gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Пон-Пет)

Домашно приготвена паста с пълнено пилешко месо и тиквички на пара

2025. 09. 15.

Домашно приготвена паста с пълнено пилешко месо и тиквички на пара

Ако обичате азиатската кухня, тази рецепта със сигурност ще ви хареса. Задушените пълнени тестени хапки (dimplings) съществуват в безброй варианти – от Китай до Корея. Макар на пръв поглед да изглеждат малко трудоемки, всъщност приготвянето им е съвсем лесно. А крайният резултат е гарантирано впечатляващ: сочен и ароматен пълнеж, затворен в тънко и нежно тесто, поднесен със свеж сос за топене.

Тук ще ви покажем по-лека версия, обогатена със зеленчуци – към смляното пилешко месо добавяме тиквички, което прави хапките не само вкусни, но и особено сочни.

 

Необходими продукти

Тесто:

  • 440 г брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 265 г вода

Пълнеж:

  • 400 г настъргана тиквичка
  • 500 г смляно пилешко месо
  • 1 с.л. прясно настърган джинджифил
  • 1 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. китайско сусамово олио
  • ½ ч.л. сол
  • ½ ч.л. бял пипер
  • 1,5 ч.л. царевично нишесте + малко за поръсване

Сос за топене:

  • 1 стрък пресен лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. прясно настърган джинджифил
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • ½ – 1 с.л. черен оризов оцет
  • ½ с.л. сусамово олио
  • 2 ч.л. вода
  • щипка захар
  • по желание – люта чушка

 

Приготвяне стъпка по стъпка

  1. Пълнеж: Смесете настърганата тиквичка, смляното пилешко, джинджифила, соевия сос, сусамовото олио, солта, белия пипер и царевичното нишесте. Оставете сместа да престои в хладилника 30 минути.
  2. Тесто: Смесете брашното, солта и водата. Месете 5 минути, оставете да почине 20 минути, след това отново месете 5 минути и оставете още 30 минути да почине.
  3. Разделете тестото на 4 равни части. Разточете тънки листове (дебелина около степен 4 на машинка за паста).
  4. С чаша или кръгла форма изрежете около 60 кръгчета с диаметър 8 см. Поръсете леко от двете страни с царевично нишесте, за да не залепват. Подредете ги едно върху друго и покрийте, за да не изсъхват.
  5. Във всяко кръгче сложете по 1–2 ч.л. пълнеж. Прегънете на половина и притиснете краищата, за да оформите класическа форма на гьоза/пелмени.
  6. Подредете готовите хапки в кошница за пара. В тенджера сложете вода да заври, поставете кошницата отгоре, покрийте и гответе на пара около 8 минути, докато пилешкото се сготви напълно.
  7. Сос: Смесете всички съставки в купа. Поднесете горещите хапки с готовия сос.

 

Прясно задушените, горещи хапки са чудесни с пикантния сос – перфектни като парти похапване, но и като основно ястие.

 

+Съвет: Ако ви останат тестени кръгчета, можете да ги замразите. Готовите, но сурови хапки също могат да се замразят и след това за няколко минути да се приготвят на пара – винаги ще имате прясна парти закуска или бърза вечеря под ръка. Добър апетит!