Боровинкова бабка с лимонова глазура
2023. 10. 31.
Преди това извадихме и една рецепта за бабка от рецептурника на Анкарсрум, която можете да гледате в това видео, ако искате и вие да си направите вкусна бабка. Ако искате нещо сладко и пикантно, тогава се потопете в света на богатата на вкусове бабка с боровинки заедно с нас! Вижте това вълшебство, което ще ви предложи парче от рая на бисквитите!Recipe:
Tang Zhong/ тесто:
80 грама мляко
20 грама брашно (за предпочитане брашно от Манитоба)
Тесто:
350 грама брашно (за предпочитане брашно от Манитоба)
50 грама захар
2 яйца (със стайна температура)
110 грама мляко (със стайна температура)
6 грама сол 55 грама масло (със стайна температура)
1 ½ чаена лъжичка суха мая + 1 яйце за покриване на тестото
Пълнеж от боровинки:
200 грама боровинки
90 грама захар
2 супени лъжици лимонов сок
Лимонова глазура:
200 грама захар на прах
2-3 супени лъжици лимонов сок
Tang Zhong - тесто:
Смесете млякото и брашното в тиган, докато стане гъсто и лепкаво (тестото трябва да е с температура около 65°C). Прехвърлете сместа в купа, покрийте с фолио и оставете да се охлади до стайна температура в хладилника.
Основно тесто или Боровинкова бабка с лимонова глазура стъпка по стъпка:
1. За да приготвите тестото, сглобете вашия настолен миксер ANKARSRUM с купата от неръждаема стомана, спиралната кука за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, която предпазва тестото от залепване по стените на купата.
2. Изсипете брашното, захарта и сухата мая в купата и стартирайте машината на средна скорост.
3. Сега добавете млякото, яйцето и сместа Танг Жонг и разбъркайте на ниска скорост.
4. Добавете солта и разбърквайте в продължение на 10 минути на средна скорост.
5. Сега добавете маслото, нарязано на малки кубчета едно по едно, и бъркайте в продължение на 15-25 минути, докато можете да направите теста с прозоречното стъкло. За да направите това, вземете тесто с размер на топка за пинг-понг от купата за смесване от неръждаема стомана, задръжте го с двете си ръце с палеца, показалеца и средния пръст, след което внимателно издърпайте тестото настрани. Ако текстурата на тестото е правилна, то трябва да се разтяга, без да се разкъсва, и да е толкова тънко, че да можете да виждате през него. Ако все още е лепкаво, оставете го да почине за 5 минути, след което продължете да месите още малко. Ако добавяте още брашно, добавете по малко.
6. След това намажете купа с олио и поставете тестото в нея, след това внимателно покрийте тестото с олио, покрийте с найлоново фолио и оставете да втаса за 2 часа.
7. Направете боровинковия пълнеж, като смесите боровинките със захарта и лимоновия сок в тенджера до получаване на консистенция, подобна на сладко, след което оставете да се охлади.
8. Сложете тестото в хладилника за около 30 минути (така ще се работи по-лесно), след което разточете тестото върху набрашнен плот в квадратна форма с размери около 35/38x35/38 см.
9. Разпределете боровинковия пълнеж върху тестото, но оставете около 1 см по краищата. Навийте го на руло и внимателно го прехвърлете върху хартия за печене, покрийте го с фолио и го сложете в хладилника за около 20-30 минути.
10. Разрежете продълговатото тесто наполовина, след това усучете двете половини заедно (с отрязаната страна към вас), за да оформите плитка, и я поставете в тавичка за печене (приблизителен размер: 26x12 cm). Не забравяйте, че нашето видео с рецепти ще ви помогне!
11. Сега го покрийте с фолио и го оставете да втаса за около 1-1 ½ часа.
12. Намажете бабката с разбитото яйце и я изпечете във фурната на 180 градуса за 40 минути (докато достигне вътрешна температура от около 90°C). Когато бабката вече е златистокафява, покрийте я с алуминиево фолио и я допечете до готовност.
13. Оставете готовата бабка да се охлади, след което смесете пудрата захар с лимоновия сок и я полейте върху бабката, а глазурата поставете върху нея като корона.
Съвет на Анка
:
Използвайте сладки, пресни боровинки за сервиране!