Конфит
2024. 03. 28.
Конфит: какво означава?
Откъде другаде да дойде конфи, ако не от френската кухня? Като кухненски термин конфи е практичен процес, който си е проправил път в кухнята като техника за съхранение.
Конфитюрът се основава на изолационните свойства на мазнината. Той се основава на продължително, много бавно и при ниска температура готвене на месо в мазнина. По този начин мазнината покрива напълно месото, като го изолира от кислорода. Това не позволява на бактериите, които причиняват развалянето на месото, да се размножават. Важно е след дългото готвене месото да се остави да почине на сухо и хладно място - за предпочитане в мазе или хладилник, или в студен килер.
Произходът на конфи
Макар че току-що описахме конфи като френски процес, картината е малко по-различна и има различни мнения за произхода му. Думата очевидно е френска, но технологията може да не е възникнала във Франция.
Според някои източници конфи се приписва на британския физик Бенджамин Томпсън. В края на XVIII в. той отбелязва, че мазно парче месо, охладено в подходяща среда, не само остава непокътнато, но и става вкусно и крехко. Два века по-късно британският физик от унгарски произход Миклош Кюрти приготвя агнешко месо при 80 °C в продължение на почти 9 часа, за да докаже правотата на Томпсън.
Да не забравяме и теорията, че домакините са познавали метода още преди векове, тъй като им се е налагало да консервират без хладилник. Разбира се, под въпрос е кога нашите предци са осъзнали основното предимство на мазното консервиране (както обикновено се описва конфи), а именно, че дори сухото, застояло месо придобива небесен вкус и нежност благодарение на тази техника.
Как да се конфитира или как да се конфитира?
Няма какво да правим, нека видим как се прави конфитюр! Какво ще ви е необходимо:
- Голямо количество мазнина
Използвайте свинска мас за говеждо, дивечово и свинско месо.
За птиците най-добре е да използвате гъша мас.
- За домашни птици най-добрата мазнина е птичето месо
Говеждото и свинското месо трябва да се подправят с чесън, сол и черен пипер.
За дивечово месо най-добрите подправки са розмарин и мащерка.
За птичето месо може да помислите за по-приключенски подправки.
- Правилният инструмент за конфи
Използвайте фурни за конфи, предназначени за тази цел!
Процесът на приготвяне на конфи е следният:
- По време на приготвянето се препоръчва месото да престои в мазнина до цял ден (24 часа ).
- Подправките могат да се добавят на този етап!
- След достатъчно време за подготовка можете да започнете бавното готвене.
- Видът и размерът на месото също определят колко време трябва да отнеме готвенето. Ориентировъчно, свинското месо трябва да се вари около 4 часа, а за по-малкитедомашни птици са достатъчни около 3 часа. Идеалната температура за пълнене не трябва да надвишава 80-100 °C.
- Оставете готовото месо да се охлади в мазнината на конфитюра!
- Накрая поставете месото в херметически затворен съд в хладилника или избата.
Какво може да се конфискува?
Конфитюрът е измислен основно за по-големи червени меса. Дивечовото, свинското и говеждото месо са идеален избор. Говеждите бузи, свинското филе и месото на императора, например, са популярни, когато става въпрос за конфи. Патешките гърди и гъшите гърди също придават вкусни аромати, а си струва да се експериментира с фоа гра и патешки дроб.
Като златно правило е добре да запомните, че ако ще приготвяте нещо на барбекю, НЕ го конфитирайте! Но месото, което се готви добре в бульон, е отличен избор за конфи!
Конфит се радва на ренесанс. Най-добрите ресторанти предлагат ястия с конфи. Любителите готвачи, които обичат да експериментират, конфитират, когато са замислили нещо голямо. Ако искате да взривите гостите и семейството си с месо от конфи, използвайте професионални инструменти! Гарантирано ще оближете всичките 10 пръста на всеки, който опита вашия конфи деликатес!
Свързани продукти
Véritable LINGOT Капсула от накъдрен магданоз
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT розмарин на капсули
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT зелена мента билкова капсула
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT мащерка на капсули
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT див лук на капсула
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT кориандър на капсули
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT Капсули от италиански магданоз
7,20 EUR6,00 EUR(5,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT капсула с билка от бяла дива ягода
8,40 EUR7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)