Challah, известeн също като бархеш, с видео рецепта
2023. 10. 31.
Това е ястието, чиято рецепта се предава от майка на дъщеря и се превръща в своеобразна семейна традиция. Халата се пече преди Шабат и се яде в събота, но се сервира и на празнични трапези.
Пригответе я сами сега, като използвате вашия миксер ANKARSRUM stand и използвате тази рецепта. Гледайте видеото с рецептата.
Рецепта за 2 хляба
Съставки:
200 мл хладка вода
60 грама захар
9 грама сол
45 грама растително масло с неутрален вкус (например рапично масло)
2 яйца + едно яйце за намазване
Около 550-580 грама брашно (около 11% протеин) или универсална смес от безглутенови брашна
6 грама разтворима мая
сусамово семе
Challah, плетеният хляб стъпка по стъпка
• Сглобете машината с купата от неръждаема стомана, включена в основен комплект, спираловидната кука за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, която предотвратява залепването на тестото по стените на купата.
• Изсипете водата в металната купа, добавете солта, захарта, олиото и яйцето, след което разбъркайте на средна скорост.
• В отделна купа смесете брашното с разтворимата мая.
• Сега намалете скоростта на машината и изсипете брашното, смесено с маята.
• Месете на ниска скорост в продължение на 5 минути. Ако все още е твърде лепкаво, оставете го да почине за около 5 минути, след което продължете да месите и ако е необходимо, добавете още малко брашно..
• Извадете тестото, обърнете го, сгънете го и го оформете на топка, след което намажете металната купа с олио и върнете тестото обратно в купата. Накрая покрийте самото тесто с олио, след което поставете горната част на купата върху него.
• Оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои размера си.
• След като втаса, поставете тестото върху дъска за месене или върху кухненския плот, обърнете го и го сгънете, след което го разделете на две равни части. Сега разделете всяка част на още 4 равни части и оформете малки топчета от всяка част. Ако разполагате с такова, покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 8-10 минути.
• Внимателно сплескайте всяко топче на правоъгълник и го разточете приблизително. Нарежете го на лентички с дължина 20 см, покрийте отново с фолио, докато другите макаронени змии са готови.
•Вземете първата лента от тестото и я разточете, докато стане дълга 30-35 см. Направете същото и с останалите.
• Вземете четири нишки, поставете ги една до друга и леко притиснете горните части, след което ги сплетете на плитки, следвайки техниката на четворната плитка.. Вижте четирикратното сплитане във видеоклипа с рецепти!
• Когато е готово, покрийте го с фолио и го оставете да втаса, докато удвои размера си (около 1,5-2 часа).
• Намажете с яйце и поръсете отгоре със сусам.
• Сложете хлебчетата в предварително загрята на 220°C фурна за около 20 минути и ги изпечете до златисто кафяво. Добре е вътрешната температура да е около 85°C.
• Поставете ги върху решетка за охлаждане и ги оставете да изстинат.
ANKA накрайник:
Поднася се с масло или маслен крем, но може да се консумира и самостоятелно.