gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Ако хвърляте патица, ако тя пада, невероятно вкусно празнично меню. Какво е това?

2019. 12. 04.

Ако хвърляте патица, ако тя пада, невероятно вкусно празнично меню. Какво е това?

След като за пръв път в живота си имах по-голям успех от очакваното със супидие, реших да опитам още веднъж и използвайки скромната си, но ценна рутина, отново пуснах в действие този чудесен кухненски инструмент.

Вторият път мислех да го направя малко по-труден, но като се придържах към птичето месо, в крайна сметка използвах патешки бутчета вместо пилешки. Смятах, че това е добра средна позиция (поне за начинаещи), не е необходимо да се третира коренно различно от пилешкото, но изисква малко повече работа и внимание, а и е празнично ястие, по-рядко присъстващо на трапезата. 

След само една употреба се почувствах много по-уверена в работата си със сувидьора и не започнах да чета в интернет как да го правя, при каква температура, за колко часа, за да не стане месото прекалено сурово или прекалено крехко (което не е опция). 

Вместо това събрах една рецепта от страниците, които вече бях прегледала, като я адаптирах малко към собствените си нужди и възможности. Предварително опаковах бутчетата във вакуум, като ги овкусих внимателно (сол, черен пипер и незаменимия розмарин!), а след това пуснах в действие суидификатора, който настроих на 4,5 часа и 70 градуса вместо препоръчаните 5 часа и 60 градуса по практически съображения, тъй като разполагах само с толкова време.

Междувременно си купих и работих вкъщи - и това вероятно е едно от най-хубавите неща на souvidifier, че си върши работата тихо, без да е необходимо да се притеснявате. Всъщност можете да го оставите там дори за една нощ! 

Има нещо, за което трябва да се внимава, поне при мобилните суидификатори, монтирани в саксии, които нямат собствен резервоар за вода: водата в саксията не трябва да спада под определено ниво - това е ясно посочено в графика на суидификатора - в противен случай процесът спира, докато водата не се напълни отново. Ето защо трябва да изберете топлоустойчив съд с подходящ размер, така че да имате достатъчно място, за да поставите месото и да го извадите в края на процеса. 

След като бутчетата бяха готови, ги извадих от плика и ги запържих в загрято масло до златисто кафяво, което отне около 5-6 минути. Накрая сервирах всичко това с картофено пюре и малко маруля. 

Резултатът? Както обикновено: месо с невиждана крехкост, хрупкаво отвън благодарение на печенето, крехко отвътре и сочно, запазило влагата си благодарение на процеса на сушене. И не на последно място, другите ценни съставки не са били изпечени! Това не само прави патицата по-вкусна на вкус, но и обогатява организма ни с полезни вещества. Ето и визуално зашеметяващия резултат:

За експеримента в кухнята използвах машината за су-видео Horecatech и италианската вакуумна опаковка Takaje. Горещо препоръчваме и двете за Коледа или за всеки друг повод!


Свързани продукти