Конфит
2024. 03. 28.
Конфит: какво означава?
Откъде другаде да дойде конфи, ако не от френската кухня? Като кухненски термин конфи е практичен процес, който си е проправил път в кухнята като техника за съхранение.
Конфитюрът се основава на изолационните свойства на мазнината. Той се основава на продължително, много бавно и при ниска температура готвене на месо в мазнина. По този начин мазнината покрива напълно месото, като го изолира от кислорода. Това не позволява на бактериите, които причиняват развалянето на месото, да се размножават. Важно е след дългото готвене месото да се остави да почине на сухо и хладно място - за предпочитане в мазе или хладилник, или в студен килер.
Произходът на конфи
Макар че току-що описахме конфи като френски процес, картината е малко по-различна и има различни мнения за произхода му. Думата очевидно е френска, но технологията може да не е възникнала във Франция.
Според някои източници конфи се приписва на британския физик Бенджамин Томпсън. В края на XVIII в. той отбелязва, че мазно парче месо, охладено в подходяща среда, не само остава непокътнато, но и става вкусно и крехко. Два века по-късно британският физик от унгарски произход Миклош Кюрти приготвя агнешко месо при 80 °C в продължение на почти 9 часа, за да докаже правотата на Томпсън.
Да не забравяме и теорията, че домакините са познавали метода още преди векове, тъй като им се е налагало да консервират без хладилник. Разбира се, под въпрос е кога нашите предци са осъзнали основното предимство на мазното консервиране (както обикновено се описва конфи), а именно, че дори сухото, застояло месо придобива небесен вкус и нежност благодарение на тази техника.
Как да се конфитира или как да се конфитира?
Няма какво да правим, нека видим как се прави конфитюр! Какво ще ви е необходимо:
- Голямо количество мазнина
Използвайте свинска мас за говеждо, дивечово и свинско месо.
За птиците най-добре е да използвате гъша мас.
- За домашни птици най-добрата мазнина е птичето месо
Говеждото и свинското месо трябва да се подправят с чесън, сол и черен пипер.
За дивечово месо най-добрите подправки са розмарин и мащерка.
За птичето месо може да помислите за по-приключенски подправки.
- Правилният инструмент за конфи
Използвайте фурни за конфи, предназначени за тази цел!
Процесът на приготвяне на конфи е следният:
- По време на приготвянето се препоръчва месото да престои в мазнина до цял ден (24 часа ).
- Подправките могат да се добавят на този етап!
- След достатъчно време за подготовка можете да започнете бавното готвене.
- Видът и размерът на месото също определят колко време трябва да отнеме готвенето. Ориентировъчно, свинското месо трябва да се вари около 4 часа, а за по-малкитедомашни птици са достатъчни около 3 часа. Идеалната температура за пълнене не трябва да надвишава 80-100 °C.
- Оставете готовото месо да се охлади в мазнината на конфитюра!
- Накрая поставете месото в херметически затворен съд в хладилника или избата.
Какво може да се конфискува?
Конфитюрът е измислен основно за по-големи червени меса. Дивечовото, свинското и говеждото месо са идеален избор. Говеждите бузи, свинското филе и месото на императора, например, са популярни, когато става въпрос за конфи. Патешките гърди и гъшите гърди също придават вкусни аромати, а си струва да се експериментира с фоа гра и патешки дроб.
Като златно правило е добре да запомните, че ако ще приготвяте нещо на барбекю, НЕ го конфитирайте! Но месото, което се готви добре в бульон, е отличен избор за конфи!
Конфит се радва на ренесанс. Най-добрите ресторанти предлагат ястия с конфи. Любителите готвачи, които обичат да експериментират, конфитират, когато са замислили нещо голямо. Ако искате да взривите гостите и семейството си с месо от конфи, използвайте професионални инструменти! Гарантирано ще оближете всичките 10 пръста на всеки, който опита вашия конфи деликатес!
Свързани продукти
Véritable LINGOT Капсула от накъдрен магданоз
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT розмарин на капсули
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT зелена мента билкова капсула
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT мащерка на капсули
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT див лук на капсула
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT кориандър на капсули
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT Капсули от италиански магданоз
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)
Véritable LINGOT сладък босилек на капсули
7,20 EUR(6,00 EUR + ДДС)