gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Умно съхранение на храна: вакуумна торба

2022. 06. 17.

Умно съхранение на храна: вакуумна торба

Използването на вакуумен плик е ключът към съзнателното съхранение на храна и начина на живот без отпадъци. Тя ви помага да приложите прецизна и добре обмислена логистична система в кухнята си, като в най-добрите ресторанти!

Вакуумната торбичка е върхът на съзнателното съхранение на храна и живота без отпадъци

Ключът към съвременната кухня се крие не само в отличните съставки, но и в ефективните методи за съхранение. Вакуумната торба е инструмент, който ви позволява да въведете в дома си логистична система, която е толкова прецизна и добре обмислена, колкото и в най-добрите ресторанти. Гответе умно, съхранявайте умно! Ние ви показваме как!

За какво се използва вакуумна торба?

Идеята на вакуумния плик е да запечата херметически храната от външния свят, като я предпазва от достъпа на кислород. По този начин се предотвратява започването на определени химични процеси, които биха довели до разваляне на храната. Вакуумната опаковка изсмуква въздуха, оставяйки храната без кислород, което не позволява на бактериите да се размножават. Този метод може да се използва за всички видове храни, независимо дали са сурови или готови за консумация. Процесът запазва вкуса, структурата и аромата, без да променя цвета на храната или да намалява хранителната ѝ стойност. Храната не губи влага и следователно остава свежа, вкусът на мазнините не се променя, месото не променя цвета си, а зеленчуците не стават кафяви. В резултат на това витамините и минералите се запазват, а суровият или готовият продукт остава цветен, вкусен и сочен.

Предимствата на вакуумната торба: най-интелигентната логистика

Основното предимство на вакуумните опаковки е, че помагат за логистиката и подпомагат съзнателната кухня. Тя се използва и от най-професионалните ресторанти, въпреки че, разбира се, те работят с по-големи количества. Дори в домакинството тя може да направи ежедневието много по-ефективно, като избягва разхищението на храна и разнообразява храненията. Вакуумно опакованата охладена или замразена храна няма да улови миризмата на хладилника, а ще се усети само оригиналният ѝ вкус. С помощта на вакуумен плик можете да удължите свежестта на съставките и готовите ястия, така че можете да опаковате във вакуум всичко и след това да го охладите или замразите. Освен това можете да направите всичко това без консерванти.

Как се използва вакуумна торба?

Предлагат се различни машини за вакуумно опаковане, като се започне от най-малките компактни мобилни машини за опаковане и се стигне до по-сериозните камерни машини за вакуумно опаковане. Предлагат се различни видове торбички и  ролки за фолио. Важно е винаги да обръщате внимание на хигиенните стандарти и да опаковате във вакуум според вида на суровината. Например някои зеленчуци и плодове трябва да се бланшират преди вакуумиране, за да се запазят оригиналната им текстура и вкус. Типични примери са карфиол или броколи с високо съдържание на фибри.

Бланширането включва нагряване на зеленчуците във вряща вода за 1-3 минути, след което се поставят в ледена вода, за да се деактивират ензимите, които предизвикват промени в цвета и неаромат. След това се извършва вакуумно опаковане. Ако сте на по-напреднало ниво, можете да използвате и торбички за соус видео, които ви позволяват да приготвяте вкусни ястия, използвайки технологията за дълго и бавно готвене. Следователно вакуумното съхранение не само помага на домакинството ви да работи по-ефективно, като увеличава срока на годност, но и като запазва правилната текстура и вкус, намалява отпадъците, като същевременно запазва идеалната текстура, хранителните вещества и вкуса на храната в дългосрочен план.

Ако сте напреднали, можете да използвате и торбичка за су-вид Sous vide-Су вид. В този случай можете да използвате техниката на дълго и бавно готвене, за да приготвите вкусни ястия, за което торбичката може да ви помогне. Консервирането също е опция тук, но това е професионален метод на готвене. 

 

 

След като вече сте открили предимствата на вакуумните торбички и тайните на ефективното съхранение, не се колебайте да изпробвате този интелигентен метод в собствената си кухня! Ако сте в настроение сами да се насладите на предимствата на вакуумното съхранение, посетете нашия уебсайт,, където ще намерите всички необходими аксесоари за вакуумно съхранение! 


Свързани продукти