gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Challah, известeн също като бархеш, с видео рецепта

2023. 10. 31.

Challah, известeн също като бархеш, с видео рецепта

 

Това е ястието, чиято рецепта се предава от майка на дъщеря и се превръща в своеобразна семейна традиция. Халата се пече преди Шабат и се яде в събота, но се сервира и на празнични трапези.

Пригответе я сами сега, като използвате вашия миксер ANKARSRUM stand и използвате тази рецепта. Гледайте видеото с рецептата.

Рецепта за 2 хляба

Съставки:

200 мл хладка вода

60 грама захар

9 грама сол

45 грама растително масло с неутрален вкус (например рапично масло)

2 яйца + едно яйце за намазване

Около 550-580 грама брашно (около 11% протеин) или универсална смес от безглутенови брашна

6 грама разтворима мая

сусамово семе

Challah, плетеният хляб стъпка по стъпка

•  Сглобете машината с купата от неръждаема стомана, включена в основен комплект, спираловидната кука за месене и валяка за месене, както и стъргалката за купата за смесване, която предотвратява залепването на тестото по стените на купата.

• Изсипете водата в металната купа, добавете солта, захарта, олиото и яйцето, след което разбъркайте на средна скорост.

• В отделна купа смесете брашното с разтворимата мая.

• Сега намалете скоростта на машината и изсипете брашното, смесено с маята.

• Месете на ниска скорост в продължение на 5 минути. Ако все още е твърде лепкаво, оставете го да почине за около 5 минути, след което продължете да месите и ако е необходимо, добавете още малко брашно..

• Извадете тестото, обърнете го, сгънете го и го оформете на топка, след което намажете металната купа с олио и върнете тестото обратно в купата. Накрая покрийте самото тесто с олио, след което поставете горната част на купата върху него.

• Оставете тестото да втаса за около 1 час, докато удвои размера си.

• След като втаса, поставете тестото върху дъска за месене или върху кухненския плот, обърнете го и го сгънете, след което го разделете на две равни части. Сега разделете всяка част на още 4 равни части и оформете малки топчета от всяка част. Ако разполагате с такова, покрийте го с фолио и го оставете да почине за около 8-10 минути.

• Внимателно сплескайте всяко топче на правоъгълник и го разточете приблизително. Нарежете го на лентички с дължина 20 см, покрийте отново с фолио, докато другите макаронени змии са готови.

•Вземете първата лента от тестото и я разточете, докато стане дълга 30-35 см. Направете същото и с останалите.

• Вземете четири нишки, поставете ги една до друга и леко притиснете горните части, след което ги сплетете на плитки, следвайки техниката на четворната плитка.. Вижте четирикратното сплитане във видеоклипа с рецепти!

• Когато е готово, покрийте го с фолио и го оставете да втаса, докато удвои размера си (около 1,5-2 часа).

• Намажете с яйце и поръсете отгоре със сусам.

• Сложете хлебчетата в предварително загрята на 220°C фурна за около 20 минути и ги изпечете до златисто кафяво. Добре е вътрешната температура да е около 85°C.

• Поставете ги върху решетка за охлаждане и ги оставете да изстинат.

ANKA накрайник:

Поднася се с масло или маслен крем, но може да се консумира и самостоятелно.


Свързани продукти