gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Храната в столовата, която обичахме навремето

2024. 08. 02.

Храната в столовата, която обичахме навремето

Старото училище

В шумотевицата се губи тракането на чиниите, детските викове и една-две дисциплиниращи думи на учителя. Миризмата на пластмасови покривки и кюфтета се смесва във въздуха. Приятели, добро настроение, стомна с вода на масата.

Макар че кафенето не е върхът на гастрономията, все пак имаше любими ястия, които дори като възрастен бихте се опитали да възпроизведете у дома. Но някак си не можеш. Вероятно използвате твърде качествени съставки. Спомняте ли си кое е било любимото ви ястие?

Ето някои от чудесата на унгарската кухня. Може би си струва да наблюдавате разликите и приликите между столовете на различните нации!

Любими, които ви карат да се редите на опашка два пъти

Чаят в детската градина

Нека започнем с аперитив. Това не е много готина "уловка", но за много хора тя е и еквивалент на детството. Можете лесно да го възпроизведете у дома. Една от тайните е да сложите колкото се може повече вода във възможно най-малко филтри за чай Garzon. Другата е да поръсите с цялата захар на света. За хармония сладкият вкус трябва да бъде задушен обратно със заместител на лимон, за да можете да го издържите с непокътнат здрав разум.

Доматена супа с макаронени изделия

Има много неща, които могат да се кажат за Менса, но не и че не е било забавно. Доматената супа, която беше едно от най-вкусните ястия със своя сладко-кисел вкус, издигна преживяването на вечерята на друго ниво. Супа с послание? Давай! Не всички букви бяха налични, но достатъчно за няколко простички шеги.

Панирано месо

Панираното месо е веселият шегаджия на храните. Брашно, яйца, галета - и ето че вече сте готови за нещо вкусно. Неслучайно детското меню в повечето ресторанти - така нареченото любимо на Гарфийлд - е пържено месо с хашиш. В скоби ще отбележа, че любимото ястие на Гарфийлд е лазанята, но тя вероятно е още по-добра пържена.

Спагети със сирене

Според неотдавнашно проучване, проведено сред 7500 ученици от 298 класа, спагетите със сирене са абсолютният фаворит. Ястията с паста са популярни и сред децата. В менютата те вървят ръка за ръка с пържено месо. В края на краищата Попай се нуждае от любимо ястие, когато му омръзне спанакът.

Бисквитена торта с шоколадов сос

Смело можем да кажем, че този десерт е палачинката на Гандел в сектора на общественото хранене. Най-големият коз, любимият на всички. В това ястие любовта и желанието за раздаване не можеха да бъдат повлечени надолу от евтини, некачествени съставки. За съжаление, този шедьовър не можеше да бъде в менюто всеки ден. Може да се каже, че се сервираше само по празници (или просто беше толкова рядко?).

Трапезарията за реформи

Старите любими книги, споменати по-горе, днес може да са в забранителния списък в някои училища. Днес се полагат усилия менюто да стане по-здравословно, като се добавят повече плодове и зеленчуци, но, разбира се, има страни и институции, в които учениците все още се хранят с храни с високо съдържание на мазнини, захар и натрий.

Проучване на "Грийнпийс" - Австрия установи, че столовете във Виена са най-здравословните в Европа. Тук на децата се предлагат предимно биологични и местни храни и по-малко, но по-качествено месо. Тук, у дома, не е трудно да се открият прогресивни кухни. Те са склонни да предпочитат малките производители. Предпочитат сезонни и пресни плодове и зеленчуци.

И в нашата страна все по-често се среща шведската маса, известна още като столова със свободен избор. Мисля, че дните на яхнията с черешов сос и вкусните задушени ястия са преброени. Тези ястия са задънена улица на гастрономията, която травмира цяло едно поколение. Жертвите им се третират на същото място, на което и тези, които са гледали патешки гърди в тъжно запомнения неделен следобед, когато прекъснаха излъчването.

Няма значение дали сте били готини в старата или в новата ера. За много от нас столовата е първата ни среща с гостоприемството. Това е мястото, където научихме, че качеството на храната, макар и важно, не е най-важното. Храненето заедно, споделянето на преживявания с приятели, правеше много неща по-красиви. Едно "Обичам те", направено от паста, може да подслади дори най-киселата доматена супа!

Последвайте ни във Facebook за подобно вълнуващо съдържание


Свързани продукти