gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Растете бавно, сушете лесно!

2018. 02. 08.

Растете бавно, сушете лесно!

На пръв поглед движението за бавно родителство може да се стори отблъскващо за родителите, които се опитват да се справят с изискванията на "забързания свят". Вършете си работата, имайте достатъчно време за домакинството, детето, партньора, приятелите си, получете образование, бъдете мили, умни, интелигентни - това казват педагозите и психолозите: Pодител бавно "


Смисълът на бавното родителство не е да добавим още един разочароващ демон към списъка с дейности. Тя не е да се добави още един елемент към една пренаселена система, а да се преосмисли начинът, по който цялата система работи, от гледна точка на бавността и опростяването. Но как можем да използваме метода на бавното възпитание за приготвяне на храна, например? И за какво?

"Ритъмът на храненето не започва с първата хапка, а с приготвянето на храната. Ако има начин, нека включим и нашите деца! Дори най-малките могат да откъснат кълновете от картофите, да измият зеленчуците или поне да сложат вилиците в чиниите. Отначало това изисква повече усилия от наша страна, но проправя пътя за редовна и ефективна помощ в бъдеще. По този начин ръцете на детето участват в храненето, а тяхната "авторска суетност" ще окаже влияние върху храненето и цялото им поведение." (Ким Джон Пейн, "По-просто детство", стр. 175)

Към общ гастрономически успех с домашното сушене

Изпробвахме домашното сушене, което изглеждаше чудесен начин да си подарим сериозно гастрономическо преживяване заедно, дори с малки деца. Колко е готино да гарнираш мюсли за закуска или каша от просо със сушени плодове, в чието приготвяне сме участвали на всяка крачка! Работата започва още на пазара: избираме подходящите ябълки, круши и сливи. Това е процес, който отнема много време с петгодишно дете (да не говорим за седем и петгодишно!), но си заслужава!

Вкъщи е време да измиете и нарежете плодовете (ако децата са усвоили безопасното боравене с нож), да отстраните сърцевината и всички гнили парчета и да се уверите, че сте нарязали филийки с еднаква дебелина. Можете да измислите и различни композиции: бадемите или ядките могат да бъдат заменени със сливови ядки.

Можете да сушите без никаква обработка, като просто разчитате на силата на слънцето, просто вземете около две седмици слънце, освободете хубаво голямо пространство в градината, свободно от кучета и котки, и тогава можете да започнете да сушите ябълки, домати, сливи, круши, цвекло. Но какво да правим, ако не разполагаме с толкова много време, нямаме свободна от кучета и котки площ в градината си или изобщо нямаме градина, а слънцето идва и си отива, както си иска, и все пак искаме да ядем домашно изсушени плодове? Ето за това са дехидраторите!

Този път тествахме дехидратора с шест тави Atacama. Докато вкарвах тавите в машината, едно осеммесечно дете лежеше на килима и разглеждаше картонената кутия на дехидратора с пълна концентрация. И кутията, и машината преминаха строгата проверка. За семейното сушене си струва да се отреже двадесет процента повече суровина от първоначално планираното. Прясно нарязаните плодове бяха опаковани с голямо внимание и естетически усет от персонала на детската градина, ябълките бяха поставени върху тавата без никакви пропуски, докато сливите и крушите трябваше да бъдат заменени след това.

 

Различни плодове могат да се сушат едновременно, но имайте предвид, че сливите отнемат повече време, крушите имат склонност да залепват за тавата, когато са нарязани на по-тънки резени, и т.н. Струва си да опитате първо ябълки Idared, след това да преминете към ниво за напреднали и накрая един от най-вкусните и вкусни плодове - доматите!

Дехидраторът има няколко програми, така че освен плодове и зеленчуци, можете да дехидратирате и месо, пресни тестени изделия, гъби! Температурата може да се променя между 30 и 68 °C, а времето - между 1 и 72 часа. Изберете програмата, която най-добре отговаря на вашите нужди (например BIO за любителите на суровата храна, HOT за по-нетърпеливите).  

А за какво трябва да сте подготвени по време на жътвата?

1. Дехидраторът се загрява добре и детето ще иска да види как се справят крушите, ябълките и сливите. Нека поставим дехидратора там, където можем да гледаме заедно работата в процес!

2. Aszalás során elképesztő illatok töltik be a házat, számítsunk arra, hogy megszaporodnak a látogatók (rokonok, barátok, üzletfelek), akik csak egy kóstolóra ugranak át hozzánk pusztán minőségellenőrzési okokból.

3. След като веднъж опитате домашно сушене, е лесно да се пристрастите и пакетираните, подсладени и скъпи сушени плодове от магазина не изглеждат толкова привлекателни.  

Но защо ми е нужен собствен дехидратор? Той е доста скъп, освен това не го използваме ежедневно и просто заема място. Има решение на този проблем: съберете се с приятели, семейството или доверени пристрастени към сушените плодове хора от вашия квартал и купете общ дехидратор за трима или четирима от вас, който да ползвате. По този начин ще го имаме само когато ни е необходим и ще плащаме само за една трета/четвърт от него!

Растете бавно, споделяйте реколтата си!


Свързани продукти