Празнични хапки: рецепта за великденска шоколадова торта
2024. 03. 21.
Скоро ще дойде Великден и какво по-подходящо време за приготвяне на вкусна шоколадова торта, която не само ще зарадва сладкия ви зъб, но и ще допринесе за великденската атмосфера на масата. Нека ви запознаем с тази божествена рецепта, която гарантирано ще завладее сърцата и вкусовите рецептори на всички!
Съставки за шоколадовата торта:
- 75 г масло
- 2 ч.л. ванилова захар
- 100 мл вода
- 150 мл мляко
- 1 яйце
- 180 г брашно
- 40 г какао на прах
- 2 чаени лъжички бакпулвер
- 225 г захар
Шоколадова глазурa:
- 200 г черен шоколад
- 600 г крема сирене
- 200 мл сметана
- 120 г захар за глазура
- шоколад за украса
Как се приготвя шоколадова торта - стъпка по стъпка:
1. Загрейте предварително фурната на 175 °C.
2. Разтопете маслото в тиган и го оставете да се охлади.
3. Настройте роботизираната машина Ankarsrum с купата за разбиване и остриетата за разбиване.
4. Смесете маслото, ваниловата захар, водата, млякото и яйцата в купа.
5. Смесете сухите съставки, след което ги добавете към тестото и разбъркайте на ниска скорост до гладка смес.
6. Застелете форма за торта с хартия за печене и изсипете сместа за тестото в нея.
7. Печете тортата за 30-45 минути в долната част на фурната. Оставете да изстине, след което разрежете на половина.
8. Разтопете черния шоколад на пара и оставете да се охлади.
9.Заменете главата с купата за разбиване и добавете крема сиренето и сметаната в купата за разбиване и разбъркайте.
9. Сменете главата за разбиване с приставката за разбиване на крема и добавете крема сиренето и сметаната в купата за разбиване и разбъркайте.
10. Разбъркайте разтопения шоколад и пудрата захар и разбъркайте на ниска скорост до получаване на крем.
11. Намажете центъра и горната част на тортата с шоколадовия крем. Украсете с шоколад и оставете настрана в хладилника.