gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Всичко за резанецът

2024. 07. 01.

Всичко за резанецът

Какво представлява резанецът ?

Това растение, най-малкото от семейството на луковиците, е предвестник на пролетта, заедно с пролетния лук и пролетната луковица. То е популярно и широко разпространено растение в цяла Европа, познато и използвано от векове. Дори в най-високите части на Алпите не е чудно, че играе важна роля в кухнята на региона.

Мнозина твърдят, че произхожда от Средиземноморието, а други - от Централна Азия. Това, което е сигурно, е, че се среща във високите планини на Европа, Азия и Северна Америка.

 

Билка, и то не просто билка!

Успехът му се дължи на дългите, кухи, подобни на трева листа с пикантен, лучен аромат. Какво ще използвате, зависи само от вас! Той е чудесен избор за овкусяване на яхнии, супи, меса, сосове, но също така и на ястия с яйца, салати, меки сирена или сандвичи.

Подхожда особено добре на френски, немски и австрийски ястия. Във виенската кухня той е може би най-значимият: било то сосът от лук, който се сервира с Tafelspitz (варено говеждо месо), или гарнитурата за говежда супа. Затова не е изненадващо, че много хора го познават под немското му име snidling или snittling.

 

Така го използвайте!

 

Пресните листа трябва да бъдат откъснати или отрязани от стъблото. Важно е те да се събират само непосредствено преди употреба, тъй като увяхват много бързо, което ги прави горчиви. Ако все пак искате да съхранявате отрязаните листа за по-дълго време, можете да ги замразите след нарязването им или да ги изсушите.

Не го гответе, защото ще загуби аромата си! Поръсете го върху готовото ястие непосредствено преди сервиране, за да извлечете максимална полза от него. Освен листата, цветовете на растението също са годни за консумация и са идеално допълнение към ястия с яйца и картофи. (За смилане горещо препоръчваме: мелничка за билки!)

 

Не само има добър вкус!

Разбира се, вкусът не е последната дума, но лукът е истинска суперхрана благодарение на многобройните си ползи. Можете да го използвате не само като подправка, но и като билка: той е чудесен антикоагулант, дори антибактериален и стомашен.

Магданозът е пълен с полезни витамини и минерали. Освен витамини А и С, той съдържа много желязо, калций, фолиева киселина и сяра. Съдържа и малки количества холин, който има положително въздействие върху настроението, нервната система и дори паметта.

Билка, позната в Унгария още от Средновековието. Може да изглежда интересно от днешна модерна гледна точка, но през Средновековието тогавашните билколечители са се обръщали към лука при стомашни проблеми, запек, меланхолия и дори висока глухота.

 

Пресни билки през зимата?

За отглеждането на лук не е необходимо голямо пространство, така че не е нужно да се отказвате от него без градинска къща или градина. Тя е идеална на балкона или дори на прозореца в кухнята ви! В началото на лятото по него ще се появят красиви синьо-лилави цветове, които ще украсят и ще добавят цвят в градината, балкона или дома ви.

Най-хубавото е, че ако я отглеждате у дома, ще имате достъп до пресни билки и прост, евтин и вкусен източник на витамини през зимата. Той е един от най-студоустойчивите видове лук, който издържа на температури до минус 10 градуса по Целзий. Дори и да не е винаги на слънчева светлина, той расте най-добре на частична сянка. Редовното поливане ще ускори растежа му, но той понася добре и засушаването с малко вода.

Това растение е толкова полезно и многофункционално, колкото и лесно за поддържане, което го превръща в победител за тези, които жадуват за пресни билки, но смятат, че постоянната работа в градината е твърде трудна.

 

Ако го направите по този начин, със сигурност ще успеете.

Повярвайте ми, наистина е възможно да подправите ежедневието си с пресни, домашно отгледани билки, дори ако не можете да поддържате жив дори кактус. Разбира се, ще ви трябва малко помощ!

За щастие вече има интелигентна саксия, която прави всичко вместо васVéritable Classic Garden е стайна саксия, която е напълно самостоятелна. Не е нужно да помните кога за последен път сте поливали растенията си или да се притеснявате дали получават достатъчно слънчева светлина! Véritable CLASSIC осигурява автоматична светлина, поливане и хранителни вещества, така че празниците, продължителните отсъствия или обикновеното забравяне няма да бъдат предизвикателство за вашите билки.

Опаковката съдържа 4 патрона със семена, така че скоро ще събирате пресен лук, мащерка, сладък босилек и къдрав магданоз!

 

Едно кликване  ви дели от интелигентна градина и винаги пресен лук - не пропускайте!


Свързани продукти