gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Пон-Пет)

Идеи за карнавални понички

2023. 01. 24.

Идеи за карнавални понички

Традицията на карнавалните понички

Традицията на карнавалното пониче е тясно свързана с 40-дневния пост преди Великден. Карнавалът е също толкова подвижен празник, колкото и Великден. А сега малкокарнавална математика: Великден е неделята и понеделникът след първото пълнолуние след пролетното равноденствие. Карнавалът е празничният период, предшестващ 40-дневния пост преди Великден, който започва на 6 януари. Всъщност карнавалът и постът, който го следва, запълват периода между двата най-големи християнски празника - Коледа и Великден.

Така че по време на карнавала няма забранена храна и той е време на забавления, партита, танци и сладки изкушения в продължение на около два месеца. Карнавалният период на веселие завършва на Велики четвъртък. Тогава започва сезонът на въздържанието - Великият пост. 

Откъде идва традицията на карнавалното поничка? Свързана е със закуските преди Великия пост, а също и с пролетния брачен сезон, когато унгарският кръг от понички символизира любовта, подобно на брачната халка.

Каква поничка да направите?

Нека видим какви са вариантите на този вкусен сладкиш, чийто основен унгарски вид е поничката с панделка. Но какви други видове има?

Понички, известни също като „ХЕРОЬКЕ“

 

В Унгария съществува и дълга традиция на „csörögefánk“, herőke или herőce. В миналото тя е придружавала традиционната карнавална поничка. Известен е също като forgácsfánk или pampuskka и е вкусен, лесен за приготвяне сладкиш.  Рецептата изисква смесване на брашно, жълтъци, масло, заквасена сметана и мая, накисната в мляко, след което се оставя да почине за половин до един час. Препоръчваме ви да използвате универсален кухненски робот за универсални цели


С тази машина ще можете с лекота да приготвяте всякакви видове понички. А също и всякакви други храни. След това разтеглете тестото до дебелина 4 мм. Ако можете, нарежете го на правоъгълни парчета с големината на длан. Изрежете още 2-3 ленти в средата на малките правоъгълници. Изпържете парчетата в голямо количество олио. Овкусете със сладко, канела и пудра захар.

Чурос

Чуросът е сладка тънка поничка, която се свързва с Испания.Всъщност той е широко разпространен и в Португалия, Франция и Латинска Америка, но произходът му не е известен. Тестото му е просто: тесто от брашно, вода и сол, което се пържи в горещо олио. Изпича се или на тънки пръстени, или на малки лентички. Типичната форма се получава с меренге. С него се изстисква мекото, подобно на паста тесто. Препоръчваме ви да използвате меренге с форма на звезда. Готовият чурост е вкусен, лесен за приготвяне деликатес, който се консумира с горещ шоколад в Мадрид например.

Нашият представител

Представителната поничка е един от най-вкусните сладкиши, приготвен от характерно прегоряло тесто. Приготвянето на тестото е по-сложно, но няма защо да се страхувате от него. Изгорялото тесто е тесто на основата на брашно, което се приготвя с вода и мазнина, след което изсвирва, поради което се нарича изгоряло тесто. То се приготвя при висока температура. Чуросите също са изгоряло тесто. Представителната поничка трябва да е с пълнеж от домашен крем. Вместо обикновен ванилов крем обаче можете да направите и крем с бял шоколад, ягоди или кафе. 

 

Тези понички могат да се приготвят и у дома. Ресторантите и кафенетата обаче трябва да произвеждат големи количества пресни деликатеси. Това изисква и специално оборудване. Можете да намерите тези пекарни за понички в нашия асортимент!


И така, нека започнем карнавалния сезон с американска поничка с фъстъчено масло, на която завижда всеки полицай, или с традиционно тестисче и домашно сладко. Която и поничка да изберете, няма да останете разочаровани!

 

Ако сте в настроение за печене на понички, посетете нашия уебсайт и вземете всички необходими консумативи на едно място.


Свързани продукти