gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Душата на лятото: барбекю и готвене в котле

2024. 07. 28.

Душата на лятото: барбекю и готвене в котле

В предишна публикация ви дадохме няколко съвета за приготвяне на барбекю. Въпреки това, тъй като лятото не свършва на 31 август - в метеорологично отношение - все още има много вечери и уикенди, когато можете да печете на скара или да готвите в градината.   

 

Готвене в котле

Малцина знаят, че думата bogrács- (котле произлиза от османо-турската дума bakraç, която означава мед и сребро. Интересно е да се отбележи, че в древността степните народи са използвали керамичен чайник. През XV в. се разпространяват медни и железни варианти, а чугунените чайници се срещат от XVIII в. Най-разпространената днес версия - емайлираният чайник - е изобретена едва през 20. век.

Разбира се, има повече от един вид, не само по отношение на материала, но и по отношение на формата. В нашата страна двата основни типа са: традиционният кръгъл чайник с извито дъно, което се разширява в горната част, и чайникът с плоско дъно и тясно дъно. Тъй като чайникът е съд за готвене на открито, той трябва да се окачва, което е възможно благодарение на неговата дръжка (телена дръжка) - всъщност именно от тази дръжка чайникът е чайник.

По отношение на размера почти няма ограничения или граници: от съвсем малкия, настолен съд, до рекордно големите версии, ще намерите всички размери.

 

Обикновено ястията се приготвят в котле. Най-известните ястия са яхнии, картофи с червен пипер, гулаш и рибена чорба - едва ли има унгарец, който да не е опитвал поне едно от тях.

 

Готвенето е ритуал в котлето, а не просто обикновена игра за готвене. Изборът на храната, която ще се приготвя, на подходящия съд и на съставките е последван от внимателно приготвяне. Например, трябва да имате под ръка голяма дървена лъжица и нещо (например дебела кухненска кърпа), с което да хванете здраво затоплената дръжка за цялостно и автентично разбъркване и смесване на движенията.

Приготвянето на ястието включва много дегустации и всеки, който случайно минава покрай него, със сигурност ще изгори крайчеца на езика си, когато готвачът поиска мнение дали има нужда от повече сол, пипер или червен пипер.

Въпреки че класическият метод за готвене е да се приготвя храна на открит огън, могат да се използват и газови печки. Можете да го наречете по-малкия брат или по-леката алтернатива на готвенето с котлето, но най-важното е добрата атмосфера, която е гарантирана при такива случаи!

 

Барбекю

 

За щастие, човешкото въображение е неограничено, когато става въпрос за това какво може да се приготви и консумира. И това не е по-различно, когато става въпрос за скара: разнообразни сирена, зеленчуци с подходящ размер (и плодове!), пайове с месо, традиционни и ароматни наденички и колбаси, маринована риба и месо - и дори не споменахме за екстравагантните комбинации! 

Маринатата, която използваме при приготвянето, и сосовете, с които придружаваме деликатесите, само добавят цвят и широта на палитрата. 

Сигурно ви текат слюнки от перспективата да приготвите някои от най-вкусните ястия на барбекю за семейството си (и за себе си) вечерта или за гостите си през уикенда. 

Може би вече го виждате в съзнанието си: шпатулата в ръката ви, другите професионални инструменти, подредени до вас, електрическатагазовата или скарата на дървени въглища, която се нагрява пред вас, и нямате търпение вкусните миризми да привлекат всички към масата. Защото барбекюто наистина мирише феноменално, попитайте съседа си, който винаги се оглежда с копнеж, когато започнете да приготвяте скарата!

Какво ще кажете за барбекюто?

Когато мислим за лятото, го свързваме с безброй форми на отдих: почивка на море или на езерото Балатон, плуване във водата, романтично вино под звездите, фестивали, лагери и барбекюта. 

Но без значение колко освежаваща е леката лятна торта или домашно приготвеният сладолед, който сервирате за десерт, или колко вкусна е тази кифличка, истината е, че винаги търсим нещо ново и различно. 

И често черпим вдъхновение от филмите - признавам, в повечето случаи от американските филми.

Това е една от причините, поради които барбекюто, така добре познато от холивудските филми, се превърна в хит и у нас. Често срещано погрешно схващане е, че думите барбекю и скара са синоними, но в действителност между тях има съществена разлика: прочетете повече за това тук. 

Така че барбекю и скара не са едно и също нещо, което означава, че има още една възможност за избор, когато мислите с какво да поглезите вкусовите си рецептори това лято.

 

Надяваме се, че тези съвети ще направят печенето на скара и готвенето още по-приятни и че летните ви вечери ще бъдат изпълнени с вкусни аромати и незабравими моменти. Ако сте в настроение за барбекю, посетете нашия уебсайт, където ще намерите всички необходими инструменти!


Свързани продукти