансирана.

  • Някои вегетарианци също така напълно избягват рибата и морските дарове.
  • Хората, които консумират тези храни, се наричат пескатариани..
  • И поллотарианците ядат само домашни птици.
  • Що се отнася до флекситарианците, те рядко се поддават на изкушението на месото, но предпочитат бялото месо..

Основата на вегетарианската диета са протеините на растителна основа, като боб, леща и соя. Тези храни са не само вкусни, но и питателни и са чудесен заместител на месото. Плодовете, зеленчуците, семената, бобовите растения и ядките с високо съдържание на фибри, както и пълнозърнестите храни (киноа, булгур и кафяв ориз) също са от съществено значение за балансираната вегетарианска диета.

Но защо да изберем вегетарианския начин на живот? Отговорите могат да бъдат много. Някои хора избират вегетарианския начин на живот заради ползите за здравето, тъй като безмесната диета има положително въздействие върху организма - и има много изследвания, които потвърждават това. Други избират да избягват месото по религиозни или етични причини, а трети са природозащитници и се обявяват срещу вредните последици от фабричното земеделие.

 

Веганска диета

Веганската диета не е просто начин на хранене, а дълбоко вкоренен начин на живот, който напълно изключва всички животински съставки. Веганството е резултат от уважение към животните и екологична осъзнатост и далеч надхвърля обикновените хранителни навици.

Веганите отхвърлят консумацията и употребата на всички продукти с животински произход (яйца, свинска мас, фоа гра и др.) и/или свързани с експлоатацията на животни, независимо дали става въпрос за модни артикули, изработени от животинска кожа, истинска кожа или козметика, тествана върху животни.

Суровите вегани дори избягват термичната обработка и приготвят храната си само при температура под 40°C, за да запазят хранителната стойност на съставките.

Непоносимост към лактоза и алергия към мляко

Непоносимостта към лактоза и алергията към мляко са две различни неща, между които има съществени разлики.

Двата основни компонента на кравето мляко

  • млечна захар, т.е. лактоза,
  • и млечния протеин.

При непоносимост към лактоза организмът не е в състояние да разгради правилно лактозата, тъй като не произвежда достатъчно количество ензим лактаза. Това може да доведе до храносмилателни проблеми като подуване на корема, диария и болки в корема. При хората с непоносимост към лактоза количеството и активността на ензима лактаза варират при различните хора, така че количеството лактоза, което могат да консумират, варира при различните хора. Някои хора изпитват симптоми дори след консумация на малки количества млечни продукти, докато при други проблеми предизвикват само по-големите количества.

За разлика от това алергията към млякото, която всъщност е алергия към млечния протеин, е реакция на имунната система, която може да предизвика тежък алергичен пристъп след консумация дори на една капка мляко.

(Съществува и непоносимост към млечни протеини, която може да предизвика симптоми, подобни на храносмилателни оплаквания или възпаление, особено в случаите, когато се увеличава пропускливостта на чревната стена - това е известно като синдром на "пропускливите черва").

 Важно е всеки, който изпитва неприятни симптоми след консумация на млечни продукти, да се консултира със специалист, който може да помогне да се изясни дали става въпрос за непоносимост към лактоза или за алергия към мляко. Познаването на тази информация и съзнателното хранене могат да помогнат за облекчаване на симптомите и поддържане на добро качество на живот. Например, ако използвате уреда за приготвяне на растително мляко VEGAN MILKER, можете да приготвяте домашни вегански напитки на растителна основа, които гарантирано не съдържат лактоза и млечни протеини!

Чувствителност към глутен

Непоносимостта към глутен (известна още като целиакия или цьолиакия) е състояние, което все още е загадка за мнозина. Думите "алергия" или "непоносимост" не са включени в наименованието на заболяването, така че често възниква въпросът: към коя група принадлежи това заболяване? Отговорът е прост, но същевременно сложен: чувствителността към глутен е генетично обусловено автоимунно заболяване, включващо увреждане на лигавицата на тънките черва, което засяга чревната обвивка.

Проблемът се причинява от белтъка в зърнените култури като пшеница, ръж и ечемик, и по-конкретно от компонент на белтъка - глиадин. Много хора имат непоносимост към този протеин, което предизвиква автоимунна реакция. Същността на заболяването се състои в това, че организмът възприема глиадина като чуждо вещество и произвежда антитела срещу него. За съжаление този процес уврежда не само глиадина, но и клетките на чревната лигавица на тънките черва, което води до тежка малабсорбция.

В резултат на чувствителността към глутен увредените чревни каналчета не са в състояние да абсорбират ефективно хранителните вещества, което може да доведе до недостиг на витамини и минерали, както и до коремни симптоми, загуба на тегло и диария. Симптомите на заболяването могат да бъдат различни.

(Струва си да се прави разлика между чувствителността към глутен и алергията към пшеница. В случай на алергия към пшеница симптомите се дължат на дразнещото действие на зърното върху лигавиците и симптомите могат да наподобяват тези на алергия към полени). 

Диагностицирането и лечението на чувствителността към глутен е сложен процес, който изисква експертно медицинско наблюдение. Безглутеновата диета не е просто диетичен избор, а необходима стъпка за тези, които страдат от това автоимунно състояние. Информираността и подходящите промени в хранителния режим са от съществено значение за справяне със заболяването и поддържане на добро качество на живот. Нашите електрически мелници MOCKMILL са подходящи за смилане на меки зърнени култури, твърди зърна, подправки, бобови култури. Те идват при вас по същество без глутен, така че ако мелите в тях само безглутенови храни, можете лесно да ги използвате, за да изключите глутена от диетата си.

 Независимо дали сте вегетарианец, веган, с непоносимост към лактоза или глутен, не се отказвайте от вкусните хапки и радостта от печенето! Вземете от нас най-новите инструменти, за да създадете меню, подходящо за вашата диета!


Свързани продукти