gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

5 доказани начина за запазване на храната

2016. 08. 02.

5 доказани начина за запазване на храната

Откакто хората са се появили на Земята, ние мислим как да запазим мириса, вкуса и хранителните вещества на прясната храна за по-късна употреба. Днес разполагаме с много методи, някои от които са познати от векове, а други са резултат от непрекъснато технологично развитие.

1. Сушене

Вероятно това е най-старият метод за консервиране на подправки, плодове, зеленчуци и месо, тъй като за отстраняване на влошаващата се влага е необходимо само много слънчева светлина. Днес тази практика се използва в цял свят, най-вече за сушене на домати в Южна Италия и на люти чушки, манго и много други видове подправки в Индия.
 
Ако искате да направите това, както са го правили нашите предци, изсушавайте подправките, като просто ги завързвате на връзки и ги окачвате на сухо и слънчево място. Плодовете и зеленчуците се разрязват наполовина или на филийки и се оставят на слънце върху чиста решетка за няколко седмици. Успехът на този метод в Унгария изисква голяма доза късмет, тъй като в днешно време рядко има седмици на суха топлина, само си спомнете за това лято и последните няколко лета. Ето защо все повече домакинства и ферми използват електрически дехидратори, които могат да извлекат влагата от подправки, плодове и зеленчуци само за няколко часа.  

2. Солене

По същество осоляването се различава от сушенето само по това, че в този случай към продуктите, които трябва да бъдат консервирани, най-често месо и риба, се добавят големи количества сол. Солта извлича влагата и свежда до минимум наличието и разпространението на бактерии, така че осолените продукти могат да се използват много дълго време (въпреки че няма да имат същата консистенция). Осолените продукти се поставят в контейнер или голяма чиния и се изваждат при нужда.

3. Варене

Мармаладите и консервите вече са термично обработени. Малцина знаят, че този процес датира от времето на Наполеон, когато са се приготвяли провизии за армията му. Днес той все още е популярен по целия свят, главно за консервиране на плодове и зеленчуци, но също и на месо. В хранително-вкусовата промишленост се използват консервни кутии (и много консерванти), но бурканите са по-разпространени в дома.  
 
Най-важното е бурканите и капачките да се дезинфекцират преди употреба, като поставянето им във вряща вода за няколко минути също е добър начин за това. Известни са два основни метода: единият е сухият или мокрият метод на консервиране, който не е описан тук поради липса на място, а другият е просто да се напълни бурканът с термично обработеното горещо сладко, да се затвори и да се обърне. И в двата случая при охлаждането на продукта в буркана се образува вакуум и по този начин бурканът се затваря херметически.
 
Има възможност за поставяне на конфитюри или консерви без термична обработка и за използване на Takaje клапан за херметично затваряне. В този случай сладкото се пълни в буркана, затваря се с метален капак и в капака се поставя вентил Takaje. Чрез клапана вакуумната опаковка Takaje може да изсмуче въздуха от буркана и да образува вакуум. Важно е да се отбележи, че само вакуумът ще удължи срока на годност само за ограничен период от време (около четири пъти срока на годност), така че ако искате да съхранявате продуктите за по-дълго време, използването на някакъв консервант ще бъде неизбежно.

4. Киснене

Най-голямата разлика в сравнение с ецването е, че при ецването не се извършва топлинна обработка, което означава, че пречистените суровини могат да се съхраняват в суровия им вид. Така че за мариноването са необходими само две неща - сол и оцет. Просто добавете съставките, които ще се мариноват, към саламурата и оцета и покрийте буркана. 
 
Най-голямото предимство на мариноването е, че то не променя много текстурата на съставките. Освен това зеленчуците ферментират, в резултат на което се повишава съдържанието на витамини - известно е, че маринованите зеленчуци са с високо съдържание на витамин В6. 

5. Замразяване

Това е напълно нова техника, която стана възможна благодарение на факта, че почти всяко домакинство вече разполага с фризер. Препоръчваме ви първо да замразявате плодове и зеленчуци върху тава или в плитка кутия и едва след това да опаковате готовия продукт във фолио или вакуумен плик (предимството на последния е, че е херметичен и не охлажда замразената храна).
 
По време на замразяването вкусът на повечето плодове и зеленчуци ще остане приблизително същият, но за съжаление текстурата им ще се промени и след освобождаването им те ще имат съвсем различна консистенция. Това се дължи на факта, че домашните фризери замразяват храната много бавно (вътрешната температура може да падне под -15oC за 24-36 часа!).
 
Но днес почти всеки ресторант разполага с шоков фризер, който по същество представлява хладилник с голям капацитет, който може да замрази до 30-40 кг плодове при температура -24oC. Огромното предимство на шоковото или светкавичното замразяване е, че тъй като се замразява много бързо, структурата на продукта изобщо не се уврежда, така че замразените череши няма да са мокри след освобождаването им, а ягодите или зеленият грах няма да са меки.
 

Свързани продукти