gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

козуначени коминчета: традиции и модерни тенденции

2022. 05. 03.

козуначени коминчета: традиции и модерни тенденции

Произход на козуначени коминчета

 Много хора все още смятат, че тортите с козуначени коминчета, въпреки че името ясно се отнася до рога, а не до инструмента. Ето защо преводът на английски език е chimney cake. Както вече беше споменато в контекста на великденския въртящ се сладкиш, козуначени коминчета е сладък, празничен вариант на хляб още от Средновековието. Козуначени коминчета също е празнично ястие, най-вероятно вариант на калача, който се появява в региона през ранния модерен период, по-точно в Трансилвания. Рецептата за този вид хляб, навит на дървено руло и изпечен върху въглища, е най-ранната известна в по-късен унгарски превод на готварска книга от 1581 г., издадена в Княжество Трансилвания. 

Рецептата е усъвършенствана през XIX в. и днешната ѝ версия е известна като "kürtőskalács". Важно правило е било например цилиндърът да се прави от буково дърво, с което се разточвала питката на огъня, а когато била готова, се овалвала в ядки и захар. През 1858 г. сладкишът се появява в Пеща, поне в писмените източници, и именно от препечатка на готварска книга, издадена по-рано в Касия, пещанците за първи път научават за козуначени коминчета. 

 

Как се произвежда?

Сърцето и душата на козуначени коминчета е дървен лист за печене с диаметър 10 см и дължина 30-35 см, който се използва за приготвяне на тестото върху въглища на открит огън. Разбира се, това вече не е най-ефективното решение, тъй като в бюфетите и ресторантите вече се използват машини за печене козуначени коминчета, които могат да поберат 6 или 8 дървени скари, за да могат да изпекат толкова много питки наведнъж. 

Тестото е подобно на това за хлебчетата - с мая, брашно, яйца и масло, които се варят в мляко. След един час втасване можете да започнете да разточвате тестото, което отнема 10-15 минути в зависимост от фурната, тъй като става въпрос за тънко, навито на руло тесто. Популярността му у нас вероятно се дължи на факта, че отвътре е ронливо и меко, а отвън е хрупкаво, което е приятно тънко и вкусно.

Козуначени коминчета като улична храна

През последните 10-15 години уличната храна постепенно се развива в тази страна. С други думи, когато уличната храна не е просто бърза закуска на път между две дестинации или по време на обедната почивка на работното място. На тяхно място навлизат обмислени, планирани и качествени храни. Разбира се, всеки може да намери това, което желае, но наред с традиционните хамбургери и кебапчета, непрекъснато се появяват качествени улични храни, създадени от готвачи. А наред с тях на щандовете на фестивалите и събитията се разпространяват и автентични ястия като "тиквени помпони" и козуначени коминчета.

Тази нова вълна се поддържа от туризма и забързания ни начин на живот. За щастие, козуначени коминчета е здраво стъпил на улицата, така че всеки, който иска традиционен козуначени коминчета, не трябва да пътува до Трансилвания.

С нарастващата тенденция за улична храна обаче се появи и конкуренция. Ястията се преработват и преоткриват, което е добре за много ястия, тъй като понякога с едно изкривяване могат да се постигнат небесни вкусове и текстури. Но има и много версии на козуначени коминчета. Някои от тях са гениални, други са преувеличения, но е важно автентичната версия да не изчезне от общественото съзнание.

 

Ако сте в настроение за печене на козуначени коминчета, посетете нашия уебсайт, където ще намерите широка гама от машини и аксесоари за печене на козуначени коминчета! Ще намерите електрическата машина за печене на козуначени коминчета GÁZGRILL, която може да изпече шест рога едновременно. Ако мислите за още по-големи количества, то тогава електрическата машина за печене на козуначени коминчета GÁZGRILL 8+8 с дърва за печене е точно за Вас! Разгледайте цялата ни гама и намерете подходящата за вас фурна.


Свързани продукти