gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Защо боядисваме яйца на Великден? 8 зашеметяващи композиции от яйца, които ви дават отговор

2018. 03. 25.

Защо боядисваме яйца на Великден? 8 зашеметяващи композиции от яйца, които ви дават отговор

Боядисването на великденски яйца има дълга традиция в тази страна, особено в провинцията, както знае всеки, който някога е виждал писано яйце. По-малко известен е обаче фактът, че това е широко разпространен народен обичай в почти целия Карпатски басейн и дори отвъд него, в страните на изток от нас.

 

История на боядисването на яйца

Традицията на боядисването на яйца датира от далечното минало. Въпреки че в Южна Африка са открити щраусови яйца, украсени с издълбани шарки, датиращи отпреди 60 000 години (!), от гледна точка на европейската култура е по-интересно, че персите също са украсявали яйца, главно около пролетното равноденствие - персийската Нова година (норуз), когато членовете на семейството са украсявали яйцата заедно. Оттук вероятно произлиза християнската традиция на Великден, която се е запазила главно в Източна Европа. Смята се, че християнството е възприело Великден, постите и боядисването на яйца заедно от персите и е свързало яйцето като древен символ на живота с празнуването на Възкресението. Цветът на великденските яйца също обикновено е червен, защото символизира кръвта на Христос.
С течение на вековете и хилядолетията се откриват все по-впечатляващи и креативни начини за украсяване на яйцата - спомнете си само за яйцата на Фаберже за руското царско семейство, украсени със скъпоценни камъни, макар че те не са направени от истински яйца, но принципът е почти същият.
В днешно време всеки уважаващ себе си художник на яйца ще ги украси с фантастични цветове, шарки и всякакви препратки към попкултурата.
В нашата селекция по-долу сме включили някои от най-впечатляващите боядисани яйца - от крещящи, през ярко оцветени, до фигурални и сдържани с вкус!
 

1. Добър пример за източноевропейската традиция на боядисване на яйца е работата на Динара Мирталипова, художничка от узбекски произход, която сега живее в Охайо:

 
2. Тази индигово синя мраморна шарка може да се постигне с лак за нокти и е зашеметяваща за гледане:
 
 
3. Флоралните мотиви винаги са популярни, когато става въпрос за боядисване на яйца, но ботанически сложните цветя по-долу, нарисувани на черен фон, почти изскачат от яйцето:
 
 4. Красив букет от яйца с народни мотиви от Румъния:
 
 
5. Калиграфските яйца също стават все по-популярни, а с минималистични техники (които, разбира се, изискват много сериозни умения) е трудно да се направи по-красива украса:
 
 
6. Следващият модел на яйце е триумф на орнаментиката и геометричните форми:
 
 

7. Пастелните цветове също могат да направят чудеса, ако са в правилните ръце и след това върху яйцата:
 
 8. И реалистичното боядисване на яйца води до такива красиви резултати:
 
 
9. Въпросът е: ако ще рисувате върху кръгла основа, защо да не придадете на яйцата лице? С тези сладки и готини яйца с емотикони можете да отразите и моментното настроение на гостите си:
 
 
10. Но резултатите са може би още по-впечатляващи, когато върху яйцето се нанесат популярни филмови герои и герои от комикси.
 
 
+1. Тук категорията за рисуване не е много подходяща, но не можехме да пропуснем тези яйца с народни митове.
 
 

Но ако искате да използвате някои от яйцата по по-традиционен начин, а не само за украса - например за приготвяне на студено ястие от варени яйца, яйчена салата или яйчен крем - имаме чудесни инструменти и за това! Ето резачката за яйца, а за тези, които предпочитат меко сварени яйца, ето и дробчетата за яйца! Едно е сигурно, с тези продукти яйцата определено няма да бъдат скучна съставка във вашето великденско меню.


Свързани продукти