gammo

kitchen & more

Обслужване на клиенти: +35-987-858-2914
Работно време: 09:00-17:00 (Понеделник-Петък)

Съвети за скара за летните вечери!

2024. 07. 25.

Съвети за скара за летните вечери!

Имаме съвети за барбекю, които ще ви помогнат да се възползвате максимално от бавното начало на сезона. Нека разгледаме как да мариноваме и да извлечем максимума от печеното!

Как да се мариноваме?

Когато мариновате, използвайте масло, което е устойчиво на топлина, за да смесите подправките. Препоръчително е да мариновате месото в деня преди готвене. Маринатата обикновено се състои от олио, киселинно вещество и подправки. Ролята на киселия лимон или оцет е да омекоти месото. Много хора предпочитат марината от кисело мляко вместо цитрусова, която има предимството, че не изсушава месото, а го оставя хубаво и крехко. 

Освен сол и черен пипер за маринатата може да използвате и билки. Например гръцката марината може да се приготви с цитрусови плодове, особено със сок от лайм или лимон, мащерка, риган и дафинов лист. Малко по-пикантен вкус имат маринатите за месо, приготвени с кориандър, чесън, кимион и лайм. Можете да използвате тази вкусна, сочна марината и с риба или пилешко месо, а можете да подправите тази рецепта с малко лют червен пипер. 

За по-тежки меса, като например по-дебели говежди пържоли, е добре първо да се добави горчица, за да се задържат подправките, а леко киселата дижонска горчица действа и като марината, като обработва малко влакната. Розмаринът, чесънът, лимоновият сок, както и щипка сол и черен пипер се съчетават добре с нея.

Барбекю срещу грил

В родната култура понятията барбекю и скара са напълно смесени. В крайна сметка барбекюто на открито няма толкова дълбоки традиции, както в южните щати на САЩ, откъдето произлиза културата bbq. Разликата между двата метода е доста съществена. Барбекюто е процес на внезапно запържване на месо или зеленчуци при висока температура. По този начин се получава фина, хрупкава коричка върху храната, която остава мека отвътре. Ако сте любители на барбекюто и искате наистина професионален инструмент за готвене, разгледайте нашата гама от грилове.

Но същността на барбекюто е в бавното готвене и опушването. Тогава месото е крехко, тъй като е било приготвяно дълги часове или дори дни на слаб огън. Инструментът за готвене на барбекю не е контактната скара, а специално създадените за целта фурни, които са проектирани да приготвят възможно най-меката и сочна храна. Барбекютата се използват за ребърца и по-големи червени меса, за чието омекване е необходимо време.

Един от ключовите елементи на барбекюто е вкусният, лепкав домашен сос. Използваме кетчуп, захар, ябълков оцет, като захарта се карамелизира и придава меденосладък вкус на по-пикантните сосове за барбекю.

Салати и сосове, във всички количества

Грилът и барбекюто не са само за месо. Заслужава си да експериментирате и със зеленчуци със същия размер и ниско съдържание на вода, защото можете да получите вкусни вкусове и аромати в чинията си. Освен тиквичките и патладжаните, не забравяйте калифорнийските чушки и гъбите. Нашите резачки за зеленчуци могат да ви бъдат от голяма полза, когато трябва да нарежете равномерно голямо количество зеленчуци, за да се сготвят!

Ако приготвяте салата, е добре да използвате колкото се може повече различни зеленчуци и дори можете да използвате плодове, за да я овкусите, тъй като те могат да придадат на зеленчуците приятен кисел вкус, а понякога сладките плодове могат да придадат на салатата приятен привкус. За тази цел препоръчваме нашите резачки за ягоди и гъби, както и различните ни мегарезачкибелачки за плодове и зеленчуци.

В летните горещини медено-балсамовият оцет може да бъде един от най-вкусните и освежаващи варианти за дресинг на салати. Той е леко киселинен, но сладостта му подсилва зеленчуковите вкусове. Разнообразните сосове от кисело мляко и билки също са вкусни, но студеното цацики може да бъде добро допълнение към вкусно печено месо с гръцки вкус, например. 

 

Надяваме се тези съвети да са допринесли за уютни летни вечери и вкусна храна. Ако сте в настроение за барбекю, посетете нашия уебсайт, където ще намерите всички необходими инструменти!


Свързани продукти