gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Кухненски термини: sous vide

2022. 07. 27.

Кухненски термини: sous vide

 

 

 

Сувенириране, бланширане - в гастрономията има много сложни на вид термини, но ако искате да готвите наистина добре, си струва да ги познавате. Техниките не са сложни, но ако знаете защо и как да ги използвате, можете да ги използвате пълноценно. Ние ще ви покажем как!

Защо тези процеси са важни?

Не се плашете от жаргона - въпреки че на пръв поглед изглеждат сложни, те всъщност са прости, но изключително полезни техники, които можете да включите в ежедневното си готвене. Професионалните методи за готвене като тези улесняват приготвянето на храната и подобряват нейното качество. Помислете само колко удобно е да приготвяте големи количества бульон и след това да го замразявате. Много рецепти започват с "Необходими са 2-3 dl бульон", а ароматите и хранителните вещества, които се развиват по време на дългото готвене, осигуряват идеалната основа за много ястия. А вкусът на пресни зеленчуци и билки прави всяко ястие още по-вкусно.

 

Такива процеси обикновено се свързват с дългото готвене или с бързите, силно загряти храни, които се фиксират по време на охлаждането - техники, които съществуват отдавна и може би сте ги използвали, просто не сте знаели, че си имат име.

Какво е сувидация?

Sous-vide е метод на готвене, при който съставките се приготвят при ниска и постоянна температура за дълъг период от време. При тази техника се получават богати вкусове и аромати. Например Жорж Пралус, който разработва метода, започва да експериментира със sous-vide, за да постигне вкусов профил на фоа гра, който преди това е бил възможен само чрез пържене.

Важно е да се отбележи, че по време на суивида храната не поема вода. Съставките се поставят в херметически затворени торбички  на водна баня, което осигурява ниска температура за дълго време.

Този метод гарантира, че храната се приготвя равномерно, като се получава висококачествен резултат с богат вкус и текстура. Ето защо той става все по-популярен сред домакинствата - много хора си купуват оборудване за готвене сувид.

Кога си струва да се суивира?

Суивирането е идеалният избор, ако търсите професионално качество на вкусовите усещания и искате да работите напред. Предимството на процеса е, че ви позволява да приготвяте големи количества храни, които ще запазят вкуса, текстурата и трайността си във времето. В ресторантите често се използват машини за приготвяне на храна по метода соусвидео с голям капацитет, но ако искате да го опитате у дома, по-малката домашна машина за приготвяне на храна по метода соусвидео може да е идеалният избор. С нея можете да приготвите наведнъж храна за приятелска вечеря и да извлечете прекрасни аромати от съставките. Готвенето в суивид осигурява на храната равномерна топлина, която не винаги е гарантирана при готвене.

 

Ако обмисляте да готвите сувид, има няколко инструмента, с които трябва да се сдобиете. Ще ви трябват сувидкад и плаващи топки за су-вид, които да ви помогнат да държите храната потопена. Също така, ако искате да сте наистина професионалисти, термометърът за сърцевина може да ви бъде полезен за проверка на вътрешната температура на храната.

 

Ако се интересувате от тази вълнуваща технология, не се колебайте да я изпробвате сами! Можете да закупите всички необходими аксесоари от нашия уебсайт


Свързани продукти