gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

15 великденски ястия, за които не сте чували

2018. 03. 26.

15 великденски ястия, за които не сте чували

С наближаването на Великден всички планираме празничното меню. Разгледахме традиционни великденски ястия от други страни.

Сладкиш Simnel

Този плодов сладкиш е десертът на Великденския неделен обяд във Великобритания и Ирландия. Сладкишът се пълни и се покрива с марципан. Тортата се украсява с 11 или 12 марципанови топчета, които представляват 11-те апостоли без Юда или 11-те апостоли и Исус.

Mämmi

Финландският великденски сладкиш е истинска историческа традиция: за първи път се споменава в писмен вид през 16-и век. Mämmi прилича най-много на пудинг. Трябва да се приготви дни преди ядене. Приготвя се чрез изпичане на ръжено брашно, ръжен малц, вода, меласа и кори от севилски портокал. Сервира се с мляко, захар или ванилов сос.

Бяло вино

Пиперките - направени от цвекло - не са чужди на този край на Европа. В Полша обаче белият пипер е популярен по време на великденските празници и се консумира най-вече на Великденската неделя. По традиция той се приготвя от съставки, които предния ден се носят в църквата в кошница за благословия. Всяка съставка също има религиозно значение: бекон (изобилие), хляб (Исус), масло (край на поста, изкупление), сирене (умереност), варени яйца (нов живот), шунка и колбас (изобилие на празника на възкресението), хрян (горчивината на страданието и киселото вино, което е получил Исус), сол (за предпазване от изкушения и цитат: "Вие сте солта на земята").

Tsoureki

Цуреки е традиционно великденско ястие в Гърция, но е популярно и в други страни от региона, включително Румъния, България, Турция, Армения и Азербайджан. Тестото се прави на тройна плитка в чест на Светата Троица. Често то се оформя като кръг и в него се изпържват три червени яйца.

Pastiera napoletana

Предшественикът на този сладкиш, наподобяващ пай, е бил консумиран и в древен Рим по време на пролетния празник и на сватби. На Великден тя се пълни с рикота, ароматизирана с вода от портокалов цвят.

Paskha

Често срещано великденско ястие в Русия и Украйна. Приготвя се от извара в седмицата преди Великден и се носи в църквата в събота за благословия. Оформя се във формата на пирамида и се украсява с буквите XB на кирилица, което означава "Исус възкръсна".

Торта паскуалина

Ястие с испански произход, което е популярно великденско ястие в Аржентина и Уругвай. Пикантното тесто се пълни с рикота, твърдо сварени яйца, артишок и магданоз. Тъй като не съдържа месо, то често се консумира по време на Великия пост.

Capirotada

Обичайно ястие по време на Великия пост в Мексико и част от трапезата на Разпети петък, този сладък хлебен пудинг се приготвя чрез накисване на препечен хляб в сироп от кафява захар, ароматизиран с карамфил и канела. Когато се сглоби, се добавят сирене, семена (лешници, пекани, бадеми, кедрови ядки) и сушени плодове (ябълки, фурми, стафиди). Това ястие има и силно религиозно значение: хлябът символизира тялото на Исус, сиропът - кръвта, канелата - кръста, карамфилът - гвоздеите, а топеното сирене - плащаницата.

Pinca

Този сладък хляб, известен още като sirnica, се среща предимно в Хърватия и Словения, но се яде и на Великден по много адриатически крайбрежия. Тестото се приготвя от яйца, масло и мляко и често се ароматизира с лимон, портокал, стафиди и други плодове, ром или вино марсала, или розова вода.

fotó:http://heneedsfood.com

Сладкиши с треска

Традиционно ястие за Карибите и Бермудите е баницата, приготвена от варени картофи, треска и яйца. Често се консумира с горещи кръстосани кифлички, познато англосаксонско ястие.

Ma'amoul

Популярен сладкиш в Близкия изток. Представлява малък сладкиш с пълнеж от фурми, шамфъстък, бадеми и други семена, който се яде от християнските общности в региона на Великден. Тестото се оформя с помощта на дървен калъп, направен за случая, като на готовия сладкиш се придава специална форма, която символизира короната на Исус.

Rosquillas

Този сладкиш, наподобяващ малка поничка, е широко разпространен в цяла Испания и Южна Франция. Името му произхожда от каталунската кухня и означава "малко колело". Тестото се приготвя без мая и бакпулвер, с обезмаслено мляко и алкохол. Поничките се пържат в горещо олио и прясно се овалват в захар. Те се консумират главно през Страстната седмица.

Fanesca

Традиционно ястие за Еквадор, това е много богата супа на основата на различни видове боб и сушена треска, bacalhao. Всяко семейство има своя собствена рецепта, но има няколко съставки, които обикновено се съдържат във всички: бакла, тиква, царевица, ориз, чесън и мляко. Обикновено се използват 12 вида боб, които представляват апостолите, а треската е символ на Исус.

Colomba di Pasqua

Традиционен великденски десерт в Италия: роднина на гениалния коледен панетон, с по-малко стафиди и повече захаросани плодове. Пече се във формата на гълъб, откъдето идва и името му. Отгоре сладкишът се поръсва със захар и бадеми.

 

fotó: http://mangiarebuono.it

Flaouna

Традиционен кипърски великденски сладкиш: батю, пълнен със смес от сирене. Пълнежът обикновено се прави от сирене халуми или фета, овкусено с мента, стафиди и сусам. На много места се яде през последната седмица на Великия пост, но по традиция се приготвя на Разпети петък от цялото семейство и се яде вместо хляб на Великденската неделя. Интересно е, че сладкишът е популярен не само сред кипърските християни: в турската част на острова той се яде по време на Рамазана.

Ако искате да прочетете още интересно съдържание и да научите нови рецепти , следете сайта ни, за да не пропуснете последните новини!


Свързани продукти